ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣΤΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ



ΜΕΧΡΙ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΘΟΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.


Στην εμφάνιση καρδιοπαθειών μακροπρόθεσμα συντελεί η υπερβολική χρήση οθονών από τα παιδιά, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Καρδιολογίας (American Heart Association). Με αυτό ως δεδομένο, η γενική σύσταση είναι όχι περισσότερο από μία με2 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εφήβους.

"Ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη συνδέεται με βάρος πάνω από τα φυσιολογικά όρια αλλά και παχυσαρκία, η οποία με την σειρά της συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης", δήλωσε ο καρδιολόγος παίδων Dr. Stephen Daniels, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιολογίας. Όπως πρόσθεσε, "όταν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι υπαρκτοί στην παιδική ηλικία, έχουν την τάση να εξακολουθούν να υφίστανται και στην ενήλικη ζωή".


Tι λένε οι ειδικοί

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, μία ομάδα ειδικών ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν εδώ και μια 20ετία όσον αφορά στην σχέση ανάμεσα στις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο από την μία πλευρά και τον χρόνο που τα τα παιδιά και οι έφηβοι δηλώνουν ότι περνούν μπροστά σε μια οθόνη από την άλλη. Εκείνο που βρήκαν είναι ότι ενώ ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση καταγράφει φθίνουσα πορεία, η χρήση κινητών αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο χρόνος που συνολικά δαπανάται μπροστά στις οθόνες να αυξάνεται συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημερινά παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών εκτιμάται ότι ξοδεύουν πάνω από επτά (!) ώρες την ημέρα μπροστά στο κινητό, τα tablets, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιώντας άλλες συσκευές με οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η παθητική παρακολούθηση παραμένει η νούμερο 1 δραστηριότητα των παιδιών, τα οποία συνήθως κάθονται όταν χρησιμοποιούν συσκευές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική τους υγεία. Και δεδομένου ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με παχυσαρκία και η παχυσαρκία με καρδιοπάθειες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να συνειδητοποιήσει την σύνδεση.
Περαιτέρω, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ως προς την ποιότητα της διατροφή των παιδιών που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Συνήθως, απορροφημένα, τρώνε ασυνείδητα, χωρίς να καταλαβαίνουν πότε έχουν χορτάσει, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση συσκευών επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου, πράγμα το οποίο συμβάλλει εξίσου στην παχυσαρκία.Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ιδανικά οι οθόνες δεν θα πρέπει να βρίσκονται στα υπνοδωμάτια.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει δείξει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ενδεχομένως επειδή είναι πιο δύσκολο να τρώει κανείς όταν παίζει.

Πηγή: CNN

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις