ΓΙΑΓΙΑ-ΠΑΠΠΟΥ, ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ Ή ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΙ. 

 


Στους ανθρώπους που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία είναι αφιερωμένη παγκοσμίως κάθε χρόνο η πρώτη ημέρα του Οκτώβρη, για να μας υπενθυμίζει την παρουσία τους αλλά και την προσφορά τους στην ζωή μας. Οι απανταχού παππούδες και γιαγιάδες γιορτάζουν, δίνουν απλόχερα αγάπη και είναι καλό πού και πού να τους δείχνουμε κι εμείς πόσο τους αγαπάμε (γιατί καμιά φορά μπορεί και να τους θεωρούμε δεδομένους). 
Για όσους από εμάς είχαμε την μεγάλη τύχη να γνωρίσουμε παππού και γιαγιά-πολύ περισσότερο να μεγαλώσουμε κοντά στον παππού και την γιαγιά-οι αναμνήσεις είναι πολλές και πανέμορφες. Προσωπικά, αδημονούσα πάντα να δω τις γιαγιάδες μου και τον μοναδικό μου παππού και πάντα έτρεχα να τους αγκαλιάσω. Εντάξει, ομολογώ ότι πάντα περίμενα και το χαρτζιλίκι, αλλά και χωρίς αυτό πάλι θα τους αγαπούσα, το ίδιο θα ανυπομονούσα να τους δω. 


Παππούδες-εγγόνια: μια σχέση-θησαυρός
Οι ειδικοί λένε ότι η σχέση ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια είναι η δεύτερη ύψιστης συναισθηματικής αξίας μετά από την σχέση γονέα-παιδιού. Τα οφέλη είναι πολλά και αμφίπλευρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University), "μία στενή συναισθηματικά σχέση ανάμεσα σε έναν παππού ή γιαγιά και το εγγόνι του συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα θλίψης ή κατάθλιψης και για τις δύο γενιές".
Συμφέρει λοιπόν όλους να καλλιεργούμε την καλή επικοινωνία του παιδιού ή των παιδιών μας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ακόμη κι αν κάποιες φορές γίνονται παρεμβατικοί ή χαλάνε το πρόγραμμα που έχουμε θεσπίσει για τα παιδιά. Μέσα από την συζήτηση, άλλωστε και αυτό μπορεί να διορθωθεί.




Τα "δώρα" του παππού και της γιαγιάς


Καθορίζουν την ζωή των παιδιών
Είναι αλήθεια ότι οι παππούδες που αναμιγνύονται ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών μπορούν να κάνουν την ειδοποιό διαφορά στην ζωή τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πάνω από τους μισούς βλέπουν τα εγγόνια τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (9 στους 10) έχουν αλλάξει την πάνα στο εγγόνι τους, κατά την βρεφική ηλικία. Οι επιστήμονες λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγγονιών δηλώνουν στην ενήλικη ζωή ότι ο παππούς ή η γιαγιά τούς μετέδωσαν αξίες και καθόρισαν σε κάποιον βαθμό την συμπεριφορά τους. Ούτως ή άλλως οι παππούδες αρέσκονται στο να μιλούν για αξίες και ιδανικά με τα εγγόνια τους.

Βοηθούν πρακτικά στο μεγάλωμά τους 
Στις μέρες μας οι περισσότεροι γονείς είναι αμφότεροι εργαζόμενοι και επομένως ο παππούς και η γιαγιά είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα παιδιά όταν η μαμά και ο μπαμπάς είναι στην δουλειά. Θα μαγειρέψουν για τα παιδιά, θα τους πάνε και θα τους πάρουν από το σχολείο ή κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, θα τους βοηθήσουν με την μελέτη. Το ευτύχημα είναι ότι οι σημερινοί παππούδες και γιαγιάδες είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία και άρα πιο ενεργητικοί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν υπολογιστή και συνεπώς μπορούν να ελέγξουν την χρήση που κάνουν τα εγγόνια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μοιράζονται την εμπειρία τους
Συνήθως-αν όχι πάντα-έχουν και από μια ιστορία να διηγηθούν. Και είναι εντυπωσιακό ότι τα παιδιά ακούν πιο ευχάριστα τον παππού και την γιαγιά όταν μιλούν, απ' ότι τους γονείς τους ή άλλους ενήλικες. Μέσα από τις γλαφυρές αφηγήσεις τους τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το "χθες", με την ιστορία της οικογένειάς τους και καταλαβαίνουν καλύτερα ποιοι είναι, ποιες είναι οι ρίζες τους.

Χαρίζουν μια αίσθηση ασφάλειας
Σύμφωνα με έρευνες, μια στενή συναισθηματική σχέση ανάμεσα σε ένα παππού ή μια γιαγιά με το εγγόνι τους στην περίοδο της εφηβείας σχετίζεται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ βοηθά και στην καλλλιέργεια καλύτερων σχέσων ανάμεσα στο παιδί και τους συνομηλίκους του. Κι αυτό διότι ο παππούς ή η γιαγιά είναι ακούραστοι, πάντα διατεθειμένοι να ακούσουν το παιδί που μπορεί να δυσκολεύεται να εκμυστηρευτεί πράγματα που το στενοχωρούν ή το προβληματίζουν με τους γονείς του. Για κάποιο λόγο, είναι πιο εύκολο να το κάνει στον παππού ή την γιαγιά του.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις