Η ΡΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΣΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!


Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα της Ανατολής, κυβερνούσε ένας πολύ σκληρός βασιλιάς. Μαζί του κυβερνούσε και η αδικία. Σε εκείνη την χώρα, λοιπόν, ζούσε και η ΡΑΛΛΟΥ, μια καλόκαρδη υφάντρα, η οποία πρόσφερε την βοήθειά της με όλη της την ψυχή, βοηθούσε φτωχούς και ζητιάνους και ύφαινε σεντόνια, παπλώματα, κουβέρτες και υφαντά που ζέσταιναν-κυριολεκτικά και μεταφορικά-τους ανθρώπους. 
Σε όλους ύφαινε η Ραλλού, εκτός από τον αντιπαθητικό βασιλιά. Μια μέρα, ο βασιλιάς, που δεν άντεχε αυτή την απαξίωση, αποφάσισε να την καλοπιάσει. Της ζήτησε ένα μαλακό κουβερτάκι με παπαρούνες, χρυσαφένιες πεταλούδες, τον θαλάσσιο βυθό, το λιβάδι που αγαπούσε κι ένα μισοφέγγαρο να φέγγει για να του χαρίζει ύπνο ονειρικό. Ήθελε ακόμη αυτό το κουβερτάκι να΄χει υφαντό ένα κορίτσι που πάει για χορό, με ροζ φουστάνι πλουμιστό, σαν στροβιλίζεται να διώχνει κάθε γκρίζο σύννεφο της σκέψης του μουντό. Η Ραλλού τού αρνήθηκε. Μόνο αν ο βασιλιάς συμφωνούσε να βοηθήσει τους φτωχούς και θέσπιζε πιο ελαστικούς νόμους για το λαό του θα μπορούσε να του υφάνει το οτιδήποτε! Ο βασιλιάς θύμωσε και διέταξε τους φρουρούς του να την κλείσουν σε ένα κελί απλησίαστο από τον ήλιο. Για καλή τύχη της Ραλλούς, ένα βράδυ κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά,  άστραψε στον ουρανό ένα αστέρι, σαν πεφταστέρι. Το αστέρι αγκάλιασε ζεστά την Ραλλού για να την προστατέψει και να της προσφέρει χαρά. Την ανέβασε ψηλά στον ουρανό να βλέπει της γης όλα τα μυστικά από εκεί πάνω. 
-Από τώρα και για πάντα θα μπορείς, υφαίνοντας με θέρμη τις αγνές ευχές των ανθρώπων, να τους επιστρέφεις πίσω δώρα ζωής, είπε στη Ραλλού το αστέρι. 
Άλλωστε, το καλό πάντα νικά και το κακό χάνεται στους δέκα ανέμους και σκορπά....

Μια ιστορία για την σημασία της προσφοράς


Η συγγραφέας με την Παιδική Χορωδία Νότες με Χρώμα
Όπως δηλώνει η δημιουργός της ιστορίας Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου, " το βιβλίο μου μιλά για την αξία της αλληλοβοήθειας, το σεβασμό στον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να προσφέρουμε κάτι από αυτό που χρειαζόμαστε λιγότερο ή καθόλου. Στα χρόνια που ζούμε, το μήνυμα της Ραλλούς των αστεριών είναι σημαντικά γιατί οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωή μας ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση αξιών που επικρατεί στην κοινωνία μας". Το βιβλίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και το σχολιάζει στο οπισθόφυλλο ο πρόεδρος, Ιωάννης Μαρωνίτης.  
Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι της συγγραφέως, το οποίο μελοποίησε η Θώμη Μπουμπάρη και το ερμήνευσαν τα μέλη της παιδικής χορωδίας Νότες με χρώμα, με την συμμετοχή των μουσικών Ειρήνης Τσερώνη στο φλάουτο και Έλενας Γκάτζα στην ερμηνεία. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορούν με την υπογραφή της κυρίας Τσακίρη δύο ακόμη υπέροχα βιβλία: 
1) "Η κυρά διατροφή πρώτη στη μαγειρική", μια ιστορία  για τη σωστή διατροφή των παιδιών και 
2)  "Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας", ένα βιβλίο βραβευμένο από το safer internet4kids, το οποίο μας προσφέρει τους κανόνες ασφαλείας για σωστή διαχείριση του Διαδικτύου. 
Παράλληλα, η συγγραφέας έχει επιμεληθεί τον τελευταίο χρόνο για τον ίδιο εκδοτικό παραμύθια ξένων συγγραφέων στην Ελληνική Γλώσσα όπως "Το μικρό γιατί", "Το κόκκινο γιλέκο του μικρούλη Ρόμπιν" και το υπέροχο παραμύθι "Οι πειρατές δεν πάνε σχολείο". Στην περίοδο της καραντίνας, τέλος, προετοίμασε  και διένειμε διαδικτυακά αφιλοκερδώς (υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,) στις πρωτοβάθμιες διευθύνσεις της χώρας ένα παραμυθοτράγουδο  με τίτλο " Ένας ζωηρός ιός έφτασε", το οποίο έγραψε με στόχο την προστασία των μικρών παιδιών από τις ιώσεις.
Η Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου, με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή, από το ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. 

Δραστηριότητες με αφορμή την ιστορία της Ραλλούς των αστεριών

Οι ιδέες αφομοίωσης της ιστορίας που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου μου άρεσαν προσωπικά πολύ. Οι μικροί αναγνώστες καλούνται να φτιάξουν τα επιμέρους κομμάτια ενός "ζεστού" παπλώματος, κάθε ένα από τα οποία θα έχει θετικές έννοιες (όπως αγάπη, πίστη, φιλία, ζεστασιά, προσφορά, βοήθεια, στοργή). 
Στην ίδια λογική ενθαρρύνονται να φτιάξουν ένα "παπλωματάκι ευχών", με ζωγραφιές και αποφθέγματα προσφοράς, τα οποία μεταδίδουν στα παιδιά τα μηνύματα του εθελοντισμού, της αλληλοβοήθειας και της προσφοράς. Τέλος, τα παιδιά καλούνται να θυμηθούν αποφθέγματα αλληλοβοήθειας. Θα ξεχώριζα ένα του John Andrew Holmes: " Μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις