ΣΤΡΑΤΑ-ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ....

ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΡΑ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΩΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΚΑΛΕΣ, ΕΝΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ. ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. 




Μολονότι οι αλλαγές στις προδιαγραφές ασφαλείας συνέβαλαν σε μείωση του αριθμού των μωρών που τραυματίζονται ενόσω χρησιμοποιούν την γνωστή μας περπατούρα, πάνω από 9.000 μωρά τον χρόνο στις ΗΠΑ εξακολουθούν να τραυματίζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.
Από το 1990 έως και το 2014 περίπου 230.000 παιδιά μέχρι 15 μηνών χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα μετά από τραυματισμούς που σχετίζονται με την τροχήλατη στράτα, ενώ το 90% των περιπτώσεων αφορούσαν σε τραυματισμό στον λαιμό και το κεφάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 74% των τραυματισμών προέκυψαν μετά από πτώση στις σκάλες. Στις άλλες αιτίες συγκαταλέγεται η πρώτη από την συσκευή, ενώ καταγράφονται και τραυματισμοί που σχετίζονται με την μικρή απόσταση, όπως για παράδειγμα όταν το μωρό προσπαθεί να πιάσει ή να τραβήξει ένα αντικείμενο.

Απαγόρευση προτείνουν οι ειδικοί
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά την κατάργηση των συσκευών υποβοήθησης του περπατήματος με ροδάκια. Μάλιστα, συμβουλεύει τους γονείς να απαλλαγούν τις περπατούρες και να ενθαρρύνουν την κινητικότητα των παιδιών τους μέσα από δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στράτες δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό όφελος και-το χειρότερο-δημιουργούν κινδύνους για τα παιδιά. Σε αυτή την "γραμμή" χώρες όπως ο Καναδάς έχουν απογορεύσει πλήρως την παρασκευή και κυκλοφορία τέτοιων συσκευών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Επιτήρησης Ατυχημάτων των ΗΠΑ
(National Electronic Injury Surveillance System), στην τετραετία μετά την υποχρεωτική επιβολή κάποιων προδιαγραφών ασφαλείας στις στράτες (2010-2014) οι τραυματισμοί παιδιών μειώθηκαν κατά 22.7% σε σύγκριση με την περίοδο που αυτές οι προδιαγραφές ήταν μόνο προαιρετικές (από το 1997). Παρόλα αυτά, τα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να δέχονται στα επείγοντα μωράκια που έχουν τραυματιστεί ενώ χρησιμοποιούν την βοηθητική συσκευή για το περπάτημα, ακόμη και με κατάγματα.
Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, μολονότι οι περπατούρες προσφέρουν μια σχετική αυτονομία στο παιδί, την ώρα που για παράδειγμα εμείς, οι ενήλικες, πρέπει να ασχοληθούμε με κάτι άλλο μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να "παροπλιστούν" για την ασφάλεια των μικρών παιδιών, η οποία, σε τελική ανάλυση, είναι πάνω απ' όλα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις