ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ


ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ. Ο ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ ΑΕΡΑΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΕΝΩ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ. 

ΕΝΝΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΙΣΠΝΕΟΥΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ.



"Σε τι κόσμο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας;", αναρωτιόμαστε συχνά-πυκνά εμείς οι γονείς για ποικίλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο αέρας που αναπνέουμε! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παγκοσμίως πάνω από εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των 15 εισπνέουν μολυσμένο αέρα, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο για την ζωή αλλά και την ανάπτυξή τους. Τα στοιχεία έγιναν γνωστά με αφορμή συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη αναφορικά με την μόλυνση του Περιβάλλοντος και τον αντίκτυπο στην υγεία.

Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται ότι το 2016 περίπου 600.000 παιδιά έχασαν την πολύτιμη ζωή τους από οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, οι οποίες προκλήθηκαν από την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές της ζωής των παιδιών κάτω των 5 χρόνων, καθώς ενοχοποιείται για έναν στους 10 θανάτους σε αυτή την ηλικία. 
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, αυτό είναι αδικαιολόγητο. Κάθε παιδί δικαιούται να εισπνέει καθαρό αέρα ώστε να μεγαλώσει".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση της ατμόσφαιρας επηρεάζει την νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την γνωστική λειτουργία τους, ενώ μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή ακόμη και καρκίνο κατά την παιδική ηλικία. Μάλιστα, τα παιδιά που εκτίθενται σε υπερβολικό βαθμό σε μολυσμένο αέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια χρόνια νόσο στην ενήλικη ζωή, όπως για παράδειγμα οι καρδιοπάθειες.

" Η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπλοκάρει τον εγκέφαλο των παιδιών μας, επηρεάζοντας την υγεία τους με πολύ περισσότερους τρόπους απ΄όσους θα μπορούσαμε να έχουμε υποπτευθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ευθείς τρόποι να περιορίσουμε την εκπομπή επικίνδυνων μολυσματικών στοιχείων", επισημαίνει, με την σειρά της, η Δρ. Maria Neira, επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Υγείας στον ΠΟΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο μολυσμένο αέρα δεδομένου ότι αναπνέουν συχνότερα, εισπνέουν συνεπώς περισσότερους ρυπογόνους παράγοντες, ενώ, λόγω παιχνιδιού αλλά και (χαμηλού) ύψους, βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος όπου οι ρύποι εντοπίζονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μια σειρά από μέτρα προκειμένου η υγεία των παιδιών παγκοσμίως να προστατευθεί αποτελεσματικά. Όπως αναφέρεται, χρειάζεται να σχεδιαστούν νέες στρατηγικές για την μείωση του επιπέδου εκπομπής ρύπων, ενώ εξίσου σημαντική είναι, αφενός η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφετέρου η σωστή διαχείριση των απορριμάτων. Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να προβλέπουν ώστε τα σχολεία και τα πάρκα να βρίσκονται μακριά από πολυσύχναστους δρόμους ή εργοστάσια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις