ΟΧΙ ΠΟΛΛΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.


Νόστιμο, αλλά ας μην το παρακάνουμε:)
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι για πολλές από εμάς μία καλή δικαιολογία για να το παρακάνουμε λίγο με το φαγητό, ειδικά αν ανέκαθεν χρειαζόταν να προσέχουμε το βάρος μας. Αυτό, όμως, το "τρώω για δύο", ειδικά αν περιλαμβάνει υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μόνο κακό μπορεί να κάνει στο παιδί μας. Άλλωστε, μπορεί-σε κάποιες περιπτώσεις- οι λιγούρες του πρώτου τριμήνου να "επιβάλλουν" έξτρα ποσότητες τροφής, αλλά στην πραγματικότητα μόνο στο τελευταίο τρίμηνο ο οργανισμός μίας εγκύου χρειάζεται 450 θερμίδες επιπλέον για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Λιγότερη ζάχαρη, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Προληπτικής Φαρμακολογίας (American Journal of Preventative Medicine), έρχεται να επισημάνει ότι τόσο οι έγκυοι όσο και τα μωρά τους θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στην διατροφή τους, προκειμένου να προστατεύσουν την ανάπτυξη και την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όταν οι μητέρες κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά κατέγραφαν προβλήματα στην μνήμη και την μάθηση.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης σε 1234 ζεύγη μητέρων και παιδιών από το 1999 έως το 2002. Το δείγμα αυτό συμμετείχε στο Project Viva, μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την υγεία μητέρων και των παιδιών τους. Το διατροφικό πρόγραμμα των γυναικών διερευνήθηκε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ, αντίστοιχα, των παιδιών, στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η γνωστική λειτουργία των παιδιών αξιολογήθηκε στα 3 τους έτη και στην συνέχεια στα 7.
Εκείνο που βρήκαν οι επιστήμονες είναι ότι τα παιδιά των μητέρων που κατανάλωναν περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης σε καθημερινή βάση είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνα μητέρων που τρέφονταν πιο υγιεινά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη (βλέπε αναψυκτικά και χυμούς) συνδέθηκε με φτωχότερες λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες. Βέβαια, η αντικατάσταση αυτών των ποτών με άλλα που δεν περιείχαν ζάχαρη δεν βοήθησε. Αντίθετα, η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης (diet soda) συνδέθηκε με πιο φτωχή λεκτική ικανότητα στην μέση παιδική ηλικία, αλλά και με χαμηλότερη επίδοση στην λεπτή κινητικότητα, σε οπτικές δεξιότητες και στην χωρική αντίληψη στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Περαιτέρω, η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα είχαν αυξημένα ποσοστά λεκτικής ευφυίας, καλύτερη αντίληψη ως προς το λεξιλόγιο και καλύτερες κινητικές δεξιότητες. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα οφέλη αυτά οφείλονται στα φυτοχημικά που περιέχουν τα φρούτα και όχι τόσο στην φρουκτόζη.

Η επίσημη σύσταση είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης σε όχι παραπάνω από το 10% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά. Είναι, επίσης, επιβεβλημένο να ελέγχουμε τις ετικέττες των τροφίμων, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Ούτως ή άλλως, τα τυποποιημένα προιόντα (βλέπε μπισκότα, κρουασάν) δεν θα έπρεπε να προτιμώνται από τους γονείς για τα παιδιά, τουλάχιστον όχι σε τακτική βάση. Τα φρούτα και γλυκίσματα φτιαγμένα με σπιτικά υλικά είναι πιο ασφαλείς επιλογές. Δοκιμάστε στα σπιτικά κέικ και τα κουλουράκια να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι ή χουρμάδες. Προτιμήστε την κουβερτούρα από την γλυκιά σοκολάτα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις