ΚΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!



Για τα παιδιά, το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά, με την ανεμελιά, με ατελείωτο κολύμπι στην παραλία και παιχνίδι στην παιδική χαρά. Αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια, θα θυμηθούμε καλοκαιρινά τραγούδια, έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, λαχταριστά παγωτά και μυρωδιές από τα καλοκαιρινά δέντρα και φυτά και τα φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα. Θα θυμηθούμε πανηγύρια στο χωριό, θα ανακαλέσουμε γεύσεις Ελλάδας. 
Φυσικά, το καλοκαίρι για τα παιδιά περιλαμβάνει και διάβασμα, πάντα ως μια ευχάριστη διαδικασία, ειδικά τα βράδια, για να χαλαρώνουν, να αποφορτίζονται, να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Σας έχουμε, λοιπόν, την τέλεια πρόταση για καλοκαιρινές αναγνώσεις. Πρόκειται για το Καλοκαίρι, από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, μία σούπερ έκδοση, μέσα από την οποία κάθε μέρα του καλοκαιριού αποκτά ιδιαίτερη αξία και "κρύβει" μια ξεχωριστή ιστορία!




Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά "Παραμύθια και ιστορίες για κάθε εποχή", η οποία περιλαμβάνει τρία ακόμη βιβλία για τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Το ευρηματικό είναι ότι τα περιεχόμενα παρουσιάζονται ημερολογιακά, για κάθε μέρα του μήνα, με ποικίλες πληροφορίες: παραμύθια, βιογραφίες αγίων, λαϊκούς μύθους, ιστοριούλες, παιδικά τραγούδια, ποιήματα, έθιμα και γιορτές, ανέκδοτα και παγκόσμιες ημέρες.
Το βιβλίο είναι ιδανικό για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενώ στόχος των συντελεστών είναι να μυήσουν τα παιδιά στον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου και του παραμυθιού, να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα συναισθήματά τους, να καλλιεργήσουν την φαντασία τους, αλλά και να μάθουν πράγματα τα οποία θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο και στα χέρια των εκπαιδευτικών, οι οποίοι βοηθιούνται με τον καλύτερο τρόπο στο δημιουργικό και παιδαγωγικό τους έργο.


Ιούνιος

Στην ελληνική παράδοση ο Ιούνης λέγεται Θεριστής λόγω θερισμού. Ο ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στο βόρειο ημισφαίριο γι αυτό οι καλοκαιρινές μέρες είναι μεγάλες! Η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού στις 24 του μήνα σηματοδοτεί στο ημερολόγιο την θερινή τροπή του ήλιου, το θερινό λιοτρόπι, όπως λέγεται. Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα είναι ο Κλήδονας και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη. Φυσικά, για τους μαθητές, ο Ιούνιος είναι ο μήνας της χαράς, αφού τελειώνει το σχολείο!
Κλείνει το σχολείο,
κλείνουν τα βιβλία
κι όλοι λέμε: "Γεια χαρά!"
τώρα στα θρανία!
Στις μέρες του Ιουνίου μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, για τον θερισμό, το έθιμο του Κλήδονα, ευαισθητοποιούμαστε για θέματα Περιβάλλοντος, γνωρίζουμε για την ιστορία του παγωτού, "μυούμαστε" στην περιπέτεια της κατασκήνωσης!


Ιούλιος

Πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος υποχρέωσε το 46 π.Χ. όλους του λαούς της αυτοκρατορίας να χρησιμοποιούν ένα κοινό ημερολόγιο, το Ιουλιανό.
Στην Ελλάδα λέμε τον Ιούλιο και Αλωνάρη ή Αλωνιστή ή Αλωνευτή. Αυτόν τον μήνα τελειώνουν οι κόποι του γεωργού. Μετά το αλώνισμα, το καινούριο σιτάρι, η νέα σοδειά, θα μπει στις αποθήκες και ο γεωργός θα πληρωθεί για τους κόπους του από το φθινόπωρο μέχρι και τώρα.
Στις μέρες του Ιούλη συστηνόμαστε με τον κορυδαλλό, τον πελαργό, το σπάρο, διαβάζουμε μια ιστορία για το σκιάχτρο του χωραφιού, τραγουδάμε το χορό του κάβουρα. Μαθαίνουμε για τον Προφήτη Ηλία και το παράπονο του δάσους.



Αύγουστος

Άλλος ένας μήνας που οφείλει το όνομά του σε Ρωμαίο αυτοκράτορα, αυτή τη φορά στον Οκταβιανό Αύγουστο. Η γιορτή της Παναγιάς, το Δεκαπενταύγουστο, ξεχωρίζει και απανταχού στην Ελλάδα τιμάται η χάρη της. Ο Αύγουστος μας φωνάζει να χαρούμε την εξοχή, τη θάλασσα και το κολύμπι.
...Αχ, γιατί να 'ρχεσαι μόνο
μες στο χρόνο μια φορά;
...Πάω κερί στην Παναγιά
να'σαι δυο φορές το χρόνο!
Στις σελίδες του Αυγούστου τραγουδάμε για το κολύμπι, διαβάζουμε το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη για την πηγή του χωριού, μαθαίνουμε τον Ολυμπιακό Ύμνο και σχετικά με τον τορπιλισμό της Έλλης, για την Παναγιά την Τηνιακιά.



Η επιμέλεια-ανθολόγηση του υλικού ανήκει στην Μαρία Ηλιοπούλου, ενώ την εικονογράφηση υπογράφουν ο Βίκτωρ Μοσχόπουλος, ο Γιάννης Τεξής και ο Βασίλης Γκογκτζιλάς. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι τα παραμύθια και οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι διαθέσιμα και σε ηχητική μορφή μέσω του Διαδικτύου. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις