ΜΙΑ ΙΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΛΛΑΞΕΙ!

ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ MY-BOOK.GR ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΜΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ. 


Όσοι από εμάς έχουμε μικρότερα παιδιά, σίγουρα προβληματιζόμαστε για την επανένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον, όποτε κι αν αυτό γίνει. Θα προσέχουν τον εαυτό τους; Θα θυμούνται να καθαρίζουν τα χέρια τους, να μην τα βάζουν στο πρόσωπο; Πόσο εύκολο είναι να "εκπαιδεύσεις" τον παιδικό αυθορμητισμό; Το θέμα της προσωπικής υγιεινής αναδεικνύεται σε μείζον στον καιρό της πανδημίας και όλοι έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν βασικές, καλές συνήθειες, να τρέφονται σωστά και να προσέχουν τον εαυτό τους. Και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι πολλοί εκδοτικοί οργανισμοί έχουν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά κι έχουν έγκαιρα εκδώσει βιβλία (on line και μη) προκειμένου τα παιδιά να συστηθούν καταρχάς με τον κύριο Κορωνοϊό, αλλά και να διδαχθούν, μέσα από ιστορίες, πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν τον εαυτό τους, είτε πρόκειται για τον κορωνοϊό είτε για οποιαδήποτε άλλη ίωση που "παραμονεύει" εκεί έξω.
Η my-book.gr έρχεται να προτείνει στα παιδιά την παραμυθική ιστορία "Μια ίωση μπορεί να σε αλλάξει". Πρωταγωνιστές της είναι δύο δίδυμα αδελφάκια, η Ειρήνη και ο Άρης, τα οποία φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει εντελώς διαφορετικές συνήθειες. Η μεν Ειρήνη επιλέγει να τρώει υγιεινά και φροντίζει να πλένει τα χεράκια της πριν το φαγητό. Ο δε Άρης θεωρεί το πλύσιμο των χεριών χάσιμο χρόνου, του αρέσουν οι λιχουδιές με ζάχαρη και όταν έχει συνάχι ή βήχα δεν βάζει τον αγκώνα του για να προστατέψει τα υπόλοιπα παιδιά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο Άρης αρρωσταίνει πιο συχνά και χάνει και την εκδρομή του σχολείου, για την οποία λαχταρούσε τόσο πολύ! 
Ευτυχώς, το πάθημα γίνεται μάθημα στον Άρη, ο οποίος, μετά από την επίσκεψη στον γιατρό, υπόσχεται στην μαμά του ότι από εδώ και στο εξής θα ακολουθεί ευλαβικά τις οδηγίες, θα πλένει τα χέρια του και θα τρέφεται υγιεινά!

Προς εμπέδωση της ιστορίας, η συγγραφική ομάδα της my-book.gr έχει προβλέψει ένα πολύ ενδιαφέρον επιτραπέζιο, για έξι παίκτες. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν το ζάρι, να κόψουν τα εικονίδια που αντιστοιχούν σε κάθε παίκτη και στην συνέχεια να παίξουν το παιχνίδι, το οποίο περιέχει ερωτήσεις που προκύπτουν από την ιστορία. Τα αυτοσχέδια πιόνια τοποθετούνται και βαδίζουν σε μία διαδρομή μέσα σε ένα όμορφο, "πράσινο" μέρος και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέλος, έχοντας απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά από την προσχολική ηλικία και μετά, ενώ δεν εξαιρεί παιδιά με δυσκολίες μάθησης, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ και αυτισμό. 

Αγωγή υγείας

Στο βιβλίο του S.Doxiadis "Ethical Dilemmas in Health Promotion", μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Αγωγή Υγείας αποτελεί μία διαθεματική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και την σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική πραγματικότητα. Σκοπός της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των μαθητών, αφενός με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης, αφετέρου με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους. Όπως αναφέρεται, συμβάλλει στην μείωση της σχολικής αποτυχίας αλλά και στην αποφυγή της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 
Σε μία πολύ πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο είδα ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας μπορεί κανείς να βρει υλικό και πληροφορίες για την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού όσον αφορά σε θέματα αγωγής υγείας. Παράλληλα, η εκπαιδευτική τηλεόραση (http://www.edutv.gr/index.php/agogi-igeias) μας συστήνει τον Μαντίνο, ένα ανθρωπάκι με πράσινο σκουφάκι και την παρέα του, οι οποίοι μας συστήνουν υγιεινές συνήθειες. Είναι, ίσως, ευκαιρία, τώρα που τα μικρότερα παιδιά απέχουν από το σχολείο, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τα ευαισθητοποιήσουμε γύρω από τα θέματα υγείας και προσωπικής φροντίδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένα για την επανεκκίνηση. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε μέσα από το δικό μας παράδειγμα να τους μαθαίνουμε να πλένουν τα χεράκια τους και να τρέφονται υγιεινά. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις