ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ", Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑΔΟΧΩΡΑ. 

Η ιδιότητα του γονιού, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι συνυφασμένη με την αμέριστη προσφορά αγάπης σε έναν μικρότερο άνθρωπο και τον αλτρουισμό, κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και με κάποιες μικρές (ή μεγαλύτερες) δόσεις εγωισμού. Αυτό δεν είναι απαραίτητα και πάντοτε κακό, υπάρχει και ο καλώς εννοούμενος εγωισμός. Η ύπαρξη του παιδιού μας είναι από μόνη της καθοριστική για την ζωή μας και μας γεμίζει με περηφάνια, αλλά και μια αίσθηση "ιδιοκτησίας". Και είναι ανθρώπινο κάποιες φορές, όπως, άλλωστε συμβαίνει και με όλους όσους αγαπούμε, να θέλουμε να επιβεβαιώνουμε την αγάπη που μας δείχνει. Αρκεί, αυτό το δικό μας κομμάτι αγάπης να μην το διεκδικούμε ανταγωνιστικά σε βάρος του άλλου, του μπαμπά του ειδικότερα. Διότι τότε μιλάμε, μάλλον, για ανταγωνισμό.
Δεν ξέρω αν έχει συμβεί και σε σας, αλλά, όταν ήμουν μικρή, το μόνιμο ερώτημα που μου έθεταν κάποιοι συγγενείς μου είναι "Ποιον αγαπάς περισσότερο; Την μαμά ή τον μπαμπά"; Και σε μία παραλλαγή του: "Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Την γιαγιά την Άννα ή την γιαγιά την Δήμητρα;" Και πάει λέγοντας. Φυσικά τέτοια ερωτήματα-ακόμη κι αν γίνονται χαριτολογώντας- δεν θεωρώ ότι είναι σωστά και αν κρίνω από μένα, μάλλον φορτώνουν το παιδί με περιττό άγχος. Γιατί υπάρχουν "αδυναμίες", αλλά το παιδί μπορεί, ειδικά από μια ηλικία και μετά που δεν απαντά και τόσο αυθόρμητα,να μην θέλει να κακοκαρδίσει τον ένα του γονιό ή κάποιον συγγενή. Έρχεται σε δύσκολη θέση και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συμβαίνει αυτό.


"Το δίλημμα του Ερμή ήρθε απρόσκλητο, πάντως ήρθε"
Ψάχνοντας για παιδικές εκδόσεις, βρήκα το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του γνωστού ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Παντελή Καναράκη, με τίτλο "Το δίλημμα του Ερμή", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και πραγματεύεται αυτό ακριβώς το αιώνιο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν πολλά παιδιά: "Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Την μαμά σου ή τον μπαμπά σου;"Με αφορμή το βιβλίο του, ο ηθοποιός μοιράστηκε μαζί μας το πώς ξεκίνησε να γράφει ιστορίες, αλλά και την αγάπη του για τα παιδιά.
Όπως είπε μιλώντας στην Μαμαδοχώρα, "όταν ήμουν 12 χρόνων και έπαιζα σ' ένα παιδικό θέατρο στην Θεσσαλονίκη, επειδή δεν είχα μεγάλο ρόλο, έκατσα κι έγραψα ένα μονόλογο και είπα. Ανάγκη για προβολή δηλαδή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγραψα. Μετά ήρθαν τα κείμενα για το θέατρο, τα σενάρια για την τηλεόραση, κείμενα για μουσικές σκηνές και άλλα που δεν θυμάμαι να αριθμήσω. Το δίλημμα του Ερμή ήρθε μόνο του, απρόσκλητο, ανεξήγητο. Πάντως ήρθε".
Όσον αφορά στην σχέση του με τα παιδιά, όπως αναφέρει "Τα παιδιά τα αγαπώ. Αλλά δε νομίζω ότι γίνεται να μην αγαπάς τα παιδιά. Έχω αληθινή και ουσιαστική σχέση μαζί τους. Μου δίνουν χαρά και ευτυχία. Και αν κρίνω ότι τα παιδιά των φίλων μου περιμένουν να τα επισκεφθώ, ε, τότε μάλλον κάτι τους δίνω κι εγώ".
Στην ερώτησή μας αν εμπνεύστηκε την ιστορία του Ερμή παρατηρώντας, ενδεχομένως, συμπεριφορές γονέων ή χάρη σε κάποιο ερέθισμα στο φιλικό του περιβάλλον, η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως είπε, "είναι κάτι που θα το κρατήσω εγώ. Δεν θα ήθελα να το μοιραστώ".  Τον ρωτήσαμε και αν οι σύγχρονοι γονείς είναι εγωιστές και ανταγωνιστικοί μεταξύ τους: "Δεν το γνωρίζω αυτό. Η επαφή μου με τους φίλους μου και τις οικογένειές τους δεν μου έχει δώσει καμία αρνητική εντύπωση για τους γονείς. Αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνεται σε κάθε σπίτι". Ως προς τις αρετές που θα έπρεπε να έχει κατά την γνώμη του ένας γονιός, αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως ο ίδιος να έχει εντοπίσει σε γονείς, ο Π. Καναράκης προτιμά να μην μας απαντήσει, εξηγώντας ότι μόνο υποθέσεις θα μπορούσε να κάνει ως προς αυτά τα δύο κομμάτια και σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελε να τις εκφράσει δημόσια.

INFO
Το δίλημμα του Ερμή είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο του Παντελή Καναράκη.
Λίγα λόγια για την ιστορία: «Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή τον μπαμπά;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν συγγενείς και φίλοι τον Ερμή. Και εκείνος ποτέ δεν ήξερε τι να απαντήσει. Είχε χίλιους λόγους για να αγαπάει τη μαμά και άλλους τόσους για να αγαπάει τον μπαμπά. Ώσπου σκέφτηκε να μοιράσει τις μέρες της εβδομάδας και να αγαπάει τις μισές τον έναν και τις άλλες μισές τον άλλον.
Την εικονογράφηση της έκδοσης επιμελήθηκε η Βίλλυ Καραμπατζιά, ενώ το βιβλίο εντάσσεται στην σειρά "Στα βαθιά...2.000 λεύγες". Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Παρουσιάσεις του βιβλίου αναμένονται από τον προσεχή Οκτώβρη.
Καλλιτεχνικά, ο Π. Καναράκης βρίσκεται σε συζητήσεις.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις