"ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΩ"
Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ-ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ-ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
Μπορεί, γενικά, να ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά οι περισσότεροι γονείς φροντίζουμε να παρέχουμε όχι μόνο τα απαραίτητα στα παιδιά, αλλά και τα δευτερεύοντα (και τα τριτεύοντα), ως ένδειξη αγάπης, ίσως και τύψεων επειδή μπορεί να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Σε αρκετές, λοιπόν, περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερα παιχνίδια από όσα χρειάζονται ή μπορούν να παίξουν χωρίς να αποσπώνται, ακριβά ρούχα της μόδας, γιορτάζουν τα γενέθλιά τους σε ακριβούς παιδότοπους και καταφέρνουν να κάνουν τους γονείς τους να "παραδοθούν" σε ό,τι ζητήσουν.
Είναι εντελώς θεμιτό να αγοράζουμε ξεχωριστά δωράκια στα παιδιά που συχνά-πυκνά μας κοιτούν στα χέρια-και το χειρότερο κοιτούν και τα χέρια των συγγενών ή φίλων που μας επισκέπτονται στο σπίτι. Είναι, όμως εξίσου σημαντικό, να διδαξουμε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν, ώστε να μην εξελιχθούν σε ανθρώπους που θα ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις έδειξε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στον υλισμό και το αίσθημα ευγνωμοσύνης που νιώθουν τα παιδιά και είναι στο χέρι τω γονιών να τα βοηθήσουν να μην επηρεάζονται από τον καταναλωτισμό και την υπερβολική αγάπη προς οτιδήποτε υλικό.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις πραγματοποίησαν μελέτη η οποία επικεντρώθηκε στον υλισμό ως προβληματισμό, υπό την έννοια ότι η επιθυμία για απόκτηση υλικών πραγμάτων μπορεί να μειώνει το εσωτερικό κίνητρο των νέων ή να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η τάση προς τον υλισμό είναι αυξητική από γενιά σε γενιά, ενώ έχει αγγίξει όρια ρεκόρ για τα παιδιά που γεννήθηκαν από το μιλένιουμ και μετά. Το ανησυχητικό ως προς αυτό είναι ότι ο καταναλωτισμός μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των νέων, αλλά και την συνολική συναισθηματική τους λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο η ενίσχυση του αισθήματος ευγνωμοσύνης στους εφήβους μπορεί να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο το αντίδοτο.
Κρατήστε ημερολόγιο

Τι να κάνουμε: Ας αφιερώνουμε οικογενειακώς πέντε λεπτά κάθε μέρα για να γράφουμε για ποια πράγματα και ανθρώπους είμαστε ευγνώμονες στην ζωή μας. Πραγματικά, μπορεί να κάνει την διαφορά. Οι ειδικοί λένε ότι αν εκτιμούμε όλα όσα έχουμε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Γιατί αυτό να μην ισχύει για τα παιδιά;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου