ΤΟ ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΤΖΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΕΚΙΝΟ! ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ Η ΗΡΩΙΔΑ, Η ΑΝΝΙΑ, ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ; ΚΙΝΕΖΙΚΟ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟ; ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ!


Η εφηβική λογοτεχνία είναι ένας τομέας που δεν έχω εξερευνήσει σχεδόν καθόλου, κρύβει, όμως, πολλά "διαμάντια", βιβλία που αξίζει να διαβάσουν οι έφηβοι, ιστορίες που τους συντροφεύουν με τον καλύτερο τρόπο στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Ένα από αυτά τα διαμάντια είναι το ΠA-ΡΕ-Α-ΚΙ της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη, από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
Μέσα από την ιστορία που έχει πλέξει με ζωηρές περιγραφές η συγγραφέας, οι αναγνώστες μεταφέρονται στο μακρινό Πεκίνο! Αλήθεια, πώς είναι για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανατολή της εφηβείας του να μετακομίζει από την Ελλάδα σε μια τόσο μακρινή, όσο και διαφορετική χώρα, όπως είναι η Κίνα; 


Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η 14χρονη Άννια, αναγκάζεται να φύγει από την Αθήνα και να εγκατασταθεί στο μακρινό Πεκίνο. Ένα κορίτσι που φοβάται τους δράκους, αρνούμενο να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, βλέπει τους δράκους αυτούς παντού γύρω της, έτοιμους να την καταπιούν. Μαζί της, σ' αυτό το ταξίδι, είναι οι αγαπημένοι της γονείς, οι οποίοι προσπαθούν φιλότιμα, όχι μόνο να τη βοηθήσουν, αλλά και να ενταχθούν στη νέα αυτή ζωή στο Πεκίνο. Όμως αυτή είναι η δική της μάχη και πρέπει να τη δώσει μόνη της, χωρίς να κρυφτεί στη σκιά των δικών της. 
Παρασυρμένη από μια ψεύτικη, επιπόλαιη σχέση, θα μπλεχτεί σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Θα κινδυνέψει, θα προδοθεί, μα θα "ξυπνήσει". Θα κάνει έναν πολύτιμο φίλο κι ένα καινούριο ξεκίνημα. Εκεί, στη μυστηριώδη, αχανή Κίνα, που την προκαλεί να τη γνωρίσει, να την καταλάβει και-γιατί όχι-να την αγαπήσει, τελικά, σαν δεύτερη πατρίδα της. Μια σειρά από γεγονότα θα την οδηγήσουν εκεί που πρέπει: στη σιγουριά ότι το μέλλον είναι δικό της, όπου κι αν βρίσκεται: στην Κίνα, στην Ελλάδα ή και κάπου αλλού: η ζωή της ανήκει και θα την ζήσει όπως αυτή επιλέξει. 



Πρόκειται για μια ιστορία η οποία πραγματεύεται την δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αναδυθεί και να μας γεμίσει αισιοδοξία. Και δίπλα μας θα μείνουν μόνον όσοι αξίζουν την αγάπη μας. Το ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ είναι μια νεανική ιστορία, σύγχρονη και αισιόδοξη, για τους νεαρούς πολίτες του σημερινού κόσμου, οι οποίοι παρασύρονται από τα κύματα της παγκοσμιοποίησης σε περιπέτειες, στην πιο ευάλωτη περίοδο της ζωής τους, αλλά, αντί να δειλιάσουν, βγαίνουν πιο δυνατοί!
Η συγγραφέας δουλεύει με ενδιαφέροντα τρόπο την πλοκή της και περιγράφει κινηματογραφικά την προσαρμογή της ηρωίδας στη νέα, υπερσύγχρονη χώρα όπου προσγειώνεται...ανώμαλα. Ολοζώντανες περιγραφές της μεγαλούπολης με τα δύο πρόσωπα. Θαρρείς και βρίσκεσαι πραγματικά εκεί, στο όριο του σκοτεινού παρελθόντος και του σχεδόν....διαστημικού παρόντος. Τα συναισθήματα, όμως, η αλήθεια τους και η νομοτέλειά τους είναι σχεδόν διαχρονικά. 
Το δίδυμο ¨εφηβάκι και εξωτερικό πρόβλημα" λειτουργεί καταλυτικά, χωρίς διδακτισμό και συναισθηματικούς εκβιασμούς, σε μια αβίαστη κάθαρση που ενδυναμώνει την ηρωίδα του βιβλίου, την Άννια. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (www.kokkiniklostibooks.gr). 
Η πολυγραφότατη συγγραφέας του έχει τιμηθεί για το σύνολο του συγγραφικού της έργου από την UNESCO. 













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις