TΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821


ΠΕΝΗΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΕΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ. 



Τις επαναστάσεις τις κάνουν οι άνθρωποι και άλλοι τις αντιμάχονται. Και μπορεί, λίγο-πολύ, τα γεγονότα του 1821 να είναι γνωστά, αλλά πόσα είναι πραγματικά γνωστά για τις ζωές των αγωνιστών, των υποστηρικτών, των φιλελλήνων, των αντιπάλων, αλλά και των γυναικών οι οποίες ανέπτυξαν σημαντική δράση και διαδραμάτισαν καίριο λόγο στον Αγώνα; Η ζωή πενήντα σημαντικών προσώπων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών, ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου "Τα Πρόσωπα της Επανάστασης του 1821", το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε κείμενα Βασιλικής Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη και υπέροχες προσωπογραφίες της Σάρας Λαμπραντα. Πρόσωπα με διαφορετική αφετηρία, αλλά με κοινό στόχο: την απελευθέρωση του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. 


Ο Αδαμάντιος Κοραής, ο μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Ρήγας Φεραίος, η Δούκισσα της Πλακεντίας, ο Παπαφλέσσας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά και σημαντικοί πολέμιοι της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Δράμαλης και ο Ιμπραήμ Πασάς, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο την προσωπική τους ιστορία, δίνοντας μια πιο ανθρώπινη νότα στα σ


ημαντικά γεγονότα της εποχής και βοηθώντας, έτσι, τα παιδιά (από 8 ετών) να τα κατανοήσουν καλύτερα. 

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης, με σημαντικές χρονολογίες-σταθμούς μέχρι την Απελευθέρωση στα 1830. Οι μικροί αναγνώστες θα βρουν, επίσης, αναλυτικό γλωσσάρι, με τους ορισμούς και τις περιγραφές όρων όπως είναι η Γαλλική Επανάσταση, ο Διαφωτισμός, ο Ιερός Λόχος, η Υψηλή Πύλη, η Φιλική Εταιρεία.

Τα "Πρόσωπα της Επανάστασης του 1821" είναι μια προσεγμένη, σκληρόδετη έκδοση που κοσμεί κάθε παιδική βιβλιοθήκη, ένα ανθολόγιο με τις ιστορικές προσωπικότητες της εποχής. Αξίζει να το διαβάσετε με τα παιδιά!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις