ΒACK TO SCHOOL ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ. 


Όσο ευπροσάρμοστα κι αν είναι τα παιδιά, το στάδιο της μετάβασης από τις βουτιές, το ανέμελο παιχνίδι και το ελαστικό καθημερινό πρόγραμμα, στο πρωινό ξύπνημα και τις απαιτήσεις του σχολείου, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πάντα την μερίδα του λέοντος της προσοχής των μεγάλων κερδίζουν τα πρωτάκια, καθώς, ειδικά για εκείνα, η πόρτα του σχολείου ανοίγει έναν καινούριο κόσμο στην ζωή τους, έναν κόσμο με γνώση, φρεσκοξυσμένα μολύβια και πολύχρωμα τετράδια, αλλά-ειδικά τον πρώτο καιρό-και έναν κόσμο με ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το άγνωστο.
Τα βιβλία είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να λάβουν συγκεκριμένα μηνύματα με διασκεδαστικό τρόπο. Εν αναμονή της νέας σχολικής χρονιάς, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια λίστα με προτεινόμενες εκδόσεις για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη προετοιμασία των μικρών μαθητών για το πρώτο κουδούνι. Πάρτε μια γεύση και γεμίστε την κασετίνα τους όχι μόνο με ευφάνταστες γομολάστιχες και διάφανα χαρακάκια, αλλά και με μπόλικη αυτοπεποίθηση. Δεν μπορεί, κάπου θα χωράει:)

Πες το με ένα βιβλίο


Εκδόσεις Διάπλους
Και γιατί να πάω σχολείο;, Ζαφειρούλα Μυλωνά, Κατερίνα Σουσαμίδου
Η ιστορία θίγει με τρόπο αλληγορικό το ζήτημα της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και της συμμετοχής στη σχολική ζωή. Αποτελεί μια απάντηση στην εύλογη απορία κάθε παιδιού όταν αυτό καλείται να φοιτήσει στον παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο. Τονίζει την αξία του σχολείου, όχι μόνο μέσα από την καλλιέργεια της γνωστικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μέσα από την κοινωνικοποίηση, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή δίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα 
 



Εκδόσεις Κέδρος
Αταξίες στην τάξη, Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
-Η πριγκίπισσα των Εφτά θαλασσών
-Η κατάρα της Φράου Λίτσας
-Νάτοι οι πρωταθλητές
-Η στοιχειωμένη αίθουσα
Η σειρά έχει για ήρωες τους μαθητές και μαθήτριες ενός συνηθισμένου ελληνικού σχολείου. Οι αστείοι χαρακτήρες και οι κεφάτες περιπέτειές τους θα φέρουν στο μυαλό όλων μας γνώριμες καταστάσεις. Και το κυριότερο: θα μας θυμίζουν ότι το καθημερινό ταξίδι της γνώσης μπορεί να γίνει πολύ, μα πολύ διασκεδαστικό!





Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σειρά "Διαβάζω Ιστορίες" 

Πρώτη μέρα στο σχολείο, Νικολέτα Κόστα
Ο Γιάννης δε θέλει να πάει στην πρώτη δημοτικού. Φοβάται πολύ. Όταν όμως βλέπει το καινούριο του σχολείο και τους συμμαθητές του, αλλάζει γρήγορα γνώμη και γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι!

Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο, Χρήστος Μπουλώτης
Ο Κωστάκης δε θέλει να πάει στο σχολείο. Όμως ο σκύλος του ο Αζόρ τρελαίνεται για τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία και την Ιστορία. Πώς θα πείσει ο Αζόρ τον Κωστάκη να πάει στο σχολείο και να μη μείνει αγράμματος;
Τα δύο αυτά βιβλία, τα οποία εντάσσονται στην σειρά "Διαβάζω Ιστορίες", είναι γραμμένα και στημένα στην σελιδοποίηση με γνώμονα την αναγνωστική ετοιμότητα των παιδιών. 

Τι κάνουν τα πρωτάκια;, Αντιόπη Φραντζή
Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για τη Νεφέλη. Πρώτη μέρα στο σχολείο, πρώτη μέρα στην Πρώτη τάξη. Κι ενώ όλα μοιάζουν δύσκολα και τρομακτικά, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει, που θα κάνει τη μικρή να φύγει στο σχόλασμα μ’ ένα πλατύ χαμόγελο… 

Η οδός των φίλων, Σιλβεν Ζαουι, Ανελόρ Παρό
Μια παρέα πέντε παιδιών μοιράζονται τις χαρές τους αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και όλοι μαζί βρίσκουν λύσεις. Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια σούπερ ιδέα: μαζί οι πέντε φίλοι θα απαριθμήσουν όλους τους λόγους που υπάρχουν για να σου αρέσει το σχολείο, και θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής!



Εκδόσεις Μίνωας
Ο Τίμος πηγαίνει στο σχολείο, Εμανιέλ Μασονό, Μελανί Κομπ
Μια έκδοση για τα παιδιά που θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου. Μια ιστορία, πολλές δραστηριότητες και ένα παιχνίδι με ζευγάρια για να παίξουν τα παιδιά.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το σχολείο πάει σχολείο, Christian Robinson, απόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου 
Έφτασε η πρώτη μέρα του σχολείου και όλοι έχουν αγωνία, ειδικά το ίδιο το σχολείο. Τι θα κάνουν τα παιδιά μόλις μπουν μέσα; Θα το συμπαθήσουν; Θα του φερθούν όμορφα;  


Εκδόσεις Πατάκη
Στον πίνακα, Μαρία Παπαγιάννη
Ο Πέτρος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί όλοι στην τάξη θέλουν να σηκώνονται στον πίνακα! Σ' εκείνον δεν αρέσει καθόλου, και κάθε φορά που φτάνει η σειρά του προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να το αποφύγει. Για παιδιά που έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης (Α και Β δημοτικού).

Όλα όσα θες να ξέρεις για το σχολείο...πριν ακόμη πας!, Felicity Brooks
Ο Λέλο, η Καίτη, ο Μπόµπι, η Μάντυ και η Ράνια µόλις άρχισαν το σχολείο! Ακολούθησέ τους και δες τι έχουν να σου πουν. Θα µάθεις τα πάντα για το σχολείο… πριν ακόµη πας!  
  

Το λεξικό του τέλειου μαθητή, Φιλίπ Ζόλμπε
Για όλους αυτούς που πάνε σχολείο, αλλά και γι' αυτούς που θα πάνε σύντομα... Επιτέλους, το απαραίτητο βιβλίο για να γίνεις ο τέλειος μαθητής (ή σχεδόν... τέλειος)!

                  
Ελληνοεκδοτική
Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;, Θέμις Καρδιόλακα
Ένα βιβλίο με νόστιμες επιλογές για ένα σούπερ κολατσιό.                                   





Ευχαριστούμε πολύ το Βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και την άκρως εξυπηρετική Φωτεινή Κωστοπούλου που μας άφησε να ψαχουλέψουμε τα ράφια και να καταρτίσουμε την λίστα μας. Επισκεφθείτε κι εσείς το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας και εμπλουτίστε την και με άλλες εκδόσεις, καθώς η ποικιλία είναι ανεξάντλητη. Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις