ΑΓΟΡΑΚΙ ΕΙΜΑΙ

ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ. ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ  ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ, ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ.


Αγόρι με κορίτσι διαφέρει; Βεβαιότατα. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ξεκινούν από την μήτρα. Ήδη πριν την εμφύτευση, τα έμβρυα που είναι προορισμένα να είναι αρσενικά αναπτύσσονται γρηγορότερα και εξακολουθούν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα θηλυκά καθ' όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι εξίσου εντυπωσιακό ότι οι μητέρες αγοριών παράγουν γάλα διαφορετικής σύνθεσης απ΄ότι οι μαμάδες κοριτσιών. Εκτός, όμως, από όλες αυτές τις επιστημονικές πληροφορίες, που σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε, ως μητέρα αγοριού μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ότι το να μεγαλώνεις αγοράκια είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και μεγάλη χαρά γιατί διακατέχονται από ακατέργαστη ευαισθησία, η οποία μπορεί να είναι κρυμμένη πίσω από την ενεργητικότητα και την ζωηράδα τους, αλλά υπάρχει και ειναι αξιοζήλευτη. "Απαιτεί", ομως και ιδιαίτερους χειρισμούς.
Το μείζον ερώτημα είναι πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια μας. Η κοινωνία μας είναι γεμάτη με διαχρονικά στερεότυπα του τύπου "οι άνδρες δεν κλαίνε", "αγόρι είναι, είναι σκληρό" και πολλά παρόμοια. Αν, όμως, μείνουμε σε αυτά, θα χάσουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε το συναίσθημα των αγοριών και να τους διδάξουμε να είναι στοργικά και να δείχνουν το συναίσθημά τους στους άλλους, ειδικά στην ενήλικη ζωή.
Στη βάση αυτή, πάμε να δούμε 10+1 στόχους που πρέπει να θέσουμε ως γονείς αγοριών, προκειμένου να είναι χαρούμενα.

1. Αναπτύσσουμε στενή συναισθηματική σχέση
Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι τα αγόρια δεν χρειάζονται πολλές τρυφεράδες, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε συναισθηματικά κοντά με το αγοράκι μας. Όσο πιο κοντά είμαστε στις συναισθηματικές του ανάγκες, τόσο πιο αυτόνομο θα γίνει μεγαλώνοντας, οπότε ας μην το φοβόμαστε.

2. Αφιερώνουμε χρόνο για να τους ακούσουμε
Αυτός ο face-to-face χρόνος είναι πολύτιμος (και) για τα αγόρια. Κι αν κάποια αγοράκια (ίσως τα περισσότερα) δεν αρέσκονται στο να κάθονται μαζί μας και να συζητούν, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να "μιλήσουμε". Μπορούμε να δούμε μαζί μια ταινία, να ακούσουμε μουσική, να κάνουμε μια βόλτα. Μέσα από όλα αυτά το σίγουρο είναι ότι θα έρθουμε πιο κοντά και θα "ακούσουμε" όλα όσα τους απασχολούν.

3. Αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες
Τα στερεότυπα για τα οποία μιλούσαμε πριν, καλώς ή κακώς, έχουν περάσει στο υποσυνείδητό μας και πολλές φορές "στοιχειώνουν" τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα αγόρια μας. Κλισέ εκφράσεις όπως "μην είσαι βουτυρομπεμπές", "είσαι μαμάκιας" και πολλές άλλες είναι καλό έως επιβεβλημένο να αποφεύγονται.


4. Ενθαρρύνουμε τις κλίσεις τους, ακόμη και αν δεν είναι και τόσο αγορίστικες
Κάποια αγοράκια δεν αγαπούν απαραίτητα το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά προτιμούν, για παράδειγμα, να παίζουν με την μικρότερη αδερφή τους και τα παιχνίδια της ή ακόμη και να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στην ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, εκείνο που σε τελική ανάλυση μετράει, όσο περίεργο κι αν είναι για εμάς τους μεγάλους κάποιες φορές, είναι να παίζουν με τον τρόπο που τους κάνει χαρούμενους. Με το να δείχνουμε, λοιπόν, ενδιαφέρον πχ για μια ζωγραφιά τους ή μια ζαχαροπλαστική δημιουργία, δείχνουμε αποδοχή και αγάπη. Άλλωστε οι άνδρες σεφ είναι στην μόδα στην εποχή μας.
Εxtra tip: Τους αφήνουμε να αλλάζουν ενδιαφέροντα, όταν τα βαριούνται.

5. "Αγκαλιάζουμε" την έξτρα ενέργεια που διαθέτουν
Ομολογώ ότι ως προς αυτό τα έχω κάνει θάλασσα, καθώς μου πήρε πολύ καιρό να βρω κώδικα επικοινωνίας με την αγορίστικη συμπεριφορά. Είναι κάπως "στο πρόγραμμα" τα αγοράκια να είναι υπερδραστήρια (και όχι  υπερκινητικά) και οφείλουμε να το σεβόμαστε, προσφέροντάς τους συνεχώς ερεθίσματα.


6. Περνάμε χρόνο έξω από το σπίτι
Είναι ο ιδανικός τρόπος να απελευθερώσουν όλη αυτή την ενέργεια για την οποία λέγαμε παραπάνω. Το ελεύθερο παιχνίδι, η σωματική δραστηριότητα αλλά και η βιταμίνη D που παίρνουν από το φυσικό φως του ήλιου, είναι ευεργετικά.

7. Είμαστε παραδείγματα ενσυναίσθησης
Κάθε φορά που ο Χάρης βλέπει στον δρόμο κάποιον άνθρωπο να ζητιανεύει, γυρίζει προς εμένα και χαμηλόφωνα μου λέει: "Μαμά, θα του δώσουμε χρήματα;". Κάποιες φορές έχει τύχει και να στενοχωρηθεί ή ακόμη και να δακρύσει αν δεν δώσουμε χρήματα σε κάποιον που ζητά την βοήθειά μας. Και αν αυτό με κάνει πολλές φορές να ανησυχώ ότι είναι υπερ-ευαίσθητος, κατά βάθος μάλλον είμαι περήφανη. Διότι έχει καταφέρει να "μπαίνει" στην θέση του άλλου και να καταλαβαίνει τι μπορεί να αισθάνεται. Ένας πολύ ωραίος και αγαπησιάρικος τρόπος για να μάθουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες κάποιου άλλου, είναι ένα κατοικίδιο! Δοκιμάστε το.

8. Δείχνουμε τρυφερότητα και πολλή αγάπη
Πώς θα θέλαμε ο γιος μας να συμπεριφέρεται στην κόρη του όταν γίνει μπαμπάς; Κάπως έτσι πρέπει να του φερόμαστε κι εμείς. Τα αγόρια, όπως όλα τα παιδιά, έχουν ανάγκη από απεριόριστη αγάπη. Χρειάζονται τρυφερά χάδια, παρά τις ενδεχόμενες παραινέσεις συγγενών περί του αντιθέτου. Ακόμη και σε στιγμές επιβολής πειθαρχίας, είναι καλό να τους αγγίζουμε στο χέρι ή τον ώμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια είναι πιο "ευαίσθητα" στην αφή απ' ότι στα λόγια ως προς το να συμμορφώνονται.

9. Θέτουμε όρια
Και εδώ θα χρειαστεί να καταρρίψουμε το στερεότυπο ότι "τα αγόρια είναι ζωηρά". Όπως και τα κορίτσια, έχουν ανάγκη από όρια και καθοδήγηση.

10. Τους διδάσκουμε την υπευθυνότητα, εστιάζοντας στην προσπάθεια
Μπορούμε για παράδειγμα να τους αναθέσουμε να φέρουν εις πέρας μια δουλειά στο σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε μια "βαριά" επειδή είναι για το αγοράκι μας γιατί και αυτό είναι στερεοτυπικό. Αντίθετα, είναι καλό να επιλέξουμε μια δουλειά που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά του. Επίσης, φροντίζουμε να μην εστιάζουμε στο πόσο καλά κάνει μια δουλειά, αλλά στην προσπάθεια που κάνει για να τα καταφέρει και το επιβραβεύουμε γι αυτή. Διότι η προσπάθεια δείχνει υπευθυνότητα, που είναι και ο στόχος μας εξ αρχής.

11. Τους αφήνουμε να κάνουν λάθη
Διότι, ως γνωστόν, μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε και ξαναπροσπαθούμε, μικροί-μεγάλοι. 












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις