ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ



Σε πρόσφατη συζήτηση με μια φίλη μου, λέγαμε πόσο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει η παρουσία των ζώων στη ζωή μας, ειδικά στη ζωή των παιδιών. Η επαφή με τα ζώα, το άγγιγμα, το δούναι και λαβείν στα συναισθήματα, είναι όλα πολύ σημαντικά για τα παιδιά, τα οποία, μέσα από την εξοικείωση με τα ζωντανά, μέσα από την φροντίδα τους-αν πρόκειται για κατοικίδια- μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες (πάντα με γνώμονα την ηλικία τους, φυσικά), να "δένονται", να διασκεδάζουν φόβους και ανησυχίες, να προσφέρουν το χάδι, να γίνονται πιο εξωστρεφή. Δεν είναι τυχαίο που κάποια ζώα συνδέονται με τη θεραπεία των παιδιών, ειδικά όσων ανήκουν στο λεγόμενο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν κάποιου είδους μαθησιακή δυσκολία ή υστέρηση.
Καλώς ή κακώς, τα διαμερίσματα στα οποία οι περισσότεροι από εμάς ζούμε, δεν δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την φιλοξενία ζώων. Χρειάζεται δεύτερη και τρίτη σκέψη, ειδικά αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι ως προς το ζωάκι που θα έχουμε. Όσοι, λοιπόν, από εμάς δεν το έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, αντλούμε μεγάλη χαρά κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούμε έναν χώρο με ζώα. Κάτι τέτοιο συνέβη και με μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Φάρμα Καραϊσκου. 


                                                   Η φάρμα των ζώων



Πρόκειται για ένα οργανωμένο κτήμα, στην Πορταριά Πηλίου, το οποίο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και θα έλεγε κανείς ότι είναι η ιδανική πρόταση για μια οικογενειακή εξόρμηση στη Φύση. Απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και προσφέρει δροσιά, προσεγμένο φαγητό και την παρέα των ζώων, με πρωταγωνιστές δύο ακούραστα πόνυ, την Άρτεμη και την Πέρσα, τα οποία ξεναγούν τα παιδιά στα μονοπάτια της φάρμας, προσφέροντάς τους μια απίστευτη εμπειρία. Ο Αλέξανδρος (παρέα με έναν ακόμη συνεργάτη της φάρμας), συστήνεται με τα παιδιά, τα προτρέπει να χαϊδέψουν σε πρώτη φάση τα πόνυ, φορά κράνη στους μικρούς αναβάτες και στη συνέχεια τους βοηθά να ανέβουν στα άλογα για να ξεκινήσει η βόλτα. Όσα παιδιά ανέβηκαν την ημέρα που επισκεφθήκαμε το μέρος ήταν ήρεμα, απόλυτα συνεργάσιμα και χαρούμενα γι αυτή την μικρή βόλτα, διάρκειας περίπου πέντε λεπτών. 


Εκτός από τα δύο μικρά αλογάκια, στο κτήμα υπάρχουν κοτούλες, λαγουδάκια, κατσικάκια, γαλοπούλες, αρνάκια. Μάλιστα, στο πλαίσιο σχολικών επισκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, τα παιδιά μπορούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους τα ζώα, να τα γνωρίσουν καλύτερα, να τα ταϊσουν, να μαζέψουν αυγουλάκια από το κοτέτσι, αλλά να επισκεφθούν και τον λαχανόκηπο, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πώς φυτεύονται τα πολύτιμα στην διατροφή μας λαχανικά.
Στο καφέ/εστιατόριο της φάρμας, μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν το ποτό ή το γεύμα τους στην δροσιά. Εμείς παραγγείλαμε βυσσινάδες με αρμπαρόριζα, κρέμα σοκολάτας και ελληνικό καφεδάκι, το οποίο σού σερβίρουν σε ειδικό μπρίκι, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι το έφτιαξες ο ίδιος. 




Κατάλαβα πόσο άρεσε το μέρος στα παιδιά βλέποντάς τα να κυλιούνται στο γρασίδι. Προφανώς είχαν ανάγκη να έχουν άμεση επαφή με το χορτάρι και ενώ ήμουν έτοιμη, κρατήθηκα, τελικά και δεν τους το απαγόρευσα. Κρατώ στη μνήμη μου τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών όταν χάιδευαν τα μικρά αλογάκια, τα οποία είναι πράα και απόλυτα φιλικά, αλλά και τα επιφωνήματα κάθε φορά που έβλεπαν κι ένα διαφορετικό ζωάκι. 
Αν βρεθείτε σε αυτά τα μέρη καλοκαίρι, προτιμήστε να επισκεφθείτε τη φάρμα το απόγευμα, για να απολαύσετε τη δροσιά και σε μέρα που δεν θα υπάρχει κάποιο παράλληλο event, ώστε να χαρείτε το μέρος περισσότερο. Προμηθευτείτε ζακέτες ή λεπτά μπουφάν γιατί, ίσως, χρειαστούν. Αν, πάλι, επισκεφθείτε το μέρος το Χειμώνα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο πέτρινο τζάκι, συνδυαστικά, ενδεχομένως, με το ηλιοβασίλεμα. 

Δεδομένης της κατάστασης με τον κορωνοϊό, το προσωπικό φορούσε, όπως θα έπρεπε, μάσκες και ψέκαζε με αντισηπτικό τα κράνη πριν την εφαρμογή τους στα παιδιά. Το σέρβις θα μπορούσε να είναι λίγο πιο γρήγορο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα τελικά, καθώς η Φύση θρέφει:) Προτιμήστε να παρκάρετε το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο (Πορταριάς- Ζαγοράς) και κατεβείτε με τα πόδια (χρειάζεστε δύο με τρία λεπτά). Η ανηφόρα στην επιστροφή είναι υποφερτή και αρέσει και στα παιδιά. Το σκηνικό είναι ιδανικό για φωτογραφίες για τα οικογενειακά σας άλμπουμ και θα ήθελα να το επισκεφθούμε και πάλι τα Χριστούγεννα. Η φωτογραφία ακριβώς από κάτω είναι από ένα γεφυράκι που υπάρχει στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν πάρουμε την κατηφόρα για τη Φάρμα. 


Αυτό το μικρό γεφυράκι είναι λίγο πριν κατεβείς στη φάρμα.



Μπείτε εδώ για περισσότερα: www.karaiskosfarm.gr

Στείλτε μου προτάσεις για αντίστοιχα μέρη που έχετε επισκεφθεί. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο; 







 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις