ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΑΔΟΥ-ΠΟΛΥΚΑΡΠΙΔΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΥΡΑ, ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ. 


Μία από τις πιο βασικές και καίριες συμβουλές που θα μπορούσε να δώσει ένας γονιός στο παιδί του συνοψίζεται στον τίτλο του βιβλίου της Ελένης Ηλιάδου-Πολυκαρπίδη, από τις εκδόσεις Θύρα. Ποτέ μην τα παρατάς! Μια τρυφερή ιστορία, ιδωμένη με την ματιά της εκπαιδευτικού, η οποία μας συγκίνησε και μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, όποια ιδιαιτερότητα μας χαρακτηρίζει, μπορεί να ξεπεραστεί και να μη σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο και την προσωπική μας ευτυχία, αρκεί να υπάρξουν άνθρωποι-φάροι στον δρόμο μας, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε ότι είμαστε ξεχωριστοί και θα το πιστέψουμε!





Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο μικρός Λευτέρης, μαθητής δημοτικού, ο οποίος, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε με το αυτοκίνητο, χρειάζεται να υποστηρίζεται από δεκανίκι για να περπατά λόγω μιας μικρής αναπηρίας που έχει στο πόδι. Είναι πιο αργός από τους συμμαθητές του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στους δικούς τουw, "κανονικούς" ρυθμούς και να εισπράττει τα απαξιωτικά σχόλια των παιδιών, που, άθελά τους, ίσως, "λαβώνουν" ακόμη περισσότερο την χαμηλή του αυτοπεποίθηση.
Μέχρι που στο σχολείο καταφθάνει, ως από μηχανής Θεός θα έλεγε κανείς, ένας δάσκαλος Εικαστικών, ο κύριος Άγγελος, όνομα και πράγμα. Ο κύριος Άγγελος, ένας δάσκαλος-λειτουργός, με φιλότιμο και την ικανότητα να αφουγκράζεται τον παιδικό ψυχισμό, θα καταφέρει να δει στον Λευτέρη πράγματα που ούτε καν ο ίδιος γνωρίζει για τον εαυτό του. Θα θελήσει να αναδείξει το ταλέντο του Λευτέρη στην ζωγραφική και πολύ σύντομα ο μικρός μας ήρωας, όχι μόνο θα κάνει την πιο ωραία ζωγραφιά της τάξης, αλλά θα διακριθεί και στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με θέμα "Ζω σε επαφή με τη φύση", με το έργο του "Κύματα άγρια της θάλασσας".
"Και τώρα που βρήκες το κρυμμένο χάρισμά σου, όφελός σου είναι να το καλλιεργήσεις και να το προσφέρεις", ακούγονται τα λόγια του κυρίου Άγγελου και ο Λευτέρης θα τα θυμάται και θα τα κρατά μέσα του σαν φυλαχτό.

Το βιβλίο "Ποτέ μην τα παρατάς", σε υπέροχη εικονογράφηση της Τέτης Σώλου είναι πραγματικό δώρο για τους μικρούς αναγνώστες γιατί τους μαθαίνει να αποδέχονται το διαφορετικό, να εκτιμούν τον εαυτό τους και να αγαπούν, σε τελική ανάλυση, τα όποια "ελαττώματά τους": σωματικά, ψυχικά, χαρακτήρα. Γιατί, τελικά, όλοι μας έχουμε μέσα μας κρυφά ταλέντα που είναι πολύ πιο πάνω από τα ελαττώματά μας και οφείλουμε πάντα να προσπαθούμε και να τα αναδεικνύουμε. Όλοι είμαστε ξεχωριστοί.
Το διήγημα με τον συμπαθέστατο Λευτέρη έχει αποσπάσει το Τρίτο Βραβείο στον Ε΄Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας" με θέμα "Το Σχολείο".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις