ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΑΚΙΔΙΟΥ


ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΣΚΟΠΑ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΛΗ.



Ένα από τα πράγματα που ψάχνουμε όλοι οι γονείς πριν το πρώτο κουδούνι είναι το σωστό σχολικό σακίδιο για τα παιδιά μας. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι (σχέδιο, χρώμα, ύφασμα, μέγεθος), υπάρχει και το ανατομικό, καθώς είναι πολύ σημαντικό το σακίδιο να έχει ορθοπεδική χρήση και να μην καταπονεί τις παιδικές πλατούλες, οι οποίες έχουν να κουβαλήσουν, εκτός των άλλων και πολλή γνώση. Δεδομένου ότι πολλά παιδιά, πλέον, πηγαίνουν σε ολοήμερο σχολείο και συνεπώς θα πρέπει να κουβαλούν, εκτός από το δεκατιανό και το κατσαρολάκι με το μεσημεριανό φαγητό, το σακίδιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο έξτρα βάρος, χωρίς, όμως, το παιδί να επιβαρύνεται.
Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, στην περίπτωση που θελήσουμε να επενδύσουμε σε ένα σακίδιο που θα χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από μία χρονιές, ότι όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται και οι σχολικές του υποχρεώσεις. Θα πρέπει να κουβαλά περισσότερα βιβλία και βοηθητικό υλικό. Η γενική σύσταση των ειδικών ορθοπεδικών είναι ότι το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10 με 15% του βάρους του μαθητή. Άρα, πριν επιλέξουμε ένα σακίδιο πλάτης, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό δεν θα είναι βαρύ από μόνο του. Περαιτέρω, τα λουράκια θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και κάπως χοντρά, ώστε το παιδί να τα νιώθει όσο πιο άνετα γίνεται στην πλάτη.
Πάμε να δούμε άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε συνδυαστικα με την επιλογή της σχολικής τσάντας.

1. Επισημαίνουμε στο παιδί ότι θα πρέπει να φορά το σακίδιο και από τις δύο πλευρές
Κάποιες φορές, για πιο...cool εμφανίσεις, κάποιοι μαθητές συνηθίζουν να το φορούν μόνο από το ένα χέρι. Αυτό, όμως, είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς αντισταθμίζει την ισορροπία και μπορεί να συμβάλει σε κακή στάση του σώματος.




2. Εξετάζουμε την λύση του τροχήλατου σάκου
Ενδείκνυται σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, καθώς χρειάζεται να κουβαλήσουν πιο βαριά βιβλία. Οπωσδήποτε μία τσάντα με ροδάκια δεν επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη και είναι ό,τι πρέπει για τους μαθητές που φοιτούν σε ολοήμερα σχολεία, για τους λόγους που εξηγήσαμε και στον πρόλογο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως ο τροχήλατος μηχανισμός δεν αφαιρείται από το σακίδιο, ωστόσο, συνήθως τα μοντέλα αυτά μπορούν να κουβαληθούν και στην πλάτη.


3. Μαθαίνουμε στο παιδί να οργανώνει το σακίδιό του
Κάποιες φορές τα παιδιά κουβαλούν μαζί τους πράγματα που δεν χρειάζονται την συγκεκριμένη σχολική μέρα, πολύ απλά γιατί βαριούνται να τα αφήσουν στο σπίτι. Αυτό, όμως, τους φορτώνει με περιττό βάρος. Στην περίπτωση που όντως χρειάζεται να κουβαλήσουν πολλά πράγματα, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να επιστρατεύσετε κι ένα βοηθητικό σακίδιο ή πάνινη τσάντα, έτσι ώστε να επιμερίσετε το βάρος.

4. Προσοχή στο στρώμα
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά, ειδικά όσο βρίσκονται στην ανάπτυξη, να κοιμούνται σε ένα ανατομικό στρώμα που θα τους επιτρέπει να ξεκουράσουν την σπονδυλική τους στήλη, η οποία, όπως και να'χει, καταπονείται κατά την διάρκεια της ημέρας.

5. Επιμένουμε ως προς την σωστή στάση σώματος
Τα παιδιά κάθονται με ποικίλους τρόπους και είναι πολλές φορές δύσκολο να τους επιβάλουμε την σωστή στάση του σώματος. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συνηθίζουν από νωρίς να κάθονται σωστά, διότι έτσι προλαμβάνουν πόνους στη μέση. Οι ειδικοί λένε ότι αντενδείκνυται να κάθονται συχνά σε θέση οκλαδόν.
Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί διαμαρτυρηθεί ότι πονάει, είναι καλό να απευθυνθούμε καταρχήν στον παιδίατρο ή σε έναν ορθοπεδικό. Η υγεία των οστών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Extra tip: Αποφασίστε ποιο είδος σχολικού σακιδίου καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σας και πάρτε το μαζί σας στην αγορά, καθώς δικαιούται να επιλέξει το ίδιο ως προς το αισθητικό κομμάτι. Αφήστε το να διαλέξει τον ήρωα ή το σκίτσο. Τον σάκο αυτό θα τον κουβαλά ή θα τον σέρνει καθημερινά και επομένως θα πρέπει να του αρέσει.

Καλή σχολική χρονιά!











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις