ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΕΥΡΕΩΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ.

Με τις πρώτες ζεστές λιακάδες οι γονείς σπεύδουν να αγοράσουν αντηλιακά προϊόντα για όλη την οικογένεια και ειδικά για τα παιδιά, που είναι και τα πιο ευαίσθητα. Ωστόσο, η πληθώρα προϊόντων στην αγορά μπορεί και να τους (μας) μπερδεύει. Υπάρχουν πλέον πολλές υφές, λοσιόν, σπρέυ, προϊόντα σε μορφή στικ, από πολυάριθμες εταιρείες οι οποίες προσπαθούν, μέσα από ελκυστικές συσκευασίες και ενδεχομένως πιο προσιτές τιμές να νικήσουν τον ανταγωνισμό.

Τι λέει η ετικέτα

Αν κανείς ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην ετικέτα του προϊόντος που προορίζεται για παιδιά, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αντηλιακά για τους ενήλικες. Η μόνη διαφορά, ενδεχομένως, είναι στο άρωμα. Εκείνο που θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας, το γνωστό SPF. Και αυτό διότι κάθε φορά που το παιδί μας εκτίθεται στον ήλιο, δέχεται την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία χρειάζεται μόλις ένα τέταρτο για να προκαλέσει φθορές στο δέρμα.
Όπως έχουμε ξαναγράψει στην Μαμαδοχώρα, υπάρχουν δύο τύπου υπεριώδους ακτινοβολίας. Η UVA και η UVB. Κάθε μία επιδρά και διεισδύει διαφορετικά στο δέρμα μας. Η UVB είναι εκείνη που ενοχοποιείται για τα εγκαύματα, ενώ η UVA προκαλεί την γνωστή φωτογήρανση σε βάθος χρόνου (αθροιστική δράση). Με δεδομένα όλα αυτά, το αντηλιακό που θα διαλέξουμε για το παιδί μας (και για μας) θα πρέπει να προσφέρει προστασία ενάντια και στους δύο τύπους ακτινοβολίας.
Προσοχή: Ο SPF προσφέρει προστασία μόνο ενάντια στην UVB. Για να προστατέψουμε το παιδί και από την UVA ακτινοβολία θα πρέπει να επιλέξουμε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος.
Αδιάβροχο: Στην ετικέτα του αντηλιακού θα διαβάσουμε, επίσης, ότι είναι αδιάβροχο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την εφαρμογή, το προϊόν μας προστατεύει ακόμη και αν βρισκόμαστε κάτω από το νερό για 40 λεπτά. Αν, τώρα, στην ετικέτα αναγράφεται η ένδειξη "εξαιρετικά αδιάβροχο", αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος προστασίας διπλασιάζεται στα 80 λεπτά, αν υποθέσουμε ότι μετά την βουτιά ή το μπάνιο δεν σκουπιζόμαστε με πετσέτα.

Εφαρμογή και άλλα "σύνεργα"
Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε πάντα το αντηλιακό μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία τακτικά, δηλαδή κάθε δύο ώρες ή μετά από έντονη εφίδρωση ή παιχνίδι στο νερό. 
Η χρήση ειδικού ρουχισμού που καλύπτει το δέρμα του παιδιού μας όταν βρίσκεται κάτω από τον ήλιο-ειδικά σε απαγορευμένες ώρες-, τα γυαλιά ηλίου και τα καπέλα με μεγάλο γείσο είναι εξίσου σημαντικά για την αντηλιακή προστασία του. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση όλων μας στον ήλιο το μεσημέρι (12μ-4μμ). Η παραμονή στην σκιά και η χρήση μακρυμάνικων είναι πιο αποτελεσματική από το καλύτερο αντηλιακό.


Αντηλιακό και αλλεργίες
Κάποιες φορές μπορεί να υπάρεξι μια αλλεργική αντίδραση μετά την εφαρμογή του αντηλιακού. Στην παραγματικότητα, δεν οφείλεται στο αντηλιακό, αλλά σε κάποιο από τα συστατικά του, επομένως είναι, ίσως, καλό, να επιλεγεί ένα προϊόν διαφορετικής σύνθεσης.

Λοσιόν ή σπρέυ;
Όποιο και αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Με τις λοσιόν αυτό είναι, ίσως, λίγο πιο εύκολο, αλλά είναι σημαντικό να επιλέγουμε όποιο προϊόν είναι εύχρηστο για μας και τα παιδιά μας. Συνήθως το σπρέυ παρέχει μία έξτρα αίσθηση δροσιάς και είναι πιο εύκολο να τους "πυροβολούμε" την ώρα που τρέχουν.



Ξέρατε ότι:
-Όσον αφορά στον SPF, οι ειδικοί λένε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους αριθμούς είναι μικρές από ένα σημείο και μετά. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να μπλοκάρει το 93% της UVB, ενώ ένα με δείκτη 30 το 97%. Η γενική σύσταση για τα παιδιά είναι ο SFP 50.
-Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το έγκαυμα στην πρώιμη ηλικία είναι πολύ επικίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου και ειδικά του μελανώματος. Οποιοδήποτε έγκαυμα συμβεί στην παιδική ηλικία είναι πολύ πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο αργότερα στην ζωή και γι αυτό είναι επιβεβλημένη η αντηλιακή προστασία των παιδιών.
-Η χρήση αντηλιακού δεν συνιστάται σε μωρά κάτω των 6 μηνών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις