ΜΕΓΑΛΩΝΩ, ΜΑΘΑΙΝΩ, ΑΛΛΑΖΩ

Το παιδικό βιβλίο είναι ένας συναρπαστικός, πολύχρωμος τομέας και κανείς μπορεί να βρει μεγάλη ποικιλία σε τίτλους κάθε κατηγορίας. Κάτι τέτοιο ισχύει και με τα εκπαιδευτικά βιβλία. Πρόσφατα προμηθευτήκαμε το βιβλίο "Μεγαλώνω, Μαθαίνω, Αλλάζω", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, μια σειρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το περιεχόμενο, το οποίο είναι σχεδιασμένο με βάση την βιωματική εκπαίδευση. Μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες, τα μικρότερα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, εύκολα και χωρίς άγχος. Οι δραστηριότητες σέβονται τον προσωπικό αριθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού και το βοηθούν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να αναπτύξει την έμφυτη περιέργειά του και να ανθίσει, σαν ένα μικρό λουλούδι, βήμα-βήμα. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ότι σε κάθε σελίδα παρέχονται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τους γονείς, οι οποίοι βρίσκονται πάντα δίπλα στα παιδιά για να τα καθοδηγούν και να τα βοηθούν όπου και όταν χρειάζεται. 

Η δομή

Το βιβλίο προτείνει 15 θεματικές ενότητες με πλούσια εικονογράφηση και οικεία θέματα, τα οποία ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Πρωταγωνιστές η Μελίνα και ο Σίμος, δύο παιδάκια που παρακινούν τους φίλους τους να κατακτήσουν ολοένα και περισσότερους μαθησιακούς στόχους. Κάθε επιμέρους ενότητα περιλαμβάνει δραστηριότητες από τα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας (ανάγνωση/γραφή), των Μαθηματικών και της Μελέτης Περιβάλλοντος (εξερεύνηση του κόσμου, τέχνες, αγγλικά). 
Οι προβλεπόμενες δραστηριότητες ενισχύουν την προσοχή, την συγκέντρωση, τη χαλάρωση, την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση. Στις δραστηριότητες αξιοποιούνται περισσότερα από 120 πολύχρωμα αυτοκόλλητα και "γλυκές λεξούλες". 





Κεφάλαιο 1ο: "Τέλεια! Ανοίγουν τα σχολεία!"


Εμείς έχουμε ξεφυλλίσει το βιβλίο για παιδιά 4-5 ετών. Για να σας δώσω μια εικόνα του περιεχομένου θα περιγράψω το πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο "Τέλεια! Ανοίγουν τα σχολεία!". Σ΄αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, ξεκινάμε με την αναγνώριση των γραμμάτων του αλφάβητου και την εξοικείωση με την γραφή μέσα από την ένωση κουκίδων. 
Tip: Ένας εύκολος τρόπος να μάθει το παιδί τα γράμματα διασκεδάζοντας είναι να παίξει με αυτά: οπτικοποιεί τα γράμματα, λέει το όνομά τους και κατόπιν κάνει ζευγάρια τα ίδια γράμματα. Δημιουργήστε μόνοι σας ένα παιχνίδι που αγαπούν τα παιδιά. Φτιάξτε μαζί κάρτες με τα ίδια γράμματα και ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν τα ζευγάρια. 
Τα παιδιά, καλούνται, στη συνέχεια, να ενώσουν τις κουκίδες και να σχηματίσουν κύκλους, οι οποίοι είναι στην ουσία οι βόλοι με τους οποίους παίζουν τα παιδιά. Σ΄αυτή τη λογική, σχηματίζουν κατόπιν το όμικρον και το θήτα.
Tip: Αν οι κύκλοι στα γράμματα των παιδιών δεν είναι ακριβώς στρογγυλοί δεν πειράζει. Η κίνηση θα γίνει πιο ακριβής σταδιακά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η φορά. Ξεκινάμε από πάνω και πηγαίνουμε αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. 
Στο κομμάτι των Μαθηματικών, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους αριθμούς, από το 1 έως το 5. 
Τι είναι καλό να ξέρουμε: Σ' αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορεί να γράφουν τους αριθμούς με καθρεφτική γραφή. Για παράδειγμα,η μικρή μου μέχρι πρότινος έγραφε κάποιες φορές το 3 σαν Ε. Ως προς αυτό, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν κάποια σημεία αναφοράς σχετικά με το δεξιά και το αριστερά, σύντομα τα λάθη θα διορθωθούν. 
Στο τρίο κομμάτι του κεφαλαίου, που αφορά στη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα παιδιά μαθαίνουν τα μέρη του σώματος. Καλούνται, ανατρέχοντας στα αυτοκόλλητα που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, να κολλήσουν τα μέρη του σώματος που λείπουν.
Tip: Το παιχνίδι στον καθρέφτη επιτρέπει στο παιδί να αναγνωρίσει καλύτερα τα διαφορετικά μέρη του σώματος. Σταθείτε απέναντί του και κουνήστε το χέρι σας, κλείστε το ένα μάτι, σηκώστε το ένα πόδι. Ζητήστε του να αντιγράψει τις κινήσεις σας διασκεδάζοντας παρέα. 

Η ώρα της ηρεμίας

Κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την Ώρα της Ηρεμίας. Γιατί καλή η μάθηση, αλλά πρέπει να χαλαρώνουμε κιόλας. Στο πάνω μέρος της σελίδας τα παιδιά καλούνται να κολλήσουν ένα αυτοκόλλητο με μια γλυκιά λεξούλα (φιλάκια, χαμόγελο, ηρεμία, γέλιο, αγκαλιά, αγάπη, ευτυχία, χαρά). Η πρώτη πρόταση ηρεμίας είναι ένα μάνταλα, το οποίο τα παιδιά καλούνται να χρωματίσουν με τα χρώματα της επιλογής τους.
Tip: Τα μάνταλα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει, αλλά και να συγκεντρωθεί. Αν είναι εσωστρεφές, παρακινήστε το να χρωματίζει από το κέντρο προς τα έξω. Αν είναι εξωστρεφές, απ' έξω προς το κέντρο. 
Στα υπόλοιπα κεφάλαια, στην Ώρα της Ηρεμίας θα βρείτε, μεταξύ άλλων, γιόγκα και ασκήσεις χαλάρωσης. 



Συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα

Εκείνο που εκτίμησα στην συγκεκριμένη έκδοση είναι ότι προβλέπονται συμβουλές προς τους γονείς. Δεν αρκείται μόνο στις δραστηριότητες, μάς λέει και πώς να βοηθήσουμε το παιδί να ασχοληθεί αποτελεσματικά. Πάμε να δούμε αυτές τις συμβουλές. 

* Σεβαστείτε τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού
Για κάθε δραστηριότητα αφιερώστε το πολύ 15 λεπτά. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα. Αν το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα, προτείνετέ του να διακόψει και να συνεχίσει αργότερα, όταν θα έχει καλύτερη διάθεση. 
* Επαινείτε, ενθαρρύνετε
Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για κάθε παιδί γιατί μέσα από αυτή θα μπορέσει να χτίσει την προσωπικότητά του και να αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Ενισχύστε την αυτονομία του, απαντήστε στις ερωτήσεις του και βοηθήστε το μόνο όταν σας το ζητήσει. Αν δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει μια δραστηριότητα, ενθαρρύνετέ το. Μάθετέ του να δέχεται τα λάθη του, γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουμε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να καλλιεργήσει την επιμονή. 
* Εφαρμόστε τη θετική ενίσχυση
Μην ασκείτε κριτική στην εργασία του παιδιού σας. Αν σας ζητήσει την γνώμη σας, αντί να περιοριστείτε σε γενικόλογα κομπλιμέντα, μιλήστε συγκεκριμένα γι αυτό που έκανε: "Χρησιμοποίησες ωραία χρώματα", "Τα καταφέρνεις όλο και καλύτερα". Εναλλακτικά, μπορείτε να του ζητήσετε την δική του γνώμη: "Ποια δραστηριότητα σου αρέσει περισσότερο;", "Πώς σου φαίνεται το σχέδιό σου;".
* Ενθαρρύνετε το παιδί να επωφεληθεί από τις "Ώρες της Ηρεμίας"
Καλούν το παιδί να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει. Μπορείτε να τις προτείνετε έπειτα από μια απαιτητική δραστηριότητα ή μια δύσκολη στιγμή (νεύρα, θυμός). Αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπουν στο παιδί να ξαναβρεί την ισορροπία του. Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσει, να διαχειριστεί ενδεχόμενο άγχος, να εκφράσει τα συναισθήματά του και την διάθεσή του, να οδηγηθεί στην αυτογνωσία. 
* Ενθαρρύνετε την περιέργεια
Οι σελίδες "Μελέτης Περιβάλλοντος" είναι μια πόρτα ανοικτή στον κόσμο και επιτρέπουν στο παιδί να κινηθεί σε διαφορετικούς τομείς. Θα ανακαλύψει τη Φύση, το ανθρώπινο σώμα, τη διατροφή, τις τέχνες. Μη διστάσετε να εμπλουτίσετε τις δραστηριότητες αυτές αξιοποιώντας υλικό από βιβλία ή ντοκιμαντέρ. Σκεφτείτε, επίσης, πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε σε μια οικογενειακή σας έξοδο: είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για αμέτρητες ανακαλύψεις και εξερευνήσεις. 

Κείμενο: Christophe Loupy
Εικονογράφηση: Isabelle Chauvet
Μετάφραση/Προσαρμογή: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
* www.metaixmio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις