O "MΟΥΤΖΟΥΡΗΣ" ΔΕ ΛΕΡΩΝΕΙ ΠΙΑ...

Αποτέλεσμα εικόνας για φεστιβαλ αφηγησης πανω στο τρενακι πηλιου φωτογραφιες

...ΜΟΝΟ ΧΡΩΜΑΤΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ. ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ.


Από τα μπροστινά βαγόνια μπορεί κανείς να φωτογραφίσει τα πίσω.

Όταν βρίσκεσαι στη Φύση, ξαφνικά όλα γίνονται καλύτερα. Το άγχος μειώνεται, οι νευρώσεις σε...εγκαταλείπουν, γίνεσαι αυτό που λέμε άλλος άνθρωπος. Δεν ξέρω κατά πόσο το έχετε παρατηρήσει, αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ περισσότερο στα παιδιά που δικαιούνται γενναίες δόσεις καθαρού αέρα με κάθε ευκαιρία. Επειδή είναι καλοκαίρι, επειδή λατρεύουμε να ταξιδεύουμε, επειδή μας αρέσει το πράσινο, η πρότασή μας αυτή την φορά είναι ένα ταξίδι με το τρενάκι. Ποιο τρενάκι; Το τρενάκι του Πηλίου, τον θρυλικό "Μουτζούρη" που σκαρφαλώνει ακάματο το Πήλιο από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους επιβάτες μία μαγική διαδρομή που θα θυμούνται για καιρό (αν όχι για πάντα). Βρεθήκαμε κι εμείς πάνω στο τρένο πρόσφατα, απολαύσαμε την διαδρομή ανάμεσα σε ελιές και πλατάνια και σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας όλα όσα είδαμε.
Στόχος 1ος: να σας "ταξιδέψουμε".
Στόχος 2ος: Να σας παρακινήσουμε να ανεβείτε στον Μουτζούρη κι εσείς, αν βρεθείτε στο Πήλιο και να απολαύσετε ένα-ένα τα γραφικά χωριουδάκια, με τελικό προορισμό τις Μηλιές, ένα από τα πλέον γνωστά χωριά του Πηλίου, με ποικίλα αξιοθέατα. Το τσαφ-τσουφ ξεκινά!

Τα παιδιά θαυμάζουν τον Σταθμό Μηλεών
Τι παρατηρήσαμε: Όσα παιδάκια επέβαιναν στο τρένο απόλαυσαν την διαδρομή σχεδόν με ανοιχτό στόμα:) Είναι τόσο όμορφη η γύρω Φύση, τόσο επιβλητικός ο θόρυβος της μηχανής, τόσο ιδιαίτερη η αρχιτεκτονική των γεφυριών, τόσο μαγική η εικόνα της θάλασσας από ψηλά, που δεν σκέφτεσαι καν να βαρεθείς. Το πιο πιθανό είναι να σηκωθείς από την θέση σου και να αρχίσεις να φωτογραφίζεις (η...χαρά της selfie).
Ποιον ευχαριστούμε: Τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την βοήθεια της Βάσως Πράπα, η οποία υπηρετεί στον ΟΣΕ εδώ και δεκαετίες και από το 2011 έχει αναλάβει το κομμάτι του Μουτζούρη από κάθε πλευρά: έκδοση εισιτηρίων, προώθηση, εξυπηρέτηση. Η ακούραστη Βάσω ξέρει και μας εξήγησε την διαδρομή και την ιστορία του τρένου απ' έξω και ανακατωτά και ήταν η παρέα μας σε όλη την διαδρομή. Και ενώ κάνει αυτή την διαδρομή σχεδόν καθημερινά (από Πέμπτη μέχρι Κυριακή) για τόσο καιρό, όπως μας είπε, "κάθε εποχή τα χρώματα της Φύσης κάνουν κάθε δρομολόγιο διαφορετικό".



Η διαδρομή



Η πεντάτοξη γέφυρα του Καλορέματος




Σκαρφαλώνοντας στο βουνό των Κενταύρων, αρχικά βλέπουμε το παραθαλάσσιο Μαλάκι και την λίθινη, πεντάτοξη γέφυρα του Καλορέματος. Συνεχίζουμε με την Άνω Γατζέα, όπου το τρενάκι σταματά για 15 λεπτά. Στο χρόνο αυτό, οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καφεδάκι κι ένα ουζάκι ή τσιπουράκι στα γρήγορα, ενώ μπορούν, επίσης, να ξεναγηθούν στο Μουσείο Ελιάς & Λαδιού (για το οποίο σας έχουμε γράψει στην Μαμαδοχώρα). Ο κόσμος επιβιβάζεται και πάλι και το τσαφ-τσουφ ξεκινά. Από τα παράθυρα του "Μουτζούρη" βλέπουμε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, από διάφορες όψεις. Η διαδρομή είναι γεμάτη τοξωτά γεφυράκια, ενώ το τρένο περνά μέσα από δύο τούνελ, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Ακολουθεί ο σταθμός στις Πινακάτες, ο οποίος δεν είναι σήμερα σε λειτουργία. Από κάτω απλώνεται η γνωστή παραλία των Καλών Νερών και ακολουθεί η Μπούφα (ή αλλιώς Κορώπη) και η Άφησσος. Πρόκειται για άλλες δύο πανέμορφες παραλίες, ιδανικές και για οικογένειες, με άμμο και οργανωμένες ξαπλώστρες. Περίπου πέντε λεπτά πριν το τρενάκι φθάσει στον τελικό του προορισμό, τον Παλιό Σταθμό των Μηλεών, οι επιβαίνοντες βλέπουν το σιδερένιο γεφύρι του Ταξιάρχη που έχει κατασκευάσει ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, γιος του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, του γνωστού ζωγράφου που γεννήθηκε και έζησε στην περιοχή του Βόλου, αφήνοντας αμφότεροι το δικό τους στίγμα στην ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής. Το παράδοξο είναι ότι στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία. Αξίζει να πούμε ότι καθόλη την διάρκεια της διαδρομής, εκτός από την θάλασσα, το βλέμμα του επιβάτη χάνεται μέσα στους ελαιώνες και τα πλατάνια.



Η ιστορία του "Μουτζούρη"
 Η κατασκευή του ιστορικού σιδηρόδρομου άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια (σημερινή αφετηρία του τρένου) και παραδόθηκε το 1896. Το κομμάτι από εκεί και πέρα, μέχρι τις Μηλιές, κατασκευάστηκε στην συνέχεια και παραδόθηκε τελικά το 1903. Τα χρόνια εκείνα, στο ορεινό Πήλιο δεν υπήρχαν δρόμοι και επομένως το τρένο ήταν πολύτιμο μέσο μεταφοράς για τους επαγγελματίες που ήθελαν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους.
Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903. Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

                                                                                             Η αναβίωση και τα δρομολόγια
Ο γραφικός σταθμός στα Άνω Λεχώνια, αρχιτεκτονικής ντε Κίρικο
Το τρενάκι του Πηλίου επαναλειτούργησε το 1996 για τουριστικούς σκοπούς. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τα σαββατοκύριακα γίνονται δύο δρομολόγια από τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Ένα στις 10 το πρωί, το κλασικό κι άλλο ένα στις 12μ. Η διαδρομή διαρκεί μιάμιση ώρα και το τρενάκι επιστρέφει από τον Σταθμό των Μηλεών στις 15.30, επιτρέποντας στους επιβάτες να ξαποστάσουν στις Μηλιές για αρκετές ώρες, κάνοντας στην ουσία μια όμορφη ημερήσια εκδρομή. Η ταχύτητα του Μουντζούρη είναι 20 χιλιόμετρα την ώρα και αυτό γιατί οι ράγες είναι παγκοσμίως οι πιο στενού εύρους (μόλις 60 εκατοστών). Τα βαγόνια του Μουτζούρη είναι τέσσερα και στην δική μας βόλτα ήταν γεμάτα με κόσμο, Έλληνες και ξένους. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Πέμπτη μέχρι Κυριακή. Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ για τους μεγάλους (10 χωρίς επιστροφή) και 10 για τα παιδιά μέχρι 12 ετών (6 χωρίς επιστροφή). Τις εργάσιμες ημέρες μπορεί να γίνει έκπτωση 20% σε γκρουπ άνω των 30 ατόμων.

Φωτογράφιση νεονύμφων! Η νύφη φοράει αθλητικά παπούτσια
Τι μάθαμε:
-Μεγάλη αλυσίδα με παιδικά παιχνίδια είχε νοικιάσει το τρένο για τις ανάγκες χριστουγεννιάτικης διαφήμισης. Όπως μας είπε η Βάσω, οι υπέυθυνοι είχαν προσλάβει ντόπια εργατικά χερια για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ενώ και η επιλογή των παιδιών (τα οποία αμείφθηκαν πολύ ικανοποιητικά) είχε προκύψει μέσα από ακροάσεις.
-Ένας κύριος από την Χαλιδική, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής ομάδας, είχε ενοικιάσει το Τρενάκι για να κάνει μία πριβέ έκπληξη στην σύζυγό του με αφορμή την επέτειο γάμου. Το έστρωσε με κόκκινα χαλιά, επιστράτευσε μέχρι και κοντραμπάσο για να την ευχαριστήσει.
-Δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το μέρος και κάνουν την διαδρομή με τον Μουτζούρη.
-Η τουριστική κίνηση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Στον τρενάκι έφθασε η χάρη ακόμη και Αυστραλών.

Ξέρατε ότι:
* Για κάθε διαδρομή από Μηλιές προς Βόλο χρειαζόταν περίπου 200 κιλά κάρβουνο.Από Βόλο προς Μηλιές η μηχανή έκαιγε περισσότερο λόγω ανηφόρας.
* Όταν περνούσε το τρενάκι, η ατμομηχανή έγβαζε από το φουγάρο της σύννεφα από μαύρο καπνό. Γι αυτό το τρενάκι το λέγανε Μουτζούρη.
* Την εποχή που μάζευαν τις ελιές και έφθαναν εργάτες από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα για να βοηθήσουν τους ντόπιους, το τρενάκι ήταν τόσο φορτωμένο ώστε μερικοί τολμηροί ανέβαιναν στην σκεπή του για να μην χάσουν το δρομολόγιο!


INFO
www.trainose.gr
24210-39723
grafeio.volou@trainose.gr



Μια ιστορία έχω να σας πω, πάνω στο τρενάκι
Από τις 5 και μέχρι τις 12 Αυγούστου θα διαρκέσει το φετινό, 8ο κατά σειρά, Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΟΤ. Έλληνες και ξένοι παραμυθάδες και μουσικοί συναντούν τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών με εισηγήσεις παραμυθολόγων και πανεπιστημιακών, ενώ ακόμη εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης φιλοξενούνται μαζί με παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών, που εμπνέονται μοναδικά από το σύμπαν των ιστοριών. Ως είθισται, κάποιες αφηγήσεις γίνονται μέσα στο τρενάκι και συνεχίζουν στην στάση του στην Άνω Γατζέα και τις Μηλιές. Το φετινό ραντεβού στον Μουτζούρη είναι την Τετάρτη, 8 Αυγούστου.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες: http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις