ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΜΑ ΟΖΚΑΝ , ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ!


Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς σκουπίδια; Ή, έστω, με πολύ λιγότερα σκουπίδια; Τη σημασία της διαχείρισης των σκουπιδιών, της εκμετάλλευσης κάθε διαθέσιμου πόρου στο έπακρο, χωρίς σπατάλη, αλλά και της υιοθέτησης φιλικότερων προς το Περιβάλλον συμπεριφορών και πρακτικών, υπογραμμίζει μέσα από το βιβλίο Χωρίς Σκουπίδια, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, η συγγραφέας Σιμά Οζκά. Ως εκπαιδευτικός (μεταξύ άλλων), η Σιμά εμπνέεται την ιστορία βιωματικά, αφού, παρέα με τους μαθητές της στο νηπιαγωγείο, μετρούν υπομονετικά τα πλαστικά ποτήρια από τα οποία πίνουν νερό, όπως, επίσης και τα χαρτιά που χρησιμοποιούν για να πλύνουν τα χέρια τους και προσπαθούν με ενθουσιασμό να μειώσουν τη χρήση τους. 


Η Ντενίζ, η Νιλ και τα 5 κακά

Η συγγραφέας εμπνέεται, λοιπόν, την Ντενίζ, ένα κοριτσάκι που ζει κοντά στη θάλασσα, στη Λεωφόρο Μπλε, στην οδό Πάτος του Βάζου, στο διαμέρισμα Χωρίς Σκουπίδια. Στο δρόμο για το σχολείο με το ποδήλατό της, θα γνωρίζει την Νιλ, την έτερη πρωταγωνίστρια, η οποία έχει μετακομίσει πρόσφατα με τους γονείς της στην πόλη. Η αρχική τους επαφή δεν χαρακτηρίζεται από αυτό που λέμε "αμοιβαία συμπάθεια". Κι αυτό γιατί η Νιλ διαπιστώνει ότι η Ντενίζ κουβαλά το κολατσιό και το νερό της σε πλαστικές συσκευασίες, πράγμα εντελώς έξω από τις συνήθειές της. Στην τάξη η Νιλ δείχνει σε όλους ότι χρησιμοποιεί και τα δύο μέρη των σελίδων του μπλοκ της για να ζωγραφίζει, ότι έχει γυάλινο μπουκάλι για το νερό της, γυάλινη συσκευασία για τα μπισκότα της, υφασμάτινη πετσέτα για το φρούτο της. Μιλά στους συμμαθητές της για την πρόκληση του δικού της φετινού καλοκαιριού: να κρατήσουμε τη Γη τόσο καθαρή, όσο και το σπίτι μας, μακριά από τα ΠΕΝΤΕ ΚΑΚΑ:

1) πλαστικές σακούλες

2) πλαστικά μπουκάλια νερού

3) καλαμάκια μιας χρήσης

4) χάρτινα και πλαστικά ποτήρια

5) χαρτοπετσέτες και υγρά μαντιλάκια. 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Αρχίζοντας, σταδιακά, να μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε. 

* Αν δεν χρειαζόμαστε κάτι, το ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ. 

* Μειώνουμε την ποσότητα των πραγμάτων που αγοράζουμε αλλά δεν χρειαζόμαστε ή εκείνων που δεν μπορούμε να απορρίψουμε. Σκεφτόμαστε με τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε.

* ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ τα πράγματα που δεν μπορούμε να απορρίψουμε ή να μειώσουμε. 

* Φτιάχνουμε ΚΟΜΠΟΣΤ με τα υπόλοιπα, δηλαδή λίπασμα για το έδαφος. 

* ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ, ως τελευταία επιλογή.

Η Νιλ πιστεύει ότι αν κάθε οικογένεια τα έκανε όλα αυτά, στο τέλος του χρόνου θα παρήγαγε σκουπίδια τόσα ώστε να χωράνε σε ένα βάζο!

Σχολικό project-Έκτακτο Παράρτημα!

Οι συνήθειες της Νιλ εντυπωσιάζουν τους μαθητές και την δασκάλα της κι έτσι, αξιοποιώντας το δικό της παράδειγμα, αρχίζουν όλοι μαζί, καταρχάς να καταγράφουν τα σκουπίδια που παράγουν στην τάξη σε εβδομαδιαία βάση, κατά δεύτερο να μειώνουν σταδιακά τη χρήση επιβλαβών για το Περιβάλλον υλιώνά. Μέρα με τη μέρα, ολοένα και λιγότερα πλαστικά ποτήρια, κουτιά με χυμούς και πλαστικά μπουκάλια απορρίπτονται στους κάδους, μέχρι που ο κάδος κάποια στιγμή αδειάζει εντελώς! Ενθουσιασμένοι όλοι οι μαθητές, συντάσσουν με την βοήθεια της δασκάλας τους μια ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, όπου μοιράζονται με τους αναγνώστες τις λύσεις που σκέφτηκαν. Σε μια τεράστια αφίσα, λοιπόν, οι μαθητές ζωγραφίζουν και γράφουν ποια είναι τα 5 κακά, τι πρέπει να κάνουμε όλοι για να τα διώξουμε από τη ζωή μας, πώς μπορούμε να φτιάξουμε κομπόστ, γιατί είναι σημαντικό να επαναχρησιμοποιούμε πράγματα, πώς μπορούμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά, αλλά και ποια είναι η τεχνική του γιαπωνέζικου τυλίγματος (με ύφασμα). Οι μαθητές αναρτούν την εφημερίδα στον τοίχο του σχολείου, ώστε και οι υπόλοιπες τάξεις να υιοθετήσουν αυτές τις έξυπνες και ωφέλιμες ιδέες! 


Διαβάζοντας το βιβλίο, σκέφτηκα πόσο εποικοδομητικά μπορεί να αξιοποιηθεί η βασική του ιδέα, τόσο από γονείς, όσο και από εκπαιδευτικούς. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ανάμεσα στους στόχους που θα βάλουμε ας είναι κι αυτός: να μειώσουμε τα σκουπίδια και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος, όχι μόνο θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για το Περιβάλλον, αλλά θα προστατέψει και την υγεία μας, σε μια εποχή που αυτό είναι πιο επιβεβλημένο από ποτέ. 

Εμείς οι μαμάδες κάποιες φορές λόγω φόρτου εργασίας, λόγω υποχρεώσεων, επιλέγουμε πιο πρόχειρα σνακ για τα παιδιά. Πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν να αντικαθιστούσαμε τους τυποποιημένους χυμούς και τα γλυκίσματα του εμπορίου με φρέσκα φρούτα και σπιτικά μπισκότα ή μπάρες δημητριακών; Γιατί να πετούμε κάθε μέρα τις πλαστικές συσκευασίες, ενώ μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε γυάλινες ή υφασμάτινες; 


Την εικονογράφη του βιβλίου έχει επιμεληθεί η Ζεϊνεπ Οζάταλαϊ, ενώ την μετάφραση υπογράφει η Ελένη Δασκαλάκη. Προς το τέλος, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν 12 πράσινα βήματα που μπορούμε όλοι να ακολουθούμε στο σπίτι ή το σχολείο, τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας. 

* Info: www.psichogios.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις