ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ


ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ. ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.



Την ευκαιρία να μάθουν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που είτε έχουν χάσει τις αισθήσεις τους είτε δεν αναπνέουν, είχαν όσοι βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), ενώ το event πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.



 Μάθημα για το σεισμό

Τα μέλη της ΕΟΔ δεν άφησαν...παραπονεμένα και τα παιδάκια που βρέθηκαν με τους γονείς τους στο σημείο. Έλαβαν και αυτά οδηγίες παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το φαινόμενο του σεισμού και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν τα ίδια και οι οικογένειές τους. Πρόκειται για την δράση που πραγματοποιεί η ΕΟΔ εδώ και δύο χρόνια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ΑΠΘ την Κυριακή", με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην αυτοπροστασία και την σωστή ενημέρωση.


Εν πλω
Στο πλαίσιο της δράσης της ΕΟΔ, κάποιοι ενήλικες επιβιβάστηκαν στο διασωστικό σκάφος της Ομάδας "Οντίν" και έκαναν μία εκπαιδευτική πλεύση στον Θερμαϊκό, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν από το πλήρωμα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα, για τον εξοπλισμό του σκάφους, αλλά και το διασωστικό έργος της ΕΟΔ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει η ΕΟΔ, συλλέχθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας για τις άπορες οικογένειες που υποστηρίζει το Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Δράσεων.



Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
Τα παιδιά, εκτός από το διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν με θέμα την προστασία από τον σεισμό, έλαβαν κι ένα κατατοπιστικότατο εημερωτικό φυλλάδιο, με όλα όσα είναι καλό να γνωρίζουν για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το φυλλάδιο αυτό, μάλιστα, έχει φιλοτεχνήσει με σκίτσα του ο Κώστας Βουτσάς, τον οποίο τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ευχαριστούν πολύ.





 

Τι έμαθα βιωματικά
Η Βάσω Γιαντσίδου, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρέδωσε και σε μένα ένα μικρό μάθημα παροχής πρώτων βοηθειών, το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, έτσι όπως το κατάλαβα, αφού την ευχαριστήσω πολύ.
 Όταν, λοιπόν, βρεθούμε μπροστά σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει καθόλου κάνουμε τα εξής:
* Καταρχάς ελέγχουμε τον χώρο γύρω του: ότι δεν έχει νερά ή κάτι άλλο που μπορεί να μας εμποδίσει από το να του κάνουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.ΠΑ) ή μπορεί να θέσει τον ίδιο σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
* Στην συνέχεια με τα δάκτυλά μας (τους δύο δείκτες και τους δύο παράμεσους) πιέζουμε την κλείδα του και τον ρωτάμε αν είναι καλά.
* Αν δεν μας απαντήσει, βάζουμε την παλάμη μας (προς τα κάτω) στο μέτωπό του, σηκώνουμε με το άλλο μας χέρι το σαγόνι του και τον αφουγκραζόμαστε για να δούμε αν αναπνέει.
* Καλούμε αμέσως το ΕΚΑΒ, δίνοντας ακριβή τοποθεσία.
* Μέχρι να έρθουν οι διασώστες, εφαρμόζουμε κινήσεις ανάνηψης (γρήγορες και χωρίς να σταματήσουμε καθόλου).
* Διατηρούμε την ψυχραιμία μας καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας.


ΙΝFO
Αξίζει τον κόπο να μάθετε περισσότερα, μπαίνοντας στον ιστότοπο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης:
www.hrt.org.gr
e-mail: inform@hrt.org.gr
Κέντρο Επιχειρήσεων: 2310310649 (24 ώρες)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις