ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ....

...ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ, ΚΑΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ, ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΤΟ ΤΟΥ ΤΟΥΤΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ! 


Μια "βουτιά" στο χρόνο, πέντε και πλέον χιλιάδες χρόνια πριν, στον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τα ήθη και τα έθιμα της Αρχαίας Αιγύπτου, κάναμε πρόσφατα, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο "Αρχαία Αίγυπτος", της Fatti Burke. 


Οι εκδόσεις Διόπτρα, σε συνεργασία με τον Βρετανικό Μουσείο, προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες μία χρωματιστή, προσεγμένη έκδοση, με φανταστική εικονογράφηση, πλούσιο, ιστορικό υλικό και την πρόκληση σε κάθε σελίδα να ψάχνουν και κάτι!
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τον θαυμαστό πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι ζούσαν και λειτουργούσαν σε ένα απόλυτο οργανωμένο κοινωνικό σύστημα, λάτρευαν με ευλάβεια τους θεούς τους και τιμούσαν τη μνήμη των κυβερνητών τους, των γνωστών Φαραώ.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Ερρίκος, εγγονός της αρχαιολόγου γιαγιάς του Ροζέτας, η οποία κάποια στιγμή του δίνει στα χέρια ένα φυλαχτό σε σχήμα μπλε ματιού. Αντίστοιχα φυλαχτά φορούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να προφυλάσσονται από το κακό, ενώ πίστευαν ότι προστάτευαν τα παιδιά. Το φυλαχτό αυτό θα γίνει το διαβατήριο του Ερρίκου στην αρχαία Αίγυπτο, θα του χαρίσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και μαζί με τον γάτο του, τον Τούτι, θα βρεθούν "προσγειώμενοι" στις θρυλικές Πυραμίδες, τις ακτές του ποταμού Νείλου, την Αγορά των Αρχαίων Αιγυπτίων, το Σχολείο Γραφέων, το Εργαστήριο Ταρίχευσης των Φαραώ, τους οικισμούς και τις αριστοκρατικές οικίες των Αρχαίων Αιγυπτίων.

Τι καινούριο μάθαμε



* Οι Πυραμίδες ήταν ειδικά σχεδιασμένες για να προστατεύουν το σώμα και τα υπάρχοντα ενός Φαραώ μετά το θάνατό του. Ένα μεγάλο άγαλμα, η Σφίγγα, έστεκε μπροστά στις Πυραμίδες. Είχε σώμα λιονταριού και κεφάλι Φαραώ.
* Η διαδικασία μουμιοποίησης διαρκούσε 70 ημέρες και στη συνέχεια ξεκινούσε "Το ταξίδι της μούμιας" προς τον κάτω κόσμο, τον ντουάτ για τους Αρχαίους Αιγύπτιους. Θα έπρεπε να περάσει από πολλές δοκιμασίες για να κατακτήσει μία θέση στο βασίλειο των νεκρών.
* Στη γη του Νείλου φύτρωνε ο πάπυρος, ένα φυτό από το οποίο κατασκευαζόταν το υλικό γραφής.
* Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν είχαν χρήματα. Έκαναν ανταλλαγή προϊόντων, ενώ σπανιότερα "πλήρωναν" με ντέμπεν (μικρά κομμάτια χρυσού ή αργύρου).
* Η είσοδος στο Ναό επιτρεπόταν μόνο στους Φαραώ, τους ιερείς και τις ιέρειες. Όλοι οι άλλοι προσεύχονταν έξω από το ναό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τον Ρα, τον Θεό του Ήλιου, την Ίσιδα, που θεωρούνταν ότι είχε μαγικές δυνάμεις και τον Όσιρη, θεό των νεκρών.
* Όσα λίγα αγόρια πήγαιναν στο σχολείο, φοιτούσαν στο Σχολείο των Γραφέων και αποφοιτούσαν από αυτά ως γραφείς. Οι γραφείς ήταν αξιοσέβαστοι γιατί μπορούσαν να διαβάζουν και να γράφουν ιερογλυφικά. Τα κορίτσια μάθαιναν ανάγνωση και γραφή μόνο για ψυχαγωγία. Ασχολούνταν κυρίως με την καλαθοπλεκτική, έγνεθαν και παρασκεύαζαν ψωμί.
* Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν σε στρώμα, στο πάτωμα ή την ταράτσα. Σε κάθε σπίτι υπήρχε ένα ιερό, όπου η οικογένεια μπορούσε να λατρεύει τους θεούς.
* Τα συμπόσια οργανώνονταν από πλούσιους Αιγύπτιους. Μουσικοί και Ακροβάτες ανέβαζαν μικρές παραστάσεις για τους καλεσμένους. Όλοι έτρωγαν με τα χέρια! Όλα τα φαγητά μαγειρεύονταν στην ταράτσα, προς αποφυγήν πυρκαγιάς.

Τι μας άρεσε


Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την εικονογράφηση και διασκεδάσαμε με το παιχνίδι "Πού είναι";
Πού μπορεί, για παράδειγμα, να βρίσκεται ένας αποκοιμισμένος μπαμπουίνος κάπου στον ποταμό Νείλο; Πού βρίσκεται μια μαϊμού που μαζεύει χουρμάδες; Πού είναι το αγόρι που έχει λερωθεί με μελάνια στο Σχολείο Γραφέων; Οι απαντήσεις υπάρχουν στο πίσω μέρος του βιβλίου αλλά αυτό είναι καλό να μην το αποκαλύψουμε!

Ο πρωτότυπος τίτλος είναι "Find Tom in Time-Ancient Egypt". Η πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ένα πολύ χρήσιμο γλωσσάρι.
Η Αρχαία Αίγυπτος είναι το ένα από τα δύο βιβλία της σειράς "Περιπλάνηση στην ιστορία" των Εκδόσεων Διόπτρα. Το δεύτερο είναι η Αρχαία Ρώμη, της ίδιας εικονογράφου, την οποία σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε σύντομα.

Χρήσιμα links

www.dioptra.gr
www.britishmuseum.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις