"ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΩ"

Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ-ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ-ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. 

 

Μπορεί, γενικά, να ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά οι περισσότεροι γονείς φροντίζουμε να παρέχουμε όχι μόνο τα απαραίτητα στα παιδιά, αλλά και τα δευτερεύοντα (και τα τριτεύοντα), ως ένδειξη αγάπης, ίσως και τύψεων επειδή μπορεί να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Σε αρκετές, λοιπόν, περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερα παιχνίδια από όσα χρειάζονται ή μπορούν να παίξουν χωρίς να αποσπώνται, ακριβά ρούχα της μόδας, γιορτάζουν τα γενέθλιά τους σε ακριβούς παιδότοπους και καταφέρνουν να κάνουν τους γονείς τους να "παραδοθούν" σε ό,τι ζητήσουν. 
Είναι εντελώς θεμιτό να αγοράζουμε ξεχωριστά δωράκια στα παιδιά που συχνά-πυκνά μας κοιτούν στα χέρια-και το χειρότερο κοιτούν και τα χέρια των συγγενών ή φίλων που μας επισκέπτονται στο σπίτι. Είναι, όμως εξίσου σημαντικό, να διδαξουμε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν, ώστε να μην εξελιχθούν σε ανθρώπους που θα ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις έδειξε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στον υλισμό και το αίσθημα ευγνωμοσύνης που νιώθουν τα παιδιά και είναι στο χέρι τω γονιών να τα βοηθήσουν να μην επηρεάζονται από τον καταναλωτισμό και την υπερβολική αγάπη προς οτιδήποτε υλικό.


Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις πραγματοποίησαν μελέτη η οποία επικεντρώθηκε στον υλισμό ως προβληματισμό, υπό την έννοια ότι η επιθυμία για απόκτηση υλικών πραγμάτων μπορεί να μειώνει το εσωτερικό κίνητρο των νέων ή να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η τάση προς τον υλισμό είναι αυξητική από γενιά σε γενιά, ενώ έχει αγγίξει όρια ρεκόρ για τα παιδιά που γεννήθηκαν από το μιλένιουμ και μετά. Το ανησυχητικό ως προς αυτό είναι ότι ο καταναλωτισμός μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των νέων, αλλά και την συνολική συναισθηματική τους λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο η ενίσχυση του αισθήματος ευγνωμοσύνης στους εφήβους μπορεί να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο το αντίδοτο.



Κρατήστε ημερολόγιο
Περαιτέρω, οι επιστήμονες ζήτησαν από 870 εφήβους να εκφέρουν την άποψή τους για υλικά πράγματα , αλλά και για το πόσο ευγνώμονες νιώθουν για πράγματα και ανθρώπους που έχουν στην ζωή τους. Εκείνο που βρήκαν είναι ότι οι έφηβοι που απάντησαν ότι ήταν περισσότερο ευγνώμονες ήταν και λιγότερο υλιστές. Προκειμένου να διερευνήσουν περισσότερο αυτόν τον συσχετισμό, οι ειδικοί ζήτησαν από 30 εφήβους να κρατήσουν ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και να γράφουν σε αυτό καθημερινά για ποιο πράγμα αλλά και για ποιον άνθρωπο νιώθουν ευγνωμοσύνη που υπάρχει στην ζωή τους. Μία δεύτερη ομάδα 30 εφήβων διατήρησαν ένα απλό ημερολόγιο δραστηριοτήτων, όπου έγραφαν όλα όσα έκαναν καθημερινά. Οι 60 αυτοί έφηβοι απάντησαν στην συνέχεια στο ίδιο  ερωτηματολόγιο σχετικά με την ευγνωμοσύνη και τον υλισμό. Μετά το πέρας της περιόδου κατά την οποία κρατούσαν το ημερολόγιο (μετά από δύο εβδομάδες), οι ειδικοί έδωσαν στους νέους από ένα δολάριο, το οποίο μπορούσαν είτε να κρατήσουν είτε να το δωρίσουν για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Τα παιδιά που κράτησαν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης, ενώ και η αγάπη τους για τα υλικά πράγματα μειώθηκε σε σύγκριση με την περίοδο πριν το ημερολόγιο. Παράλληλα, φάνηκε ότι διέθεσαν περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε σύγκριση με τα παιδιά που κράτησαν ένα απλό ημερολόγιο δραστηριοτήτων. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι στο χέρι των γονέων να μάθουν στα παιδιά τους να εκτιμούν όλα όσα έχουν στην ζωή τους, χωρίς απαραίτητα να ζητούν περισσότερα. Αυτό είναι το αντίδοτο στην απουσία γενναιοδωρίας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες γενιές.
Τι να κάνουμε: Ας αφιερώνουμε οικογενειακώς πέντε λεπτά κάθε μέρα για να γράφουμε για ποια πράγματα και ανθρώπους είμαστε ευγνώμονες στην ζωή μας. Πραγματικά, μπορεί να κάνει την διαφορά. Οι ειδικοί λένε ότι αν εκτιμούμε όλα όσα έχουμε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Γιατί αυτό να μην ισχύει για τα παιδιά;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις