ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ. 

 

Για άλλη μία χρονιά η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έλαβε τέλος. Όσοι κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γυρίζουν καινούρια σελίδα στην ζωή τους, με πολλά όνειρα και όρεξη για μάθηση. Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο, για πολλούς, είναι ένα βήμα προς την ουσιαστική ενηλικίωση, ειδικά για τα παιδιά που καλούνται να αφήσουν την πατρική εστία και να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη. Κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του και το πρακτικό κομμάτι, καθώς η εξεύρεση φοιτητικής στέγης χρειάζεται οργάνωση και πληροφόρηση. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης παρέχει στους μελλοντικούς φοιτητές και τους γονείς τους χρήσιμες πληροφορίες, προκειμένου να επιλέξουν το φοιτητικό σπίτι με σωστά κριτήρια και χωρίς απρόοπτα.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και καλό...ποδαρόδρομο:)

Τι πρέπει να γνωρίζουμε γενικά όταν ψάχνουμε για σπίτι 



* Tα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά εκτός κέντρου.
* Οφείλουμε να ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, την γειτονιά και όσα αυτή μας παρέχει (super market, τράπεζες, αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη). 
* Είναι σημαντικό, πριν το ενοικιάσουμε, να ελέγχουμε το σπίτι, κατά την διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και αυτές να αποκατασταθούν έγκαιρα.

Τι πρέπει να ξέρουμε ως προς την διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη

* Στις μισθώσεις κατοκιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
* Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής. 
Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
* Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
* Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση. 

Τι μπορεί να διεκδικήσει ο ενοικιαστής
1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.)
2) να αναλάβει την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι στα πλαίσια της συνηθισμένης, από τους ενοικιαστές, χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που ο ενοικιαστής προκαλεί, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

Το συμβόλαιο
-Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
-Εμείς ως ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.  
-Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα με την  καθυστέρηση του ενοικίου. 
-Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση που την παρέλαβε. 
-Προσοχή! Από 01.01.2008 το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.  
-Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε το συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου. 

Μεσιτικό γραφείο 
Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη. 
 

 












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις