Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ.





Κάθε φορά που το παιδί μας πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, ειδικά αν είναι πολύ μικρό, εκείνο που πάντα μας ανησυχεί είναι πώς θα καταφέρουμε να το ηρεμήσουμε στην θέα και μόνο της σύριγγας. Υπάρχουν και τα "γενναία" παιδιά, αλλά ως επί το πλείστον όλα κλαίνε, όχι μόνο για το εμβόλιο, αλλά ακόμη και για την απλή επίσκεψη στον παιδίατρο. Συνήθως, οι θηλάζουσες μητέρες προσπαθούν να ηρεμήσουν τα μωρά τους μέσω του μητρικού γάλατος ενώ ακόμη και ζαχαρόνερο επιστρατεύεται κάποιες φορές για να ανακουφιστούν οι μικροί μας ήρωες. Νέα έρευνα έρχεται να υποδηλώσει ότι το καλύτερο "φάρμακο" είναι η αγκαλιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η αγκαλιά της μαμάς κάθε φορά που το παιδί υποβάλλεται σε κάποια ιατρική διαδικασία  προσφέρει μία πρώτης τάξης ανακούφιση. 


Όλα περνούν στην αγκαλιά της μαμάς 


Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στο δείγμα τους 80 υγιή μωρά, τριών, μόλις, ημερών, τα οποία έπρεπε να υποστούν το τσίμπημα της βελόνας για εξετάσεις αίματος. Στα μωρά αυτά, οι ερευνητές πρόσφεραν τέσσερις διαφορετικές εναλλακτικές ανακούφισης: 1) ζαχαρόνερο ενώ βρίσκονταν στην αλλαξιέρα του παιδιάτρου, 2) μητρικό γάλα (από θήλαστρο) ενώ βρίσκονταν στην αλλαξιέρα, 3) ζαχαρόνερο ενώ βρίσκονταν στην αγκαλιά της μαμάς τους και 4) απευθείας θηλασμό, ενώ βρίσκονταν στην αγκαλιά της μητέρας τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις εκφράσεις των νεογνών προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο πονούσαν, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποίησαν μία συσκευή η οποία μετρούσε τις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου  στον εγκέφαλο κατά το τσίμπημα της βελόνας. Η συκευή αυτή προσέφερε έναν μη επεμβατικό τρόπο να διαπιστώσουν οι ειδικοί ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται από το αίσθημα του πόνου, αλλά και να δουν την επίπτωση κάθε διαφορετικής εναλλακτικής ανακούφισης από τον πόνο. Ο Δρ. Sergio Demarini, επικεφαλής της έρευνας και στέλεχος του Ινστιτούτου Μαιευτικής και Υγείας Παιδιού στο IRCCS Burlo Garofolo της Ιταλίας, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα, η αγκαλιά της μητέρας σε συνδυασμό με τον θηλασμό ή την χορήγηση ζαχαρόνερου είχε καλύτερα αναλγητικά αποτελέσματα σε σχέση με την χορήγηση ζαχαρόνερου ή μητρικού γάλακτος σε μπιμπερό, χωρίς αγκαλιά.

Σύμφωνα με τον Demarini, ο συνδυασμός μεθόδων λειτουργεί καλύτερα καθώς επιδρούν σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Όσον αφορά στα μωρά που υποβάλλονται σε μικρές αλλά επίπονες διαδικασίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι λειτουργεί καλύτερα η μη φαρμακευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου. Η δέρμα με δέρμα επαφή έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματική στην μείωση του ορατού πόνου που νιώθει ένα μωρό. Στην εν λόγω έρευνα, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας εγγύς υπέρυθρη φασματοσκοπία (near-infrared spectroscopy-NIRS) μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στην οξυγόνωση του βρεφικού εγκεφάλου, δηλαδή σε ποιες περιοχές η ροή του αίματος αλλάζει και πού αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εύρημα σύμφωνα με το οποίο κάθε διαφορετική προσέγγιση ανακούφισης συνδέθηκε με διαφορετική ανταπόκριση του βρεφικού εγκεφάλου. Χαρακτηριστικά, όταν τα βρέφη λάμβαναν μόνο ζαχαρόνερο,  ο φλοιός του εγκεφάλου έδειχνε να λαμβάνει λιγότερη μετάδοση πόνου σε σύγκριση με όταν λάμβαναν μητρικό γάλα από μπουκάλι.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις