ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ SOCIAL MEDIA


ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Περίπου ένα στα δύο παιδιά μέχρι τα 12 τους χρόνια  αποκτούν τον δικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Common Sense Media (2016). Η έρευνα βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.786 γονέων με παιδιά στο ηλικιακό φάσμα 8-18 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 56% των παιδιών διατηρούν τους δικούς τους λογαριασμούς στα social media, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 12.6 έτη.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 8 στους 10 εφήβους 13 έως 18 ετών διατηρούν τον δικό τους λογαριασμό, με το ποσοστό να μειώνεται δραματικά-και ευτυχώς- στην ηλικιακή ομάδα 8-12 ετών (23%).
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα παιδιά από τα 6 έως τα 12 χρόνια της ζωής τους αναπτύσσουν την ικανότητά τους να σκέφτονται με συμπαγή (συγκεκριμένο) τρόπο, ενώ αργότερα στην εφηβεία και μέχρι τα 18 κατακτούν την ικανότητα να σκέφτονται περισσότερο αφηρημένα. Δεδομένου αυτού του επιστημονικού συλλογισμού, λοιπόν, κάποια παιδιά μπορεί να μην μπορούν να αναλύσουν πλήρως την αλήθεια ή την αξία πιο αφηρημένων θεμάτων, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, κάθε φορά που οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτούν social media, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να το κάνουν από κοινού, δηλαδή να εξερευνούν το μέσο που τους ενδιαφέρει, όπως, επίσης και κάποιες ρυθμίσεις απορρήτου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία τους.
Όπως σε πολλά άλλα πράγματα, είναι σημαντικό οι γονείς να επισημαίνουν στα παιδιά τους τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Το θετικό είναι ότι μετά τα 12, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν κανόνες, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ σημαντικοί για την προστασία τους.

Τι να τους πούμε
* Αν δεν γνωρίζεις κάποιον που σου κάνει αίτημα φιλίας, μην το αποδέχεσαι
* Αν κάποιος διαδικτυακός σου φίλος κάνει κάτι προσβλητικό, είναι καλό να τον διαγράψεις
* Το συνθηματικό (password) είναι απολύτως προσωπικό και δεν χρειάζεται να το ξέρουν άλλοι.
Είναι σημαντικό γονείς και παιδιά να συζητάμε για όλα τα θέματα, ανάμεσα στα οποία και το Διαδίκτυο. Αν εδραιώσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης, τότε είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να εκμυστηρεύονται με μεγαλύτερη άνεση περίεργες συμπεριφορές και φαινόμενα.

Όχι με τις ώρες
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που προβληματίζονται περισσότερο για την ώρα που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη και όχι τόσο για την ασφάλεια του περιεχομένου που παρακολουθούν. Ούτως ή άλλως, όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι νέοι στο Ίντερνετ, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά να αποφεύγεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο (ειδικά στο υπνοδωμάτιο), ενώ είναι καλό η όποια χρήση να μην συμβαίνει για τουλάχιστον μία ώρα πριν την ώρα του ύπνου. Είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται η χρήση κατά την διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων.

Απαραίτητο το πρόγραμμα
 Είναι χρήσιμο κάθε οικογένεια να καθορίσει το δικό της πρόγραμμα όσον αφορά στην χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και του Διαδικτύου. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά επιτρέπεται να βλέπουν ημερησίως, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να προβλέπεται τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας μες στην ημέρα και ένα γεμάτο οκτάωρο (ή περισσότερο) ύπνου.
Προσοχή: Η υπερβολική έκθεση σε οθόνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, προβλημάτων στον ύπνο, διαδικτυακού εκφοβισμού (bullying) και αρνητικών επιδόσεων στο σχολείο.

INFO
* https://internetsafety.pi.ac.cy/kids-danger
* https://saferinternet4kids.gr
* Οι (διαδικτυακές) περιπέτειες του Μπεν (σειρά τεσσάρων βιβλίων), Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Διαβάστε παλαιότερο θέμα της Μαμαδοχώρας για την χρήση των βιντεοπαιχνιδιών, μετά και την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει την υπερβολική χρήση στις ψυχικές διαταραχές (https://dimitravasileiou.blogspot.com/2018/01/videoagames.html). Διαβάστε, επίσης, για το sexting, ένα καινούριο, αλλά αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε νέους στο Διαδίκτυο (https://dimitravasileiou.blogspot.com/2018/03/sexting.html).






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις