ΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ;

ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΠΛΟΥΣ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΙΧΗ. ΜΙΑ ΤΡΥΦΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ, ΕΛΠΙΖΟΥΝ, ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ "ΔΙΨΟΥΝ" ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.



Εσείς, όταν ήσαστε μικροί, είχατε τη συνήθεια να μετράτε; Να μετράτε για παράδειγμα μπάνια στη θάλασσα ή παγωτά; Ο Λεγκ και ο Άλεξ, φίλοι κολλητοί και πρωταγωνιστές της ιστορίας, μετρούν σχεδόν τα πάντα. Μετρούν πόσα βιβλία έχουν διαβάσει, πόσα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν παίξει, πόσα παγωτά έχουν φάει και πόσες φορές έχουν πηδήξει τον φράχτη του κυρίου Μπέμπεκ. Και για να θυμούνται όλα αυτά τα πολύ σημαντικά για εκείνους στατιστικά στοιχεία τα καταγράφουν στο δικό τους ημερολόγιο περιπέτειας. Ένα βράδυ που τα δύο αγόρια μετρούν τ' αστέρια, στον Λεγκ έρχεται μια πρωτότυπη ιδέα. "Πάμε να μετρήσουμε τη Γη;", προτείνει στον φιλαράκο του τον Άλεξ και κάπως έτσι μια καινούρια, συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική περιπέτεια ξεκινά!


Τα δύο αγόρια περπατούν χωρίς τελειωμό και στον δρόμο τους συναντούν τα πάντα: χιονισμένα βουνά, λιβάδια, πέτρινα κάστρα, κοφτερούς ουρανοξύστες. Η διαδρομή τους μοιάζει απερίσπαστη μέχρι που ένα απόγευμα φθάνουν μπροστά σε έναν πανύψηλο τοίχο που βάζει φρένο στην γεμάτη ορμή πορεία τους. Ό,τι κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν, το "τοιχοθηρίο" είναι ανίκητο. Κάποια στιγμή ένα σκουπιδάκι σε σχήμα καρδιάς πέφτει πάνω στο κεφάλι του Άλεξ που το θεωρεί σημάδι από το Θεό. Κι ενώ έχουν αποφασίσει να τα παρατήσουν, το σκουπιδάκι, το οποίο χρησιμοποιούν σαν μαξιλάρι, ολοένα και μεγαλώνει! Φουσκώνει τόσο πολύ που σηκώνει τα δυο αγόρια ψηλά να βλέπουν τα σύννεφα! Και τότε ανταμείβονται με ένα θέαμα μαγικό! Αντικρίζουν παιδιά από κάθε σημείο της Γης, να πετούν κι αυτά, πάνω σε αντίστοιχα φουσκωτά μπαλόνια, πολύ πιο ψηλά από τοίχους. Βλέπουν όλη τη Γη, ανεξάρτητα από σύνορα και διαχωρισμούς. Παιδιά από όλον τον κόσμο μπερδεύονται μεταξύ τους και οι διαφορετικές γλώσσες γίνονται μία, η γλώσσα των παιδιών!

Μια πολύ όμορφη ιστορία που προσωπικά με συγκίνησε, μια ιστορία που για μένα περνά τελικά το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από κράτη, χρώματα, προελεύσεις, η αγάπη είναι μία και μας ενώνει. Την υπέροχη εικονογράφηση υπογράφει η Ευαγγελία Γουτιάνου. 
Εκτός από το "Πάμε να μετρήσουμε τη γη;", από τις Εκδόσεις Βιβλιοδιάπλους κυκλοφορούν άλλα 7 βιβλία της καταξιωμένης συγγραφέως. Το Εγώ, εγώ κι ένα χωνάκι παγωτό, η Ιωάννα της Καρδιάς, η Βόλτα με τη μαμά και τέσσερα της εκπαιδευτικής σειράς "Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη" (Νίκος Χατζηκυριάκου Γκίκας, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Ρίτσος και Κωστής Παλαμάς.
Η ιστορία μας έδωσε την ιδέα να αρχίσουμε κι εμείς να κρατάμε ένα ημερολόγιο περιπέτειας, όπου θα καταγράφουμε σκέψεις και ζωγραφιές και θα κολλάμε φωτογραφίες από τις δικές μας, μικρές ή μεγαλύτερες περιπέτειες. 


















  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις