Η ΖΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ. ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ "ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ "ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ".





Ο κόσμος του ελληνικού αλφάβητου, με τα φωνήεντα και τα σύμφωνα, με τις "φωνούλες", όπως μαθαίνουν τα παιδάκια της πρώτης δημοτικού, είναι ένας κόσμος μαγικός, ειδικά για τα παιδιά που τον πρωτογνωρίζουν. Αν δεν υπήρχαν τα γράμματα, δεν θα υπήρχαν ούτε οι λέξεις, μέσα από τις οποίες εκφραζόμαστε, περιγράφουμε, επικοινωνούμε με τους άλλους. 

Η κατάκτηση της Αλφαβήτας, η σωστή εκφορά του προφορικού και γραπτού λόγου, αποτελούν βασικό στοίχημα για τους λιλιπούτειους μαθητές που ξεκινούν το σχολείο! Μια συναρπαστική περιπέτεια ξεκινάει γι' αυτούς κι αποκαλύπτει μπροστά στα μάτια τους το μαγικό κόσμο της γνώσης! 

Όσοι έχουμε παιδάκια στην Α' δημοτικού, εντυπωσιαζόμαστε καθημερινά, όταν αντιλαμβανόμαστε πως αυτές οι ακαθόριστες γραμμές που ενώνονται μεταξύ τους, παίρνουν μορφή, σχηματίζοντας ένα γράμμα που προφέρεται και τελικά μετουσιώνεται σε γραπτό λόγο! Έναν λόγο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς προχωρώντας στη γνωριμία των σημείων στίξης που χρωματίζουν τη φωνή μας, στη διάκριση δίψηφων φωνηέντων, συμφώνων και τόσων άλλων γραμματικών φαινομένων!
Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα αγαπημένα μας πρωτάκια, τα οποία ουσιαστικά έμαθαν να διαβάζουν...online! Ενόψει της ανάπαυλας του Πάσχα, θα μπορούσαμε να "στριμώξουμε" μια διασκεδαστική επανάληψη, συμφωνείτε; Και ως προς αυτό εμείς θα επιστρατεύσουμε την Ζαλισμένη Αλφαβήτα της Κατερίνας Δ. Γεωργοπάλη. Ένα βιβλίο που μας έχει ήδη κερδίσει και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Στο βιβλίο της, με έμμετρο λόγο, η συγγραφέας συστήνει στα παιδιά όλα τα γράμματα του αλφάβητου, σε μια αστεία περιπέτεια! Στην ιστορία, το ΓΙΩΤΑ, για παράδειγμα, είναι φιλόξενο και κερνά κρασί! Το ΗΤΑ, το ΟΜΙΚΡΟΝ και το ΝΙ κάνουν ράλι σε μια πίστα, όπου σε μια προσπέραση, το ΠΙ υπενθυμίζει στην ηρωίδα της ιστορίας, τη Ζαλισμένη Αλφαβήτα, ότι τα φωνήεντα είναι επτά και τα σύμφωνα δεκαεπτά!  Και φυσικά συμβαίνουν και άλλα πολλά και ευτράπελα, τα οποία μπορούν τα ίδια τα παιδιά να ανακαλύψουν διαβάζοντας την ιστορία. Στην οποία λόγο και ρόλο έχει κάθε γράμμα!


Δημιουργικές ασκήσεις

Εκτός από την πρωτότυπη ιστορία, το βιβλίο περιλαμβάνει δημιουργικές ασκήσεις για τα παιδιά, με σκοπό να τους βοηθήσουν να εξασκηθούν στη γραφή και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας πάλι έμμετρο λόγο, η συγγραφέας γράφει για κάθε γράμμα ξεχωριστά από μια μικρή ιστορία και τα παιδιά καλούνται να κυκλώσουν τα γράμματα από το α ως το ω και να τα γράψουν, κεφαλαία και μικρά. 

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Γράμμα Άλφα: "Η Αλίνα, το παπί, άρπα έχει μαγική!

Γράμμα Ωμέγα: "Στων εξωγήινων τη χώρα πετάω πολλή ώρα, μα το μόνο που συναντώ είναι τον Ωρίωνα, τον αστερισμό!

Ακολουθεί, μεταξύ άλλων, μια ακροστοιχίδα, την οποία, αν τα παιδιά καταφέρουν να λύσουν, θα σχηματίσουν το όνομα της κυρίας που κουβαλάει τα γράμματα, αλλά και ένας λαβύρινθος μέσα από τον οποίο τα παιδιά βοηθούν τη Ζαλισμένη Αλφαβήτα να βρει το σάκο με τα γράμματα! 

Στο τέλος, οι μικροί αναγνώστες διασκεδάζουν με την συμφωνική...ορχήστρα, όπου κάθε σύμφωνο είναι μουσικό όργανο! 

Το δημιουργικό αυτό κομμάτι μετά την ιστορία είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και θα απασχολήσει ευχάριστα τα παιδιά. Οι ασκήσεις θυμίζουν τις ασκήσεις που κάνουν στο σχολείο, αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστικές, χάρη στην έμπνευση της Κατερίνας Γεωργοπάλη. 



Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Γεωργοπάλη γεννήθηκε στο χωριό Κορακάδες , σημερινό Πετριτή, της Κέρκυρας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα "Διδακτική της ιστορίας και νέες τεχνολογίες". Το Σεπτέμβριο του 2006 ήταν εισηγήτρια πάνω στη διδακτική των νέων βιβλίων. Εργάζεται ως δασκάλα στην πόλη της Κέρκυρας και αγαπά ιδιαίτερα την ποίηση. Στόχος της είναι πάντα ο δημιουργικός τρόπος μάθησης που προσεγγίζει το παιδί και κάνει ευχάριστη την εκπαιδευτική διαδικασία. 


Λίγα λόγια για τον εικονογράφο

Ο Νίκος Ρέβης εξερευνά τη ζωή μέσα από την Τέχνη και την τέχνη μέσα από τη ζωή, στον τόπο κατοικίας του, την Κέρκυρα. Προσπαθεί καθημερινά να φτιάξει έναν ομορφότερο κόσμο, γεμάτο σχήματα και χρώματα. Στο κάλεσμα ενός παιδιού να ζωγραφίσει μαζί του ή να του διαβάσει ένα παραμύθι  βρίσκει πάντα μια ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, πόσο μάλλον στο να εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο. 


Το βιβλίο "Η Ζαλισμένη Αλφαβήτα" της Κατερίνας Γεωργοπάλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Image.

Μέρος του κειμένου είναι μελωποιημένο από τη φίλη της συγγραφέως και μουσικό Μαρία Καφύρη και μπορεί κανείς να το βρει με τον ίδιο τίτλο και στο Youtube. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις