Let's emb-race

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ. 


Ο κόσμος μας είναι ένας πολυπολιτισμικός κόσμος και άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές, χρώμα δέρματος, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά. Παρόλα αυτά, ο ρατσισμός υπάρχει, "διαβρώνει" τις σχέσεις των ανθρώπων και όλοι εμείς οι μεγάλοι έχουμε χρέος να τον πολεμήσουμε, ξεκινώντας από τη γενιά του μέλλοντος, τα παιδιά! Όσο νωρίτερα τους διδάξουμε να αποδέχονται το διαφορετικό, τον διαφορετικό, την διαφορετική, τόσο πιο ανεκτικά θα εκπαιδευθούν να είναι στην ενήλικη ζωή τους και να μπορούν να "ανήκουν", να είναι ευπροσάρμοστα σε κάθε παρέα, σε κάθε κοινωνική ομάδα. 
Στο Διαδίκτυο βρήκα μια οργάνωση, την EmbraceRace, μια διαφυλετική κοινότητα η οποία έχει αφιερωθεί στην σωστή ανάπτυξη και φροντίδα των παιδιών, ΟΛΩΝ των παιδιών, ανεξάρτητα φυλής. Μάλιστα, η EmbraceRace έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την MomsRising, έναν πολυεθνικό οργανισμό με πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, τα οποία εργάζονται στην κατεύθυνση της μείωσης της οικογενειακής οικονομικής ανασφάλειας και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των μητέρων. 
Και οι δύο φορείς παρέχουν βοήθεια σε γονείς ποικίλων υποβάθρων και μιλούν στα παιδιά για τις φυλές από νωρίς, σχεδιάζοντας δραστηριότητες με βάση την ηλικία τους, δραστηριότητες οι οποίες είναι εύκολο να γίνουν στην καθημερινή ζωή. Πάμε να δούμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να αποδέχονται το διαφορετικό, αλλά ίσο, για πιο ειρηνικές κοινωνίες;

Ξεκινάμε νωρίς
Ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά παρατηρούν φυλετικές διαφορές (σε επίπεδο χαρακτηριστικών). Μέχρι τα τέσσερα κάποια παιδιά έχουν ήδη αναπτύξει κάποιου είδους προκατάληψη. Για να το αποτρέψουμε αυτό, θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά ότι είναι "οκ" να παρατηρούν το χρώμα του δέρματος και να μιλούν για διαφορετικές φυλές. Είναι χρήσιμο να συζητούμε μαζί τους για την πραγματική σημασία των φυλετικών διαφορών, όχι τη διαστρεβλωμένη. 
Ενθαρρύνουμε τα παιδιά
Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, να μοιράζονται ό,τι παρατηρούν, αλλά και τις εμπειρίες τους και τους μαθαίνουμε να σέβονται και να είναι διακριτικά απέναντι στο διαφορετικό. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να τους "εκθέτουμε" σε διαφορετικές κουλτούρες (μέσα από ταινίες, φωτογραφίες, βιβλία ή πολιτιστικές εκδηλώσεις) και κατόπιν να συζητούμε μαζί τους. 
Προσέχουμε τη δική μας στάση
Η δική μας συμπεριφορά, κάθε τι που κάνουμε, είναι πιο σημαντικό από αυτό που λέμε. Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά κι έτσι δεν έχει νόημα μόνο να τους λέμε να αποδέχονται το διαφορετικό, αλλά να τους το δείχνουμε και εμπράκτως. Αν στο σχολείο υπάρχει κάποιος μαθητής από άλλη χώρα, είναι σημαντικό να τον έχουμε στην παρέα μας. Μπορούμε να ψάξουμε για παιχνίδια και βιβλία τα οποία περιλαμβάνουν άτομα από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες. Μπορούμε να επισκεφθούμε μουσεία με διαπολιτισμικά εκθέματα. 
"Δουλεύουμε" τις προσωπικές μας προκαταλήψεις
Κακά τα ψέματα, όλοι μας "κουβαλάμε" κάποιες και είναι καλό να τις αναγνωρίζουμε και να τις αντιμετωπίζουμε. Γιατί, ακόμη και ασυνείδητα, μπορεί να τις "περνάμε" στα παιδιά. 
Αναγνωρίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας και τις ρίζες μας
Μιλούμε στα παιδιά για το φυλετικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της δικής μας οικογένειας, για τα καλά και τα κακά της, για εμπειρίες του παρελθόντος. Διηγούμαστε στα παιδιά ιστορίες, τους γνωρίζουμε το γενεαλογικό  δέντρο της οικογένειας. Αν δεν αποκτήσουν εικόνα της δικής τους οικογένειας, είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν τη διαφορετική. 
Βοηθούμε τα παιδιά ώστε να γίνουν "φυλετικά μορφωμένα"
Ο έμπρακτος σεβασμός στους άλλους είναι το "κλειδί". Μπορούμε να τους μιλήσουμε για την ιστορία άλλων φυλετικών ομάδων, όπως είναι οι Αμερικανοί, οι Λατίνοι, οι Αφρο-Αμερικανοί, οι γηγενείς Αμερικανοί, οι "άσπροι" κλπ. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι η κάθε ομάδα ανθρώπων μπορεί να πιστεύει σε διαφορετικά πράγματα και να συμπεριφέρεται με τον δικό της τρόπο.
Μάθετε περισσότερα στο https://www.embracerace.org/  και στο  https://www.momsrising.org. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις