ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ


ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ. 5 "ΧΡΥΣΕΣ" ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ, ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 75%, ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ.


Καθοριστικό ρόλο ως προς το αν ένα παιδί θα γίνει παχύσαρκο ή όχι διαδραματίζει ο τρόπος ζωής της μητέρας του, σύμφωνα με νέα έρευνα του Χάρβαρντ. Μάλιστα, τα ολοένα και αυξανόμενα-παγκοσμίως-ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται ότι οφείλονται περισσότερο στις συνήθειες των γονέων παρά στην γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά μητέρων οι οποίες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν σαφέστατα μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες υποκύπτουν σε ανθυγιεινές ατασθαλίες. Όπως δήλωσε ο Qi Sun, επικεφαλής συνάκτης της έρευνας, σε σχετικό δελτίο Τύπου, " η μελέτη μας είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι ο συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής υπερτερεί ενός οποιουδήποτε μεμονωμένου παράγοντα που μπορεί μια μαμά να ακολουθεί όσον αφορά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά της".

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 24.289 παιδιά νοσοκόμων, ηλικίας 9-18 χρόνων, στο πλαίσιο της μελέτης Growing Up Today Study. Από το συνολικό δείγμα, 1.282 παιδιά, δηλαδή το 5%, έγιναν παχύσαρκα στην πενταετία που ακολούθησε. Ωστόσο, τα παιδιά μητέρων που ακολούθησαν τις ακόλουθες 5 υγιεινές συνήθειες, είχαν κατά 75% μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.


Oι 5 "χρυσές" συνήθειες


1. Υγιεινή διατροφή
Η ποιότητα της διατροφής εξετάστηκε με γνώμονα πόσο συχνά οι μητέρες κατανάλωναν λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά οξέα, κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες, τρανς λιπαρά και αλάτι.
2. Τακτική σωματική άσκηση
Οι μητέρες που ασκούνταν σε ζωηρούς ρυθμούς για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (2,5 ώρες) "χάριζαν" στα παιδιά τους μειωμένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε σύγκριση με όσες γυμνάζονταν λιγότερο τακτικά.
3. Σωστό σωματικό βάρος
Τα παιδιά μητέρων που διατηρούσαν μια υγιή σιλουέτα είχαν κατά 56% μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν διατηρούσαν ένα υγιές σωματικό βάρος. 
4. Με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ
Παραδόξως, σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, τα παιδιά μητέρων που αρκούνταν σε μία ήπια κατανάλωση οινοπνεύματος αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα.
5." Όχι" στο κάπνισμα
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά μη-καπνιστριών είχαν κατά 31% μειωμένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε σύγκριση με ταπαιδιά μητέρων που κάπνιζαν.


Το φαγητό της μαμάς δεν παίζει και τόσο σπουδαίο ρόλο

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας του Χάρβαρντ είναι ότι το ποιες τροφές κατανάλωναν οι μητέρες, τελικά ελάχιστα επηρέαζε το αν τα παιδιά τους θα γίνονταν παχύσαρκα ή όχι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ως προς αυτό ότι το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι το τι τρώνε οι συνομήλικοί τους, αλλά και το τι τρώνε όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις