ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ, ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.


Οι περισσότερες από εμάς ερχόμαστε συνήθως αντιμέτωπες με το άγχος του αποχωρισμού όταν πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά μας μετά την γέννα ή όταν έχει φθάσει η ώρα το παιδί μας να πάει στον παιδικό σταθμό. Στην περίπτωση των μητέρων και ειδικά των παιδιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τους γονείς τους λόγω της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, μιλάμε, προφανώς, για έναν άλλου είδους αποχωρισμό που καθιστά αυτομάτως τους προαναφερθέντες  ασήμαντες, κοινές περιπτώσεις.
Η Taura Neubrand είναι παιδίατρος και συχνά αντιμετωπίζει περιστατικά παιδιών με ιστορικό τραύματος. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει δει παιδιά που προσπαθούν να συνέλθουν και να ορθοποδήσουν μετά από επικίνδυνους για την υγεία τους τραυματισμούς ή περιπτώσεις κακοποίησης. Τις τελευταίες εβδομάδες-και αυτό είναι το επίκαιρα ενδιαφέρον-χρειάστηκε να δει τρία πολύ μικρά παιδιά, τα οποία, όπως δήλωσε, "δεν θύμιζαν σε τίποτα όλα όσα έχω δει μέχρι τώρα".
Τα παιδιά αυτά ηλικίας 1 έως 2 χρόνων, χωρίστηκαν από τους γονείς του στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες. Η Neubrand τους παρείχε ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στο Κολοράντο, εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σύνορα. Όπως δήλωσε, "όλες οι ανάδοχες οικογένειες μου είπαν ότι τα παιδιά έμειναν μαζί τους για δύο εβδομάδες ή λιγότερο και ο λόγος που τους έφεραν στο νοσοκομείο είναι σχετικά ήπιες ασθένειες", όπως είναι τα εξανθήματα ή λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Ωστόσο, όπως τόνισε η Neubrand, "αν η συμπεριφορά τους δεν ήταν τόσο μη-κανονική και δεν έκανα κάποιες ερωτήσεις για το υπόβαθρό τους, μπορεί να μην καταλάβαινα τίποτα για την ιστορία που υπάρχει από πίσω. Τα παιδιά ήταν το αντίθετο της σταθερότητας. Τα παιδιά που είναι σταθερά συναισθηματικά δεν συμπεριφέρονται όπως αυτά τα παιδιά".

Τα παιδιά ήταν γαντζωμένα στην αγκαλιά των αναδόχων τους

Τα τρία αυτά παιδάκια, δύο από την Γουατεμάλα και ένα από την Ονδούρα, άφησαν τέτοια αλγεινή εντύπωση στην Neubrand που έγραψε για εκείνα στο Facebook, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 5.000 αντιδράσεις και 6.500 κοινοποιήσεις. Σύμφωνα με την ανάρτησή της, τα παιδιά συνδέθηκαν τόσο στενά με τους ανάδοχους γονείς ώστε δεν προσπάθησαν καν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Δεν μίλησαν ποτέ, ούτε προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την ίδια την γιατρό, η οποία μιλάει τα Ισπανικά σαν να ήταν η μητρική της γλώσσα. Εκείνο, όμως, που την ανησύχησε περισσότερο ήταν η σωματική τους συμπεριφορά. "Οι ανάδοχοι γονείς κυριολεκτικά δεν μπορούσαν να τους αφήσουν από την αγκαλιά τους, ούτε στο νοσοκομείο, αλλά ούτε και στο σπίτι. Προσπαθούσαν ξεκάθαρα να βρουν κάποιον να κρατηθούν". Και δυστυχώς, η όλη κατάσταση γινόταν δυσχερέστερη δεδομένου ότι καμία από τις ανάδοχες οικογένειες δεν μιλούσε Ισπανικά.


Τι θα γίνει με τα 2.300 παιδιά που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους το τελευταίο δίμηνο;  

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος (American Medical Association) έστειλε δημόσια επιστολή στην διοίκηση Donald Trump, καλώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει την πολιτική "μηδενικής ανοχής" όσον αφορά στον αποχωρισμό των προσφυγόπουλων από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Όπως ανέφερε ο Δρ. James Madara, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, το θέμα συζητήθηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Συνδέσμου, στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι από 170 και περισσότερες εθνικές ιατρικές ομάδες κατέθεσαν τις ανησυχίες τους ότι αυτός ο βαίος αποχωρισμός μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να κάνουν αυτό το επικίνδυνο και αβέβαιο ταξίδι διότι ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογνεειών τους στις ίδιες τους τις χώρες.
Ακριβώς την επόμενη μέρα, η Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία των Συνόρων (US Customs and Border Protection) ανακοίνωσε μία νέα τακτική, η οποία στοχεύει να κρατήσει τις οικογένειες που έχουν συλληφθεί ενωμένες, μετά από σχετική εντολή του πλανητάρχη. Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι όσες οικογένειες έρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, θα μένουν ενωμένες. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή πολιτικής εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτα περίπου 2300 παιδιά που αποχωρίστηκαν τους γονείς τους τους τελευταίους δύο μήνες.
H Neubrand δηλώνει ξεκάθαρα ότι " ο αποχωρισμός των παιδιών από την οικογένεια με την οποία είναι δεμένα είναι προφανέστατα τραυματικός και επιζήμιος για τα ίδια τα παιδιά". Για την ιστορία, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ενημέρωση αναφορικά με την τωρινή κατάσταση των παιδιών που είδε ιατρικά, αλλά και όσον αφορά το ενδεχόμενο να ενωθούν σύντομα με τις οικογένειές τους.

Πηγή: CNN




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις