ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΥΘΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ

Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ ΑΥΤΟΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΝΩ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!



Μια διαφορετική "ανάγνωση" των αρχαίων ελληνικών μύθων, μέσα από τους οποίους μεγαλώσαμε και θα μεγαλώσουν και τα παιδιά μας, επιχειρεί η σειρά Μυθολογικά Παραμύθια από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Κατά την διάρκεια της κλασικής τακτοποίησης, ξαναβρήκα δύο βιβλία της σειράς, οι ιστορίες των οποίων συμπτωματικά συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και αφορούν στην Κρήτη και τον ξακουστό Μινωικό πολιτισμό. Θέλετε να κάνουμε ένα σελιδένιο ταξίδι και να γνωρίσουμε καλύτερα τον Μινώταυρο αλλά και τον φοβερό Ταύρο της Κρήτης, τον οποίο ο μυθικός ήρωας Ηρακλής κατάφερε να δαμάσει και να εμφανίσει ζωντανό στον βασιλιά Ευρυσθέα, στις Μυκήνες; 


Λαβύρινθος και Μινώταυρος 


Ο συγγραφέας Κώστας Πούλος (εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου) "βάζει" τον Μινώταυρο να αφηγηθεί-με χιούμορ είναι η αλήθεια-ο ίδιος την ιστορία του. Ο Μινώταυρος, με...υψηλή αυτοεκτίμηση (παρά το γεγονός ότι έχει κεφάλι ταύρου) και αποδεχόμενος την διαφορετικότητά του εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες πως ο πατέρας του, ο Μίνωας, ο γνωστός, μυθικός βασιλιάς της Κρήτης, τον έκλεισε στο υπόγειο του παλατιού του γιατί ντρεπόταν γι αυτόν. Όπως εξιστορεί ο Μινώταυρος, ο Μίνωας αντιπαθούσε τους Αθηναίους διότι στην Αθήνα είχε χάσει τον γιο του, τον Ανδρόγεω. Μετά την υποδούλωση της Αθήνας, λοιπόν, και για λόγους εκδίκησης, απαίτησε όχι μόνο φόρους σε αγαθά, αλλά και την αποστολή 7 αγοριών και 7 κοριτσιών κάθε χρόνο, για τις άπειρες δουλειές που έπρεπε να διεκπεραιώνονται στο παλάτι. Κάποια στιγμή οι Αθηναίοι, εξαγριωμένοι που έπρεπε να στέλνουν τα αγαπημένα τους παιδιά, απαίτησαν από τον βασιλιά τους, τον Αιγέα, να στείλει και αυτός τον γιο του, τον Θησέα για να σώσει την κατάσταση. Ο Μινώταυρος "κακίζει"την αδερφή του, την Αριάδνη γιατί λόγω έρωτα προς τον Θησέα τον βοήθησε, με τον γνωστό μίτο, αρχικά να βρει τον Μινώταυρο στο δαιδαλώδες υπόγειο όπου ήταν κρυμμένος (το είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Δαίδαλος), να τον νικήσει και κατόπιν, πάλι με τη βοήθεια του μίτου, να βγει από τον λαβύρινθο. Δυστυχώς, παρά τον θρίαμβο, ο καπετάνιος του πλοίου του Θησέα ξεχνά να αλλάξει τα πανιά από μαύρα σε λευκά κι έτσι βλέποντας το καράβι να πλησιάζει από το Σούνιο με μαύρα πανιά (σημάδι ήττας) ο Αιγέας βουτά στη θάλασσα και πνίγεται. Από το όνομά του παίρνει το όνομά του το Αιγαίο Πέλαγος. Ίσως, τελικά, η κατάρα της Αριάδνης, που ο Θησέας παράτησε στη Νάξο, να έπιασε....

* Ως προς την πατρότητα του Μινώταυρου αξίζει να πούμε ότι σύμφωνα με το μύθο, ήταν το παιδί της γυναίκας του Μίνωα Πασιφάης και του Ταύρου της Κρήτης. Η Πασιφάη τον αγάπησε κατόπιν παρέμβασης του θυμωμένου Ποσειδώνα, όταν ο Μίνωας αρνήθηκε να θυσιάσει τον ταύρο μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Κρήτη. Και κάπως έτσι, πάμε ευθύς αμέσως να γνωρίσουμε τον Ταύρο της Κρήτης.

Ο Ταύρος της Κρήτης

Όπως αφηγείται στην ιστορία η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου, ο Μίνωας είχε υποσχεθεί ότι θα θυσίαζε τον ταύρο στο θεό Ποσειδώνα, αλλά θαμπωμένος από την ομορφιά του ταύρου, δεν το έκανε τελικά. Ποιος είδε τότε τον Ποσειδώνα και δεν τον φοβήθηκε! Ο ταύρος αγρίεψε και άρχιζε να αφανίζει χωράφια, αμπέλια και σπίτια. Οι Μινωίτες έφθαναν στο σημείο να δίνουν ακόμη και τα παιδιά τους για να κρατούν τον ταύρο μακριά τους. Και κάπου εκεί εμφανίζεται ο Ηρακλής για να τα βάλει μαζί του και να καταφέρει να τον απομακρύνει από την πολύπαθη Κρήτη. Ο Ηρακλής αρχικά παγίδεψε τον φοβερό ταύρο με ένα δίχτυ και κατόπιν τον έπιασε από τα κέρατα, καταφέροντας να τον δαμάσει και να γλιτώσει την Κρήτη από βέβαιο καταποντισμό (όπου η θάλασσα θα "κατάπινε" το νησί, μαζί με τον Μίνωα και τον λαό του). Ο μυθικός, ατρόμητος ήρωας, σήκωσε το ζώο στους ώμους του και το πήγε ζωντανό στις Μυκήνες, στον βασιλιά Ευρυσθέα, φέροντας εις πέρας άλλον έναν άθλο. Ο Ευρυσθέας άφησε τον ταύρο ελεύθερο και αυτός έφθασε στην Αττική. Επειδή, όμως κι εκεί προκάλεσε μεγάλο κακό, τον σκότωσε ο Θησέας.


Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Στις πίσω σελίδες κάθε έκδοσης υπάρχουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά, μέσα από τις οποίες αφομοιώνουν τους μύθους καλύτερα. Σταυρόλεξα και μεσοστοιχίδες, παραστάσεις από αρχαία αγγεία για παρατήρηση και συζήτηση. Παίρνοντας αφορμή από την δύναμη του Ποσειδώνα που προκαλούσε ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε φορά που θύμωνε, τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τα τσουνάμι, αλλά και να ζωγραφίσουν την Χαμένη Ατλαντίδα, η οποία αναφέρεται στον Ταύρο της Κρήτης ως περίπτωση καταποντισμού και έχει εικονογραφηθεί από την Ίριδα Σαμαρτζή. Στο βιβλίο για τον Μινώταυρο γίνεται αναφορά στα ταυροκαθάψια, ένα είδος αθλήματος της μινωικής εποχής και τα παιδιά καλούνται να το συγκρίνουν με τις ταυρομαχίες.
Στη σειρά Μυθολογικά Παιχνίδια από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα βρείτε άλλα 16 βιβλία μέσα από τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική μυθολογία με διασκεδαστικό τρόπο και καλλιεργούν την φαντασία τους γνωρίζοντας , μεταξύ άλλων, φοβερά τέρατα και ήρωες με υπερδυνάμεις.

*** www.metaixmio.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις