Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟΝ ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ NLP ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!


Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και συχνότερα, ακούμε για τεχνικές και σεμινάρια αυτοβελτίωσης, προσωπικής εξέλιξης, εναλλακτικής και πιο αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Σχετικές εκδόσεις γίνονται best sellers, ίσως γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη από τρόπους και μεθόδους οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βλέπουμε τη λύση πίσω από κάθε πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα πίσω από κάθε λύση. Προσωπικά, το ενδιαφέρον μου να βελτιώσω πράγματα και να λειάνω αιχμηρά σημεία στον χαρακτήρα μου έγινε πιο έντονο από τότε που έγινα μαμά, ίσως γιατί για να είμαστε καλοί γονείς θα πρέπει να είμαστε-θεωρώ-η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι θεραπευτής Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (γνωστότερου ως NLP), πιστοποιημένος από το American Board of NLP και θα μας διαφωτίσει ως προς αυτή τη μέθοδο, η οποία υπόσχεται μια πιο θετική ματιά στη ζωή και συνεπώς μια πιο λειτουργική καθημερινότητα, μακριά-όσο γίνεται-από άγχος και φόβους. 


Χρήστο, τι είναι ο NLP;
Είναι μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 από δύο ανθρώπους, τον Richard Badler και τον John Grider. Σπουδαστές, τότε, στο Πανεπιστήμιο Santa Cruz της Καλιφόρνια θέλησαν να διαπιστώσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι έφθαναν στην επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Μελέτησαν, λοιπόν, τρεις μεγάλους θεραπευτές της εποχής τους (Milton Erickson, Virginia Satir, Fritz Perls), οι οποίοι ήταν διακεκριμένοι ψυχοθεραπευτές. Κωδικοποίησαν τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι τρεις αυτοί επιστήμονες και δημιούργησαν ένα μοντέλο επιτυχίας για κάθε άνθρωπο. Έτσι γεννήθηκε ο NLP, δηλαδή ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός;
Θα πρέπει να πούμε ότι στον NLP συνυπάρχουν μια σειρά από τεχνικές για όλους τους τομείς της ζωής μας. Στην ουσία, με την βοήθεια του Νευρογλωσσικού Προγραμμαρτισμού προσπερνάμε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν συνειδητό και "δουλεύουμε" με το ασυνείδητο, τον μεγάλο αυτόματο πιλότο της ζωής μας. Στην πορεία το ασυνείδητο είναι εκείνο που "ενημερώνει" το συνειδητό παρακινώντας μας στην ουσία να δούμε τα πράγματα με διαφορετική ματιά.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό;
Διαβάζω NLP εδώ και 25 χρόνια που ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις και τις πωλήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσω σε έναν πελάτη, η γλώσσα του σώματος, η "συνοχή" με τον πελάτη είναι όλα NLP. Προέκυψε ως φυσιολογική εξέλιξη και πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά.

Σε ποιους τομείς μπορεί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός να μας βοηθήσει τελικά; 
Θα έλεγα σε όλους. Άγχος, αρνητικές καταστάσεις, αρνητικοί άνθρωποι, φοβίες, περιοριστικές πεποιθήσεις, πικρίες, ενοχές, πόνος, ανησυχία, θυμός, μακροχρόνιες επιβλαβείς συνήθειες, όλα αυτά μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τη βοήθεια του NLP. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός μάς βοηθά, επίσης, στην επίτευξη των στόχων μας και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας.

Πώς μπορεί ο NLP να βοηθήσει τους γονείς ως προς τον ρόλο τους; 
Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος. Διδάσκει (και) στους γονείς το Rapport, δηλαδή τον "συγχρονισμό" με τους άλλους ανθρώπους και φυσικά με τα παιδιά. Το Rapport βοηθά ώστε ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας να μας βλέπει ουσιαστικά ως "καθρέφτη" του εαυτού του, οπότε να είναι πολύ πιο φιλικός και ανοιχτός μαζί μας. Στον NLP γνωρίζουμε ότι οι "εντολές" προς τους ανθρώπους πρέπει να δίνονται με συγκεκριμένους τρόπους έτσι ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές από το ασυνείδητο αυτού που έχουμε απέναντί μας. Και φυσικά, σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο NLP βοηθά τους γονείς να διαχειρίζονται το άγχος, τον θυμό και τους φόβους τους σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών, άρα να γίνονται καλύτεροι γονείς.

Ενδείκνυται ο NLP για τα παιδιά; Μπορεί να τα βοηθήσει;
Φυσικά, διότι NLP σημαίνει "επικοινωνία". Επικοινωνία με τον εαυτό τους, με το ασυνείδητό τους. Θα λέγαμε ότι τα παιδιά έχουν "καθαρό" ασυνείδητο, καθώς δεν έχει επηρεαστεί, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό, από αρνητικές εμπειρίες και καταστάσεις της ζωής. Οπότε η επικοινωνία μέσω Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού είναι πολύ απλή. Οι μέθοδοι είναι απλές και ίδιες, για μικρούς και μεγάλους κι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, τα γνωστά side effects.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, τις οποίες μπορούμε να έχουμε ως συμμάχους στην καθημερινή μας ζωή και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας;
* "Ο χάρτης δεν είναι η περιοχή". Τα γεγονότα που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ο δικός μας ορισμός σε αυτά και όχι η ίδια η πραγματικότητα!
* "Κάθε συμπεριφορά έχει θετική πρόθεση". Κι όμως είναι η αλήθεια! Ακόμη και οι πιο αρνητικές συμπεριφορές στηρίζονται κατά βάθος σε θετική πρόθεση. Απλά το ασυνείδητο δεν έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα οπότε δημιουργεί μια αρνητική συμπεριφορά.
* "Οι άνθρωποι δεν είναι οι συμπεριφορές τους". Είναι άλλο πράγμα ο άνθρωπος, άλλο η συμπεριφορά του. Η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει αν έχουμε πρόσβαση σε πολλά περισσότερα δεδομένα και οπτικές από αυτές που έχουμε σήμερα.
" Οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας όλη την δύναμη και όλες τις πηγές που χρειαζόμαστε". Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στον έξω κόσμο. Ό,τι χρειαζόμαστε στην ζωή βρίσκεται μέσα μας. Ο NLP προσφέρει ακριβώς αυτή την διαφορετική οπτική που θα δώσει πρόσβαση στα υπόλοιπα δεδομένα και θα μας αλλάξει, τελικά, την ζωή. Διότι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι η τεχνολογία αναβάθμισης του εαυτού μας στην καλύτερη εκδοχή του. Είναι η τεχνολογία της προσωπικής μας αλλαγής!

Ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ.


Βρείτε τον Χρήστο Στυλιανίδη στο Youtube: NLP Change Your Life-Xristos Stilianidis. 
Facebook: Xristos Stilianidis














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις