ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAR MAR

ΛΟΥΚΑΣ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΟΛΑ ΚΑΙ...
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΛΥΚΑΚΙ;






Λουκάς, η αλεπού που τα ήθελε όλα

Δύο πολύ ενδιαφέροντα, πολύχρωμα παιδικά βιβλία παραλάβαμε πρόσφατα από τις Εκδόσεις ΜΑR MAR. Ξεκινάμε την σελιδένια περιήγηση από τον Λουκά, την αλεπού που τα ήθελε όλα, των Susanna Isern (κείμενο) και Sonja Wimmer (εικονογράφηση). Ο Λουκάς, λοιπόν, ζούσε στα κλαδιά ενός υπέροχου δέντρου, πράγμα σχετικά ασυνήθιστο για μια αλεπού, αλλά από εκεί του επιτρεπόταν να τα βλέπει όλα! 

Ανάμεσα σε αυτά που παρατηρούσε ο Λουκάς ήταν και τα υπόλοιπα ζώα που ζούσαν στο δάσος, ζωάκια τόσο καταπληκτικά κατά την άποψη του Λουκά, ώστε να μη νιώθει και τόσο ξεχωριστός. Κάπως έτσι αποφάσισε να εφεύρει απίθανα πράγματα για να μπορέσει να έχει όλα όσα θέλει. Ό,τι όμως κι αν επινόησε, ό,τι κι αν εφηύρε, στεφόταν από αποτυχία. "Αχ, Λουκά, δεν μπορείς να τα έχεις όλα!, ακουγόταν μια φωνή μετά από κάθε του αποτυχημένη απόπειρα να γίνει ξεχωριστός, υιοθετώντας χαρίσματα και δεξιότητες άλλων ζώων. 


Μέχρι που ένα βράδυ μια αγέλη λύκων έφθασε αθόρυβα στο δάσος. Ο Λουκάς, που κοιμόταν με το παράθυρο ανοικτό, τους μύρισε αμέσως! Γρήγορα και σιγανά ο Λουκάς προειδοποίησε τα ζώα να κρυφτούν σε ασφαλές μέρος ώστε να μην γίνουν βορά  στις ορέξεις των λύκων, οι οποίοι, τελικά και χάρη στον Λουκά, έφυγαν με τις κοιλιές αδειανές. 

Τελικά, ο Λουκάς είναι από μόνος του ξεχωριστός! Έχει τέλεια όσφρηση και ακοή αλλά είναι και έξυπνος, αφού κατάφερε να προειδοποιήσει τους φίλους του χωρίς να γίνει αντιληπτός. Και δεν είναι μόνο έξυπνος, αλλά και γρήγορος αφού δεν έχασε πολύτιμο χρόνο!


Μια τρυφερή ιστορία, με όμορφη εικονογράφηση, μέσα από την οποία τα παιδιά εκτιμούν τα δικά τους χαρίσματα και δεν επιζητούν να ξεχωρίζουν υιοθετώντας χαρίσματα των άλλων. Μια ιστορία που βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να αγαπήσουν τον εαυτό τους γι' αυτό που είναι.



Ποιος φοβάται το μικρό λυκάκι; 


Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα μικρό, αυμπαθέστατο λυκάκι το οποίο βαριέται και αναζητά παρέα για να παίξει.
Προσεγγίζει ένα σκιουράκι, ένα λαγουδακι, ένα αλεπουδακι, μα όλα τού αρνούνται την παρέα τους. Για καλή του τύχη, συναντά μια μικρή μέλισσα, η οποία όχι μόνο δε φοβάται το λυκάκι, αλλά οι δυο τους παίζουν υπέροχα.
Θα καταφέρουν μέσα από το χαρούμενο παιχνίδι τους να προσελκύσουν την προσοχή των υπόλοιπων ζώων του δάσους; Μήπως, τελικά, όλοι όσοι πριν φοβούνταν το λυκάκι, τώρα γίνουν φίλοι του; Μήπως έρθουν κι άλλα ζώα και η παρέα μεγαλώσει;

Μια τρυφερή ιστορία, με ήρωες αγαπημένα ζώα των παιδιών, μέσα από την οποία ξεπερνάμε τους φόβους μας.
Φόβους, οι οποίοι μπορεί να μας στερήσουν όμορφα πράγματα/στιγμές στη ζωή. Φόβοι, ενδεχομένως από προκατάληψη απέναντι σε κάτι διαφορετικό.
Στο κείμενο, τα ζωάκια, στην αρχική άρνηση τους να παίξουν με το λυκάκι, επικαλούνται τη μαμά τους. "Η μαμά μου δε μ' αφήνει"....
Μήπως, κάποιες φορές εμείς οι γονείς αποτρέπουμε παιδικές φιλίες βασιζόμενοι αποκλειστικά στα δικά μας κριτήρια;
Τροφή για σκέψη.

Την υπέροχη εικονογράφηση υπογράφει η ίδια η συγγραφέας, η οποία γεννήθηκε στο Τόκυο, αλλά ζει με την οικογένειά της στη Γερμανία.

Μια προσεγμένη, σκληρόδετη έκδοση με χρώμα και όμορφα μηνύματα , ανάμεσα στα οποία και η αξία της φιλίας, η οποία ξεκινά από λίγους και ανθίζει ανάμεσα σε πολλούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις