ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.



Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πλέον αναρίθμητες. Συγκρούσεις σχετικά με το διάβασμα και τις σχολικές επιδόσεις, τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, τα υλικά αγαθά, την επιρροή από τις παρέες και τα πολλαπλά πρότυπα, την εμφάνιση και γενικότερα τα θέματα της υγείας και ασφάλειας, όλα αυτά έχουν καταστήσει τον ρόλο του γονέα πιο απαιτητικό από ποτέ. 
Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν τον γονιό τους ως σύμμαχο, ώστε αφενός να καταφεύγουν σε αυτόν στις δύσκολες στιγμές τους, αφετέρου ο ίδιος ο γονιός να μπορεί να τα επηρεάζει ουσιαστικά. Η επιβολή εξουσίας και η τιμωρία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί μοχλοί διαπαιδαγώγησης. Αντιθέτως, η ζεστή και αρμονική σχέση  μεταξύ γονέα και παιδιού, η οποία χτίζεται πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση και όχι στο φόβο, τις φωνές και τις τιμωρίες, αποτελεί πλέον μονόδρομο. 


Στο εξαιρετικό βιβλίο "Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα", ο διάσημος ψυχολόγος Thomas Gordon προτείνει μία φιλοσοφία και μέθοδο η οποία προάγει την ειλικρινή επικοινωνία και την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων. Διαβάζοντας το βιβλίο, ως γονείς μαθαίνουμε μια σειρά από πράγματα: 

* να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις τις καθημερινότητας χωρίς εντάσεις

* να δρούμε προληπτικά και όχι διορθωτικά

* να διευκολύνουμε τα παιδιά ώστε να επιλύουν τα προβλήματά τους

* να διεκδικούμε τις ανάγκες μας όταν αυτές παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά των παιδιών

* να χτίζουμε μια ζεστή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας

* να επιλύουμε τις συγκρούσεις μας με τρόπο που ενδυναμώνει την μεταξύ μας σχέση

* να εμπνέουμε τα παιδιά μας ώστε να υιοθετούν τις αξίες μας. 


Η μέθοδος Gordon


Η μέθοδος Gordon θα μας βοηθήσει, με άλλα λόγια, να αναθρέψουμε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα και αυτόνομα. Παιδιά χαρούμενα, το βασικό και απόλυτο ζητούμενο. Παιδιά με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να συνάπτουν αρμονικές σχέσεις και έτοιμα ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής τους. 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βιβλίο, το οποίο μετρά πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Χωρίζεται σε 16 επιμέρους κεφάλαια, άκρως χρηστικά και ξεκάθαρα. 

Πώς μπορούμε να ακούμε τα παιδιά ώστε κι εκείνα με τη σειρά τους να έχουν τη διάθεση να μας μιλούν (γλώσσα της αποδοχής); Ποια είναι η Ενεργητική Ακρόαση; Κατά πόσο αναγκαία ή δικαιολογημένη είναι η γονική εξουσία; Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική η Μέθοδος της Μη-Ήττας; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την "απόλυσή" μας από τα παιδιά;

Όλες οι απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά ακόμη καίρια ερωτήματα βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αξίζει να διαβάσετε και να ανατρέχετε σ' αυτό κάθε φορά που νιώθετε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν ή χρήζουν μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης.


Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική από τον Thomas Gordon κι έκτοτε διδάχθηκε σε πάνω από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες. Στη χώρα μας ξεκίνησε από την Gordon Hellas το 2009 και πλέον διεξάγεται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας από ένα δίκτυο εκπαιδευτών. Πρόκειται για ένα πρακτικό και ουσιαστικό πρόγραμμα, το οποίο διδάσκει τους γονείς πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει βήμα-βήμα δεξιότητες επίλυσης των οικογενειακών συγκρούσεων. 

Περαιτέρω, στόχος του είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει τα αισθήματα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται, όχι με αυταρχικό και υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα-παιδιού είναι καταλυτική και οι δεξιότητες αυτές βοηθούν στην δημιουργία μιας ουσιαστικής και δημιουργικής σχέσης. 

Εκείνο που καθιστά το Εργαστήριο επιτυχημένο είναι ότι δεν αρκείται στο να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά επιδιώκει να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, οι οποίες θα φέρουν άμεσα και απτά αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Το Εργαστήριο είναι βιωματικό και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος. 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: www.gordonhellas.gr

                                   www.gordontraining.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις