ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Ή ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ! ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΝΕΡΑΪΔΕΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΖΩΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΒΙΒΛΙΟ-ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ (ΚΑΠΟΥ-ΚΑΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ)


Στον δρόμο για το βιβλιοπωλείο, είχα στο μυαλό μου να ψάξω παιδικά βιβλία με δραστηριότητες, αλλά και ιστορίες, ως αντίδοτο στην καλοκαιρινή "βαρεμάρα" των παιδιών. Αρχικά θεώρησα κάπως "βαριά" την λέξη, αλλά όταν ανακάλυψα την έκδοση "Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με νεράιδες", για την οποία θα σας μιλήσω αναλυτικότερα στον οδηγό που ακολουθεί, κατάλαβα, αφενός ότι οι συγγραφείς έχουν την ίδια λέξη στο μυαλό τους όταν γράφουν για παιδιά, υπό την έννοια ότι θέλουν να την καταπολεμήσουν, αφετέρου ότι αυτός είναι, τελικά, ο σκοπός ενός παιδικού βιβλίου. Να κινητοποιήσει την σκέψη των παιδιών, εν προκειμένω το καλοκαίρι, το οποίο δεν διέπεται μόνο από παιχνίδι, κολύμπι και ταξίδια, αλλά και από ανέμελες ώρες στο σπίτι. Πέρασα, λοιπόν, ένα πρωινό στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου και βρήκα ενδιαφέροντες, κατά την γνώμη μου, τίτλους, που αξίζει αν μη τι άλλο να ξεφυλλίσετε παρέα με τα παιδιά σας. Για να σας διευκολύνω, έχω ομαδοποιήσει τα βιβλία σε δύο κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει βιβλία με ασκήσεις, ζωγραφική και πνευματικά παιχνίδια, η δεύτερη ιστορίες εμπνευσμένες από το καλοκαίρι για "βουτιές" στην φαντασία και την περιπέτεια.
 Καλή ανάγνωση σε μικρούς και μεγάλους!

Βιβλία για δημιουργική απασχόληση 

(για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και μαθητές του δημοτικού σχολείου)

* Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές, του Βασίλη και του Γιώργου Καραγιάννη, από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Η έκδοση περιλαμβάνει ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια που στηρίζονται στο σχολικό πρόγραμμα και βοηθούν στην επανάληψή του. Η σειρά απευθύνεται σε μαθητές Α΄, Β΄και Γ΄Δημοτικού.
* Είμαι 3 (4,5) και μπορώ, της Κατερίνας Χριστόγερου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τρία ξεχωριστά βιβλία (για τις αντίστοιχες ηλικίες), μέσα από τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη και τους αριθμούς, κατανοούν χωροχρονικές έννοιες, ασκούν την οπτική τους αντίληψη και την παρατηρητικότητά τους. Έρχονται σε επαφή με τον κόσμο που τα περιβάλλει και εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την ζωγραφική και το παιχνίδι.
* Παιχνίδια στην άμμο, του Βαγγέλη Ελευθερίου, από τις Εκδόσεις Βιβλιόφωνο.
Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει δημιουργικά παιχνίδια που θέλουν να δώσουν στα παιδιά το κίνητρο να ασχοληθούν με κέφι και να μάθουν παίζοντας. Με την βοήθεια του βιβλίου, τα παιδιά γνωρίζουν την Φύση, παίζουν με τα βότσαλα, τον ήλιο και την άμμο, ζωγραφίζουν με τα δικά τους χρώματα και αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά.
* Καλοκαιρινά παιχνίδια, της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται για το νηπιαγωγείο. Παρέα με τον Φίνι, το πιο διασκεδαστικό δελφίνι,τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν, κολλούν, χρωματίζουν, κόβουν, παρατηρούν, παίζουν με αριθμούς, λέξεις, παζλ, λαβύρινθους και ντόμινο, κερδίζοντας το πιο όμορφο βραβείο!
* Σταυρόλεξα Α΄Δημοτικού, του Νικήτα Στέλλα, από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη εργασία με πλούσια εικονογράφηση, η οποία περιέχει σταυρόλεξα, ακροστιχίδες και κρυπτόλεξα. Τα παιδιά "παίζουν" με τις λέξεις και εξοικειώνονται με την ορθή γραφή τους.
* Σταυρόλεξα γνώσεων Α΄έως Στ΄Δημοτικού και Στ'-Α' Γυμνασίου (σειρά βιβλίων ποικίλων συγγραφέων), από τις Εκδόσεις Σαββάλας.
Μέσα από συναρπαστικά κείμενα και ψυχαγωγικά σταυρόλεξα τα παιδιά παίρνουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από την μυθολογία, τις επιστήμες, τις τέχνες, την οικολογία, την ιστορία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον κόσμο των ζώων και των φυτών.
* Καλοκαίρι γεμάτο χρώμα, από τις Εκδόσεις Σαββάλας (και πάλι για όλο το δημοτικό).
Περιλαμβάνει σπαζοκεφαλιές, πειράματα, ασκήσεις Γλώσσας, Επιστημών, Μαθηματικών και πολλά άλλα.
* Καλοκαιρινά, της Αγγελικής Βαρελλά, από τις Εκδόσεις Πατάκη (για κάθε τάξη του Δημοτικού).
Περιλαμβάνει ασκήσεις, σταυρόλεξα, κουίζ και πολλές άλλες γνώσεις, με ήρωες ένα τζιτζίκι κι έναν μέρμηγκα, έναν λαγό και μία χελώνα, τον δεινόσαυρο Ρος που αποφασίζει να περάσει ένα ευχάριστο καλοκαίρι και πολλά άλλα.
* To πρώτο μου τετράδιο (σειρά τεσσάρων βιβλίων), από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τα βιβλία της σειράς (Πρώτη γραφή,Τα γράμματα, Οι αριθμοί, Μαθηματικά) περιλαμβάνουν απλές δραστηριότητες για εύκολο ξεκίνημα. Με την βοήθεια της σειράς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καλλιεργούν οπτικοκινητικές δεξιότητες, συντονίζουν τα μάτια με τα χέρια τους, εξασκούν την λεπτή κινητικότητα, αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν να οργανώνουν τον χώρο. Παράλληλα αναγνωρίζουν τα γράμματα.
* 100 παιχνίδια για ευχάριστες ώρες στο ταξίδι", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί η έκδοση "100 βιβλία για ευχάριστες ώρες στο αυτοκίνητο", βάζοντας τέλος στην βαρεμάρα των ταξιδιών! Κρυτπόλεξα, σταρυρόλεξα, κουίζ, λαβύρινθοι και πολλά ακόμη για ατελείωτες ώρες διασκέδασης.
* Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με νεράιδες", από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Οι νεράιδες γέμισαν το βιβλίο αυτό με κατασκευές, ζωγραφιές και γρίφους και μάγεψαν τις σελίδες του ώστε να βγαίνουν και τα παιδιά να παίρνουν μαζί τους όσες θέλουν! Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα "Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με την προπαίδεια", με 75 αποσπώμενα φύλλα.
* Χαρούμενες διακοπές (για όλες τις τάξεις του Δημοτικού), από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Πρόκειται για μια σειρά με αναθεωρημένη ύλη ώστε να συμβαδίζει με τα νέα σχολικά βιβλία. Με τα βιβλία αυτά, τα παιδιά θα περάσουν ένα πιο ευχάριστο καλοκαίρι αλλά και έναν πιο ξεκούραστο χειμώνα. Με μια γρήγορη επανάληψη, οι Χαρούμενες Διακοπές σιγουρεύουν τις γνώσεις του παιδιού, ενώ παράλληλα του χαρίζουν ευχάριστες και δημιουργικές ώρες.

Βιβλία με ιστορίες



* Ο ρομαντικός γάτος του βυθού, του Χρήστου Μπουλώτη, από τις Εκδόσεις Polaris.
Ο γάτος Ερνάν το παίζει στην ακροθαλασσιά πολύ ρομαντικός. Τρελαίνεται, όμως, για μικρά ψάρια, που τα πιάνει με ξαφνικές βουτιές μες στο νερό, ώσπου δύο μπαρμπουνοπαλίκαρα τον αρπάζουν μια μέρα από τ' αυτιά και τον οδηγούν με το ζόρι στον βυθό. Πρέπει να δικαστεί. Να τιμωρηθεί. Εκεί κάτω αρχίζει η περιπέτεια. Ο φόβος του μετατρέπεται σε θάρρος. Και από κατηγορούμενος, χάρη στα κατορθώματά του, θα γίνει ήρωας των ψαριών. Τη γατίσια του καρδιά θα πλημμυρίσει ο έρωτας για μια πεντάμορφη ψαρίνα.
* Οι κουρσάροι Τζολλυ-Ρότζερς και το τέρας με τον θησαυρό, του Τζόνυ Νταντλ, από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Για άλλη μια φορά τα παιδιά σαλπάρουν μαζί με την Ματίλντα, τον Τζιμ και τους κουρσάρους Τζολλύ-Ρότζερς. Αυτή την φορά έχουν βάλει πλώρη για το κυνήγι του θηασαυρού, αλλά ένας βιολιστής τούς προειδοποιεί πως ένα τέρας φυλάει τον θησαυρό και καταπίνει αμάσητους όσους θέλουν να πάρουν το χρυσάφι του....
* Ψιτ & Μπαφ, μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Η Ψιτ, η χαριτωμένη γατούλα που μόλις ήρθε στο καράβι, είναι πράκτορας της Δίωξης Πειρατών; Και ο Λαδοπόντικας είναι πράγματ ερωτευμένος μαζί της ή θέλει να την βγάλει από τη μέση; Ο καπετάν Μπουρίνης και ο πειρατής Φουρτούνας είναι φίλοι ή εχθροί και ποιος έχει το θησαυρό; Μπορεί όλα αυτά να τα έχει σκαρφιστεί ο παπαγάλος Μπιρμπίλης; Το σίγουρο είναι ότι ο Μπαφ, ο σκύλος του καραβιού, προσπαθεί να βάλει μία τάξη!
* Διακοπές στην βεράντα, της Ιωάννας Μπαμπέτα, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών. Οι διακοπές έχουν ξεκινήσει. Η μαμά και ο μπαμπάς είναι στην δουλειά και ο Δημήτρης στο σπίτι με την γιαγιά. Διακοπές στην βεράντα δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα εννιάχρονο αγόρι. Όμως ένα πρωινό ο Δημήτρης κάτι παρατηρεί στην απέναντι πολυκατοικία. Ένα κορίτσι με μακριά μαλλιά ποτίζει τις γλάστρες. Τότε είναι που το καλοκαίρι αλλάζει. Η βεράντα μοιάζει με το καλύτερο μέρος του κόσμου για να περνάει κάποιος τις διακοπές του, ενώ τα κορναρίσματα και η φασαρία ακούγονται πλέον σαν μουσική.
* Ο Κώδικας της Λέρου, του Κώστα Στοφόρου, από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Για παιδιά από 11 ετών. Μια παρέα από αγόρια και κορίτσια ταξιδεύει για διακοπές στην Λέρο. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν καινούριους φίλους και θα ζήσουν μια συναρπαστική αλλά συγχρόνως επικίνδυνη περιπέτεια, αφού, προσπαθώντας να διαφυλάξουν ένα έγγραφο μοναδικής σημασίας για την ιστορία του νησιού, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μία αδίστακτη συμμορία. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο καλοκαίρι, θάλασσα, ζήλιες, παιδικούς έρωτες και...μερικούς ενηλίκους που συχνά φέρονται σαν παιδιά.
* Ο θησαυρός της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρρή, από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Μια γνήσια περιπέτεια, όπου οι κυνηγοί του θησαυρού δεν είναι οι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά. Ένας θησαυρός στην Αίγινα; Και μάλιστα στη Βαγία; Ναι, στη Βαγία, εκεί που είχε "παντρευτεί" 12 χρόνων η Ζωή τον Παναγιώτη. Τώρα η Ζωή βρίσκεται και πάλι εκεί, όχι παιδί ανέμελο, όχι κορίτσι στην Κατοχή, μα μεγάλη, απλά μεγάλη. Καλοκαίρι σ' ένα ελληνικό νησί, καλοκαίρι με παιδιά.Ένα από τα σύγχρονα "κλασικά" βιβλία για παιδιά και νέους όπου μαζί με την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού έρχεται στην επιφάνεια το φως, η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας.



Σημείωση: Τα βιβλία που αναφέρονται στον οδηγό της Μαμαδοχώρας αποτελούν προσωπικές μου επιλογές, ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλους που μακάρι να χωρούσαν σε ένα θέμα. Θεωρώ ότι αποτελούν, απλά, ένα καλό δείγμα. Με την πρώτη ευκαιρία, επισκεφθείτε κι εσείς ένα βιβλιοπωλείο και καταλήξτε στην δική σας "χρυσή" λίστα. Άλλωστε, ως γονείς, μόνο εμείς ξέρουμε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας. Ακόμη και η ψηλάφιση μιας τυχαίας έκδοσης με τα χεράκια μας (ή τα χεράκια τους) μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής.  
Extra tip: Ξετρυπώστε από το ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης ή από το παλιό συρτάρι κλασικά βιβλία των παιδικών σας χρόνων και δώστε τα στα παιδιά. Αιολική Γη, Ψηλά Βουνά, είναι δύο που μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό, ανάμεσα σε τόσα άλλα. Πραγματικοί "θησαυροί" σε πολυκαιρισμένες, ίσως, εκδόσεις, που και μόνο γι αυτό είναι τόσο γοητευτικές. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις