ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΠΟΙΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ...ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς και ένα από τα πράγματα που είναι καλό να ελέγχουμε κάθε χρόνο τέτοιο καιρό είναι η όραση των μικρών μαθητών. Εκτός από τον έλεγχο, βέβαια, υπάρχει και η πρόληψη για μάτια...αετού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Πάμε να δούμε έξι ομάδες τροφών που προστατεύουν τα ματάκια των παιδιών μας και να τις εντάξουμε στο διατροφικό τους πρόγραμμα.



1. Πορτοκαλί τροφές
Έχετε, ίσως, ακούσει ότι το καρότο συμβάλλει στη καλή υγεία των ματιών. Περιέχει βήτα καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καλή λειτουργία των ματιών.
Εκτός από το καρότο, σημαντικά βοηθά και η γλυκοπατάτα, το μάνγκο, η κολοκύθα και το βερύκοκο. Γενικά, όλες οι τροφές με φυσικό πορτοκαλί χρώμα βοηθούν-άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό-, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βήτα καροτένιο.
Σημείωση: Και ο κρόκος του αβγού περιέχει βιταμίνη Α, επομένως ένα αυγό την ημέρα κρατά τον οφθαλμίατρο... πέρα. 


2. Πράσινα λαχανικά
Είναι σούπερ ωφέλιμα γενικά, άρα και για την υγεία των ματιών. Το σπανάκι, το λάχανο είναι πλούσια σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, αμφότερα καροτενοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενάντια σε οφθαλμοπάθειες. Εξίσου ωφέλιμο είναι και το αβοκάντο.

3. Ψάρι
Ό,τι καλύτερο για την προστασία των ματιών χάρη στα Ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει. "Ταπεινά" ψαράκια όπως είναι η σαρδέλλα και ο γαύρος, αλλά και ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

4. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
H βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και επομένως συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων όρασης. Το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, τα κεράσια και το πεπόνι αλλά και πολλά λαχανικά όπως είναι η πατάτα, η ντομάτα, η γλυκοπατάτα και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και επομένως είναι καλό να τις εντάξουμε στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών. Τα σταφύλια και το μύρτιλλο, εκτός από βιταμίνη C, περιέχουν, επίσης, μεταλλικά στοιχεία όπως το σελίνιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες, κερκετίνη, ρεσβερατόλη).

5. Ξηροί καρποί και σπόροι
Ό,τι πρέπει για τους μικρούς μας μύωπες, καθώς οι ξηροί καρποί και ο ηλιόσπορος είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα, τα φυστίκια Αιγίνης και ο ηλιόσπορος έχει βρεθεί ότι βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόληψη ή την άμβλυνση των συμπτωμάτων της μυωπίας.

6. Κόκκινο κρέας, στρείδια και όσπρια
Κοινό συστατικό και των τριών ο ψευδάργυρος.Όλα τα είδη κόκκινου κρέατος παίζουν σημαντικό ρολο στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης. Το σκούρο κρέας περιέχει υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου, το οποίο είναι θεμελιώδες συστατικό ως προς την διατήρηση της σωστής ποσότητας χρώματος στα μάτια και κατά συνέπεια στην σωστή λειτουργία των υποδοχέων χρώματος των αμφιβληστροειδών. Εξίσου πλούσια σε ψευδάργυρο είναι και τα οστρακοειδή. Τέλος, τα φασόλια και ο αρακάς χαρίζουν εξίσου γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου στον οργανισμό, ό,τι καλύτερο για την υγεία των ματιών μικρών και μεγάλων.

Πριν το κουδούνι, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για παιδιά, ο οποίος θα εξετάσει αφενός τα μάτια τους, αφετέρου θα σας δώσει χρήσιμες οδηγίες για το πώς πρέπει να μελετούν (θέση, φωτισμός, κλπ).










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις