ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΤΙ ΕΥΚΟΛΟ (ΠΟΥ ΘΑ'ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΊΝΑΙ) ΠΡΑΓΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ!




Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, οι περισσότεροι από εμάς μετράμε αντίστροφα για τις πολυπόθητες διακοπές. Οι τελευταίες μέρες πάντα κυλούν με συσσωρευμένη κούραση από όλα όσα έχουν μαζευτεί την χρονιά που πέρασε, αλλά και με μια γλυκιά προσμονή, ίσως και ανυπομονησία, για τις ξέγνοιαστες στιγμές που λαχταράμε, είτε φύγουμε προς κάποιον ιδιαίτερο προορισμό, είτε απλά πάμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και έρθουμε ξανά κοντά με τα μέρη όπου μεγαλώσαμε, περάσαμε ανέμελα καλοκαίρια ως παιδιά και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές είναι ανάγκη του ανθρώπου, τόσο σωματική, όσο-κυρίως, αν με ρωτάτε-, ψυχική. Μια ανάπαυλα από το συνεχές τρέξιμο και τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις είναι απαραίτητη ώστε να επανασυστηθούμε με τον χαμένο εαυτό μας, τα πρόσωπα που αγαπάμε και να ανασυντάξουμε δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε εκ νέου στους ρόλους μας. Και φυσικά, οι διακοπές είναι ιδιαίτερη ανάγκη και των παιδιών γιατί θα έχουν επιτέλους τον χρόνο να παίξουν ανέμελα, χωρίς πρόγραμμα και (επιβεβλημένο) πρωινό ξύπνημα, να χαρούν τη θάλασσα και όλα όσα συνοδεύουν το καλοκαίρι. 


Μπορούμε να περάσουμε όμορφα τις διακοπές με τα παιδιά μας;

Πρόκειται για ένα μείζον ερώτημα γιατί βασική προϋπόθεση για να περάσουμε καλά στις διακοπές με τα παιδιά (αλλά και γενικά) είναι κυριολεκτικά να μπορούμε, δηλαδή να το θέλουμε, να έχουμε την πρόθεση να περάσουμε μαζί τους κοινό, ποιοτικό χρόνο, χωρίς περιττά άγχη. Συνδυαστικά, λοιπόν, με την καλή διάθεση, πηγαίνει και η οργάνωση, μια λέξη-κλειδί, η οποία στην πράξη της θα μας γλιτώσει από απρόοπτα και ασυνεννοησίες.

Χρήσιμα tips:
* Καταρτίζουμε σε συνεργασία με τα παιδιά, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει, ένα βασικό πρόγραμμα διακοπών. Συμφωνούμε μαζί τους ως προς τις δραστηριότητες που θα κάνουν (κολύμπι, σπορ, screening) έτσι ώστε να νιώθουν ασφάλεια. Ειδικά ως προς τις οθόνες, έναν εύκολο πειρασμό, οφείλουμε να θέσουμε τα όριά μας, ακόμη κι αν χρειαστεί να το διαπραγματευτούμε...σκληρά μαζί τους. Και οπωσδήποτε φροντίζουμε ώστε να μην χρησιμοποιούν οθόνες λίγο πριν τον ύπνο, διότι ο εγκέφαλος υπερλειτουργεί όταν τα παιδιά βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη οπότε χρειάζονται χρόνο προκειμένου να ηρεμήσουν και να μπορέσουν, τελικά, να κοιμηθούν.
* Προβλέπουμε τις ανάγκες των παιδιών. Ειδικά όταν είναι μικρά, αυτό είναι πολύ βασικό. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα σνακ και υγρά αν πεινάσουν ή διψάσουν, αλλά και παιχνίδια τα οποία θα τους αποτρέψουν από το να βαρεθούν. Είναι πολύ δυσάρεστο-και μου έχει συμβεί πολλές φορές-το παιδί να αρχίσει να κλαίει στην παραλία επειδή π.χ πείνασε ή βαρέθηκε. Χαλάει η διάθεση όλων, δημιουργείται μια εντελώς ανεπιθύμητη συνθήκη που δε θέλουμε.
* Δεν ξεχνούμε το φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Αν κρίνω από εμένα, καμιά φορά η αγωνία μου να μην πέσουν, να μην τους τσιμπήσει μέλισσα, να μην καούν από τον ήλιο, δεν με αφήνει να χαρώ. Χάνω τις στιγμές μαζί τους ως μαμά, εγκλωβίζομαι στον ρόλο του φροντιστή. Αν έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα (προϊόντα για τα τσιμπήματα, ιώδιο και γάζες, ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα αν υπάρχει κάποια ειδική ανάγκη), τότε θα νιώθουμε πιο ασφαλείς.
* Επιλέγουμε τις παρέες μας. Ίσως διαβάζεται αυστηρό, αλλά δεν το γράφω με τέτοια πρόθεση. Απλά, αν πρόκειται να πάμε διακοπές με μια άλλη οικογένεια ή ακόμη και ξαδερφάκια, είναι σημαντικό να επιλέξουμε μια παρέα η οποία ταιριάζει με τις δικές μας συνήθειες. Είναι σημαντικό να είναι μια ασφαλής παρέα, τα παιδιά να ταιριάζουν μεταξύ τους, να χαρακτηρίζονται από το ίδιο...επίπεδο ζωηράδας (ή μη), να έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο, αν το δικό μας παιδί δεν ξέρει κολύμπι, να βρίσκεται στη θάλασσα με ένα "δελφίνι".
* Βρίσκουμε χρόνο για εμάς, χωρίς να νιώθουμε τύψεις γι αυτό. Πολλές φορές έχει τύχει να παρακαλάω με την ματιά μου όποιον ενήλικα βρίσκεται στην παρέα να αναλάβει λίγο τα παιδιά, όταν νιώθω ότι έχω φτάσει στα όριά μου. Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια και φυσικά η λεκτική επικοινωνία είναι απαραίτητη ως προς αυτό. Δεν αρκεί να το εκπέμπουμε, οφείλουμε στον εαυτό μας να το ζητάμε. Οι γονείς είναι κι αυτοί άνθρωποι και έχουν ανάγκη από προσωπικό χώρο και χρόνο. Όπως και τα παιδιά.
Extra tip: Αν υπάρξουν στιγμές-σίγουρα πράγματα-που αισθάνεστε ότι το αίμα σας ανεβαίνει στο κεφάλι, μετρήστε από μέσα σας μέχρι το 10. Μην πείτε αυτό που σκέφτεστε, μην αποδεσμεύσετε τον θυμό ή την ένταση ακατέργαστα, Το "δώσε μου ένα λεπτό" είναι μια "χρυσή φράση", η οποία προλαμβάνει "καταιγίδες". Είναι κάτι στο οποίο προσωπικά ακόμη εκπαιδεύομαι.
* Αποφεύγουμε να λύνουμε προβλήματα στις διακοπές. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, έτσι είναι η ζωή. Ωστόσο, διακοπές σημαίνει κυριολεκτικά αυτό που λέει η λέξη. Οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε οικογενειακό επίπεδο (σχέση με σύντροφο, σχέση με τα παιδιά μας) οφείλουν να παραμείνουν έξω από το κάδρο, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή. Το διάστημα των διακοπών είναι μια καλή ευκαιρία να εστιάσουμε στο καλό και μόνο σ' αυτό.

Να πάει το παιδί μόνο του διακοπές;

Φυσικά και να πάει, αν η ηλικία του το επιτρέπει και αν το περιβάλλον ενδείκνυται. Οι διακοπές στον παππού και την γιαγιά ή στην κατασκήνωση είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση, έχουν την ευκαιρία να περάσουν ωραίες στιγμές με τους παππούδες και να τις θυμούνται για πάντα. Στη δεύτερη, δημιουργούν αναμνήσεις με συνομήλικα παιδιά-ας μην γελιόμαστε, τα παιδιά θέλουν παιδιά για να περνάνε όμορφα. Αυτή η "απόσταση" από τους γονείς κάνει καλό και στις δύο πλευρές. Αποφεύγονται για λίγο διάστημα οι τριβές, τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται και οι γονείς βρίσκουν χρόνο να περάσουν ποιοτικές στιγμές και να ξεκουραστούν. Η γονεϊκότητα δεν τελειώνει ποτέ. Λίγες ημέρες χωρίς την φυσική μας παρουσία δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου. Ίσια ίσα θα μας κάνει να λαχταρήσουμε τα παιδιά ακόμη περισσότερο, όπως και αυτά εμάς. Τις μέρες αυτές που τα δικά μου περνούν καθημερινά την ημέρα τους στη γιαγιά, ο γιος μου μου έχει κάνει τα πιο πολλά κοπλιμέντα (σε αντίθεση με την περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, όπου μαλώναμε σαν το σκύλο με τη γάτα). Τυχαίο; Δε νομίζω:)

Καλές διακοπές, όπου κι αν πάτε ή δεν πάτε!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις