ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΙ

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΑΞΗ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κάθε χρόνο, όταν ανοίγουν τα σχολεία, κάποιοι από εμάς ανακαλούμε στη μνήμη μας θύμησες από τα δικά μας μαθητικά χρόνια. Το πρώτο σχολείο, η ατμόσφαιρα της τάξης, ο πράσινος πίνακας, η σχολική τσάντα, η διαδρομή, το πρόσωπο της αγαπημένης μας δασκάλας, όλα "ζωντανεύουν" και μας προκαλούν ένα γλυκό χαμόγελο. Πολλά πράγματα, βέβαια, έχουν αλλάξει στην εκπαίδευση από τότε που εμείς, οι γονείς μας, οι παππούδες μας ήμαστε παιδιά. Ο κόσμος προχωράει, αλλάζει, εξελίσσεται. Είναι, όμως, πάντοτε ωραίο-και ίσως και λίγο ρομαντικό-να γυρίζουμε πίσω και μαζί με εμάς να ταξιδεύουν και τα παιδιά μας σε παλαιότερες εποχές, που πάντα θα χαρακτηρίζονται από "μαγεία", ειδικά στα παιδικά μάτια.
Για όσους μένουν στη Θεσσαλονίκη, έχουμε μια ωραία πρόταση, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τις μέρες αυτές. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί την Παραδοσιακή Τάξη. Αξιοποιήστε ένα απόγευμα ή το σαββατοκύριακο και περιηγηθείτε με τα παιδάκια σας, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά παλιό εκπαιδευτικό υλικό. Ένα πρώτης τάξης ερέθισμα που θα τους ενθαρρύνει να συγκρίνουν το "σήμερα" με το "χθες" και ίσως να αγαπήσουν λίγο περισσότερο το σχολείο.


Μάθε παιδί μου γράμματα, του Θεού τα πράματα
Αυτός είναι ο τίτλος της μόνιμης έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα Α΄του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τι μπορούμε να δούμε εκεί; Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόρους, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία. Τα εκθέματα, αποτελούν το εισιτήριο ενός ταξιδιού στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής εκπαίδευσης με τίτλο «Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα» και το έναυσμα για αναπόληση των αθώων σχολικών αναμνήσεων.
Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά» και μέσα από το παιχνίδι, οι μαθητές ανακαλύπτουν και γνωρίζουν το παλιό σχολείο, το δάσκαλο, το μαθητή. Διαδραστικά μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, μέσα από εικόνες, βίντεο, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια σχολικά βιβλία και αντικείμενα αλλοτινής σχολικής ζωής…, σαν τον παλιό εκείνο τον καιρό!




Λίγα λόγια για το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά.
  • Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους.
  • Συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
  • Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α.
  • Εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.
Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.
Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.

INFO
www.paidikomouseio.gr.
Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57 Θεσσαλονίκη 
2310913047

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις