ΈΦΗ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΟΣ

Η ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΑ BOOMWHACKERS, ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. 


Είναι πολύ όμορφο και εμπνέει πάντα να βλέπεις έναν επαγγελματία να ασχολείται με μεράκι με αυτό που αγαπά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η αγάπη για ό,τι κάνουμε είναι μία αλάνθαστη συνταγή επιτυχίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Έφη Μπαχτσεβάνα, καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέα των Boomwhackers, δύο-μέχρι στιγμής-βιβλίων που στόχο έχουν να μυήσουν τα παιδιά στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής, με διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο. Με αφορμή την ακούραστη δράση της, η Μαμαδοχώρα φιλοξενεί την Έφη και την συστήνει καλύτερα στους αναγνώστες της. Την ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.


-Σε ποια ηλικία έγινε η δικη σου γνωριμία με την μουσική και πώς ακριβώς προέκυψε
Από πολύ μικρή αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με την μουσική. Η πρώτη μου επαφή έγινε στο σχολείο. Εκεί γνώρισα για πρώτη φορά τα μουσικά όργανα και τα διάφορα είδη μουσικής. Αργότερα ξεκίνησα μαθήματα πιάνου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συναρπαστική περιπλάνηση μου στον μαγικό κόσμο της μουσικής.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή; Μίλησέ μας για τα δυο βιβλία σου.

Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι στα Δημοτικά Ωδεία και τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αναζητώντας διαρκώς νέα μονοπάτια και εμπνευσμένες δημιουργικές διαδρομές προκειμένου να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά, που τόσο αγαπώ, τον ζωηρό μου ενθουσιασμό για τη μουσική, αποφάσισα πριν εφτά χρόνια να εντάξω τα boomwhackers στα μαθήματα μου. Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ότι δεν υπήρχε βιβλιογραφία για τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα. Γνωρίζοντας καλά την απήχηση που είχαν τότε στα παιδιά και με πόσο ενθουσιασμό τα αγκάλιασαν, προέκυψε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Παίζω εύκολα μουσική με τα BOOMWHACKERS». Το βιβλίο περιείχε 68 παιδικά τραγουδάκια για τα Boomwhackers, μουσικά παιχνίδια και ρυθμικές δραστηριότητες και φιλοξενήθηκε από τις εκδόσεις Fagotto books. To 2017 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο μου, με τίτλο «Let’s play Boomwhackers» από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Αυτή η έκδοση περιέχει 81 τραγούδια για boomwhackers και κρουστά μουσικά όργανα, μουσικά παιχνίδια και δραστηριότητες με CD.  Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας των boomwhackers σε συνδυασμό με την Αγγλική γλώσσα. Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν μουσική, ενώ, παράλληλα, μαθαίνουν Αγγλικά.
Και τα δύο μου βιβλία βασίζονται πάνω σε μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας των boomwhackers που έχω δημιουργήσει και εφαρμόζω.Τα βιβλία μου απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, μουσικούς, καθηγητές Αγγλικών, εμψυχωτές (teambuilding activities), γονείς και σε όσους θέλουν να μάθουν να παίζουν μουσική με τα boomwhackers. Οι μελωδίες είναι απλές, εύκολες, κατανοητές και μπορούν να παιχτούν από μικρούς και μεγάλους. Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται και στα δύο βιβλία μου τα έχω γράψει η ίδια, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία μου από τα μαθήματα διδισκαλίας των boomwhackers. 


Τι είναι τα boomwhackers και πώς βοηθούν τα παιδιά; 

Τα boomwhackers είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα που όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο π.χ παλάμη, χέρια, μηροί,γόνατα, πάτωμα, τραπέζι, καρέκλα κ.λ.π παράγουν από έναν διαφορετικό μουσικό ήχο. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη νότα της διατονικής και χρωματικής κλίμακας. Ανάλογα με το μέγεθος του κάθε σωλήνα, παράγεται και η αντίστοιχη νότα. Με χαμηλό κόστος αγοράς και λόγω της ανθεκτικής τους κατασκευής, δίνουν την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να εκτονωθούν, χωρίς να ανησυχούμε για την φθορά τους. 
Τα boomwhackers μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από  σπουδαστές ωδείων, ενήλικες, αλλά και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα χρώματα καθιστούν το παίξιμο πανεύκολο. Κρατάμε 1 ή 2 boomwhackers και για να παίξουμε το τραγούδι μας. Το μόνο
που χρειάζεται είναι να ξέρουμε πότε και πόσες φορές θα χτυπήσουμε ταboomwhackers. Με απλό και εύκολο τρόπο μαθαίνουμε να χτυπάμε το ρυθμό, να παίζουμε μελωδίες και αρμονίες.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από όλη αυτή την διαδικασία;
Όλες οι δραστηριότητες με τα boomwhackers γίνονται πάντα με τη μορφή παιχνιδιού. Tα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες και όχι μεμονωμένα.Κατανοούν και διδάσκονται μουσικές έννοιες με απλό και
διασκεδαστικό τρόπο. Οι δραστηριότητες με τα boomwhackers συνθέτουν μια ομάδα που
επικοινωνεί,δημιουργεί και εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Τα παιδιά συντονίζονται μεταξύ τους,συγκεντρώνονται, συνεργάζονται,παίρνουν αποφάσεις.  
Τι έχεις αποκομίσει από την μέχρι στιγμής εμπειρία σου από τις βιβλιοπαρουσιάσεις; 
Το 2012 δημιούργησα την «Boomwhackers Οrchestra» του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών. Η πρώτη πανελλαδικά boomwhackers Orchestra που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 6 εώς 13 ετών. Τα boomwhackers αγκάλιασαν με μεγάλο ενθουσιασμό και οι μαθητές μου στο μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας, όπου τα διδάσκω τα τελευταία έξι χρόνια ως αποκλειστική μέθοδο διδασκαλίας. Οι μαθητές της Μουσικής Προπαιδείας αποτελούν την «Junior Boomwhackers Οrchestra». Σε όλες τις βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις συμμετέχουν οι μαθητές μου και από τις δύο ορχήστρες. Παίζουμε τραγούδια από τα βιβλία μου και μετά συμμετέχουμε όλοι μαζί σε μουσικοκινητικά εργαστήρια. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν και να παίξουν μουσική με τα boomwhackers. Τα παιδιά χαίρονται, δηλώνουν ενθουσιασμένα και συμμετέχουν.Το ίδιο και οι γονείς.Θέλουν τα μάθουν τα πάντα για τα πολύχρωμα αυτά μουσικά όργανα. Τους εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μπορούν να παίξουν μουσική χωρίς να γνωρίζουν τις νότες.Θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να φέρουν σ΄ επαφή τα παιδιά τους με την νέα αυτή πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας. 
 Ως καθηγήτρια μουσικής, ποια θα έλεγες οτι είναι τα οφέλη της μουσικής στα παιδια; 

Θεωρώ απίστευτα σημαντική την ενασχόληση των παιδιών με την μουσική. Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο, βοηθά το παιδί στην συγκέντρωση, καλλιεργεί την φαντασία και την μνήμη. Αναπτύσσει την δημιουργικότητα και την αντίληψη, βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων, πλουτίζει τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και το βοηθάει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του. Διδάσκει πειθαρχία και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του. 

Τι είναι για σένα η μουσική;
Για μένα η μουσική είναι τρόπος ζωής και έκφρασης. Με ταξιδεύει, με ηρεμεί, ξεπερνώ πιο εύκολα ένα πρόβλημα, με κάνει πιο δυνατή και αισιόδοξη. Είναι πάθος. 

Έφη, σε ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην Μαμαδοχώρα. 

INFO
Στις 16-17 Ιουνίου, η Έφη Μπαχτσεβάνα θα βρίσκεται στην Κρήτη, στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, με δύο μουσικοκινητικά εργαστήρια και ένα workshop για εκπαιδευτικούς. 
Παράλληλα, ετοιμάζει μία τρίτη έκδοση, με πρωταγωνιστές και πάλι τα boomwhackers, αλλά σε έναν διαφορετικό ρόλο. Το βιβλίο της αυτό θα φιλοξενηθεί και πάλι από τις Εκδόσεις Κυριακίδη. 
Βρείτε την Έφη στο Facebook και πάρτε μία πλούσια γεύση από την δράση της με τα παιδιά. 

Extra tip:
Όπως λέει η Έφη, η επαφή του παιδιού μας με την μουσική μπορεί να ξεκινήσει, ως παιχνίδι, από τα 3 του χρόνια. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι καλό να ξεκινά μετά τα 5-6 έτη και εφόσον το παιδί μας έχει ήδη έρθει σε επαφή με ποικίλα όργανα, ώστε να επιλέξει, τελικά, αυτό που το αντιπροσωπεύει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις