ΟΧΙ ΨΗΦΙΑΚΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ



ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ. ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ.


Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και την εκπνοή του χρόνου και εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται να λάβουν τα πολυπόθητα δώρα του Αη Βασίλη. Κι αν τα μικρούλια αρκούνται σε κούκλες και επιτραπέζια, τα μεγαλύτερα έχουν λίγο διαφορετικές "απαιτήσεις", οι οποίες, ως επί το πλείστον, έχουν να κάνουν με ηλεκτρονικές συσκευές και παιχνίδια. Όσο δύσκολο είναι για εμάς τους μεγάλους να απαρνηθούμε την τεχνολογία και την ενασχόληση με social media και gadgets, άλλο τόσο-ίσως περισσότερο-είναι για τα παιδιά, που ούτως ή άλλως έχουν το ζωντανό παράδειγμα των οικείων τους κολλημένων σε οθόνες μέρα-νύχτα. Κάπου εδώ έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η οποία εφιστά την προσοχή των γονιών ως προς την (μη) επιλογή ψηφιακών παιχνιδιών για τα παιδιά τους. Πάμε να μάθουμε περισσότερα;



Παιχνίδια που μας βοηθούν να κάνουμε παρέα


Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φώτα και οι ήχοι που παράγουν τα ψηφιακά παιχνίδια και τα κάνουν τόσο ελκυστικά, μπορεί να επηρεάσουν την αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους, υπό την έννοια της αντι-κοινωνικότητας. Μπορεί, σε πρώτη ανάγνωση, τέτοιου είδους παιχνίδια να ακονίζουν τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών, τελικά, όμως, μάλλον υποδαυλίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη. Και αυτό οι περισσότεροι γονείς το έχουμε διαπιστώσει όταν, για παράδειγμα, τα παιδιά μας παρακολουθούν ένα απλό παιδικό πρόγραμμα στο tablet. Είναι τόσο απορροφημένα, που είναι δύσκολο να απαντήσουν-αναρωτιέμαι αν καν ακούνε-μία απλή ερώτηση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιχνίδια που είναι πραγματικά ωφέλιμα για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους είναι εκείνα που καλλιεργούν την φαντασία τους, την δημιουργικότητα, την γλωσσική ανάπτυξη, την συνεργασία με τους άλλους, την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα, την αμοιβαιότητα. Όπως επισημαίνουν, τα καλύτερα παιχνίδια είναι εκείνα που επιτρέπουν στα παιδιά να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, αλλά και τους συνομηλίκους τους, προχωρώντας, παράλληλα, το μυαλό τους ένα βήμα μπροστά. Οπωσδήποτε, πάντως, ένα ωφέλιμο παιχνίδι δεν χρειάζεται να κοστίζει μία μικρή περιουσία.

Περαιτέρω, τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων τονίζουν ότι ένα παιχνίδι δεν θα πρέπει να αποτελεί υποκατάστατο της αγάπης και των στενών ανθρώπινων σχέσεων. Άρα, πριν σπεύσουμε στην αγορά για να τους ψωνίσουμε το δώρο των ονείρων τους, θα πρέπει καταρχάς να βρούμε χρόνο και διάθεση να καθίσουμε μαζί τους στο σπίτι και να ασχοληθούμε ενεργά με τα παιδιά μας.

Τι να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ένα δώρο: Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκοπός του παιχνιδιού θα πρέπει να είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Δεν έχει-τουλάχιστον πάντα-σημασία να έχει έναν εκπαιδευτικό σκοπό, αρκεί να υποστηρίζει την ανθρώπινη επαφή. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κανένα ψηφιακό παιχνίδι ή εφαρμογή δεν μπορεί να συγκριθεί με μια καλή ανθρώπινη σχέση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις