ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΛΙΑ!


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΣΑΝΤΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Και μόνο στην θέα της θάλασσας, έστω μέσα από φωτογραφίες, το μυαλό μας ταξιδεύει, γαληνεύει, ηρεμεί. Σήμερα ξεκίνησε και επίσημα το θερινό ηλιοστάσιο, υπενθυμίζοντάς μας ότι το καλοκαιράκι μας καλεί να το χαρούμε όσο μπορούμε, να απολαύσουμε μικροί-μεγάλοι τις βουτιές και να δημιουργήσουμε καινούριες, οικογενειακές αναμνήσεις. Η λέξη-κλειδί στην παραπάνω πρόταση είναι η λέξη "οικογενειακές". Οποιαδήποτε οικογενειακή δραστηριότητα προϋποθέτει οργάνωση, ειδικά αν τα παιδιά μας είναι ακόμη μικρά και είναι πιο πιθανό να προκύψουν απρόοπτα. Ένα από τα πράγματα που θα χρειαστεί να κουβαλούμε καθημερινά στις διακοπές μας είναι η τσάντα θαλάσσης ή αλλιώς...το βαλιτσάκι του Sport Billy. Πάμε να δούμε όλα όσα χρειάζεται να περιλαμβάνει για ξέγνοιαστες βουτιές;

Οι τύποι της τσάντας
Ας ξεκινήσουμε από το είδος της τσάντας που θα επιλέξουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε μία τσάντα πλάτης, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την μέση μας, είτε μία τσάντα χειρός. Το μέγεθος που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Αν μέσα στην τσάντα θα πρέπει να χωρέσουν και διάφορα αντικείμενα για τα παιδιά, τότε θα πρέπει να είναι ευρυτερου μεγέθους. Αν, πάλι, επιλέξουμε, να επιστρατεύσουμε τα παιδικά σακίδια πλάτης ή χειρός, τότε το μέγεθος της δικής μας τσάντας δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ μεγάλο. Ως προς το ύφασμα, υπάρχουν οι πάνινες υφές, αλλά και οι συνθετικές ή οι πλεκτές υφές και καλούμαστε να διαλέξουμε ανάλογα καθαρά με το γούστο μας. Προσωπικά, προτιμώ τα αδιάβροχα υφάσματα γιατί όλο και κάποια βρεγμένη πετσέτα θα χρειαστεί να πετάξω μέσα την τελευταία στιγμή.
Extra tip: Είναι χρήσιμο η τσάντα που θα επιλέξουμε να έχει κάποιες επιμέρους, εσωτερικές ή εξωτερικές θήκες, όπου μπορούμε να βάζουμε πράγματα πρώτης χρηστικότητας, τα οποία είναι δύσκολο να ξετρυπώνουμε κάτω από ρούχα και πετσέτες.


Το μοτίβο της συγκεκριμένης τσάντας "δένει" με την παραλία
Τα βάρη μοιράζονται
Μία "έξυπνη" επιλογή, ειδικά αν τα παιδάκια μας είναι λίγο μεγαλύτερα και μπορούν να κουβαλήσουν στην πλάτη τους ένα μικρό σακίδιο, είναι να βάλουμε τις πετσέτες, μία δεύτερη αλλαξιά, ένα δεύτερο μαγιό και κάποια ελαφριά παιχνίδια και αξεσουάρ (κάρτες, μάσκες για τις βουτιές, επιτραπέζια τσέπης κλπ) μέσα στην τσάντα κάθε παιδιού. Χωράνε, επίσης, τα παγουρίνα τους, το καπέλο (αν δεν το φορούν ήδη), ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και μπορεί να περισσέψει και χώρος για τα "λάφυρα" της παραλίας (βλ. βότσαλα και κοχύλια). Είναι χρήσιμο καθένας να έχει τα δικά του πράγματα και να επιστρατεύονται με ευκολία όποτε χρειάζονται.



 

Η "προίκα" της παραλίας
Πάμε να δούμε την λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστούμε στην παραλία (και χωράνε στην τσάντα μας):

* πετσέτες
* ψάθες
* αλλαξιές ρούχων, εσώρουχα και δεύτερα μαγιό
* σωσίβια και μπρατσάκια (αφούσκωτα)
* θερμός με νερό για όλους
* αντηλιακά προϊόντα (για μεγάλους και μικρούς. Υπάρχουν και οι family σειρές, έτσι ώστε να εξοικονομείτε χώρο).
* αλοιφές για τσιμπήματα. Υπάρχουν τόσο οι προληπτικές, όσο και οι καταπραϋντικές και είναι καλό να τις έχουμε και τις δύο, ειδικά αν κάποιο μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει αλλεργίες.
* αλοιφές για ενδεχόμενα εγκαύματα
* γάζες, ιώδιο ή καθαρό οινόπνευμα, επίδεσμοι (μπορούμε όλα αυτά να τα έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα μίνι, pocket φαρμακείο για πιο εύκολη χρήση).
* ισοθερμικά δοχεία φαγητού και σνακς για την πείνα (στην αγορά έχω βρει ισοθερμικές τσάντες που πιάνουν λιγότερο χώρο διότι "τσαλακώνονται" πιο εύκολα).
* πανάκια για ποικίλες χρήσεις
* χαρτομάντιλα
* σακούλες για την περισυλλογή των σκουπιδιών ή για άλλες χρήσεις (πχ αποθήκευση βρεγμένου μαγιό).


Κουβαδάκι αγάπη μου
Θάλασσα χωρίς κουβαδάκι, απλά δεν γίνεται! Και να ήταν μόνο το κουβαδάκι, καλά θα ήταν. Το συνοδεύουν μία σειρά από σύνεργα (φτιάρι, τσουγκράνα, καλούπια σε σχήμα αστακού, ψαριού, ιππόκαμπου και πάει λέγοντας, ενώ προστίθενται μπούμερανγκ, μπάλες και μπαλίτσες, δίσκοι, ρακέτες). Όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι καλό να είναι αποθηκευμένος και να κουβαλιέται κάπου ξεχωριστά. Μία απλή πλαστική τσάντα θα κάνει μια χαρά την δουλειά, αλλά προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι ακόμη πιο εύχρηστη είναι μία διάφανη ή τρυπητή τσάντα (με φερμουάρ ή χωρίς), που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να βλέπουν όλα όσα έχει μέσα. Σε τι εξυπηρετεί αυτό; Μπορούν να παίρνουν ό,τι χρειάζονται χωρίς να τα ρίχνουν όλα-απαραίτητα-στην άμμο (λέμε τώρα). Plus: στο μάζεμα, μπορούμε όλοι μαζί να ελέγχουμε αν για παράδειγμα έχουμε βάλει μέσα στην τσάντα το φτυάρι ή αν έχει "θαφτεί" κάτω από την άμμο.

Όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούσαμε να μιλάμε και να γράφουμε επί ώρες για την "εκστρατεία" στην παραλία. Αν θεωρείτε ότι κάτι έχουμε ξεχάσει, μην διστάσετε να το προσθέσετε στην λίστα μας. Ως προς την αντηλιακή προστασία, αλλά και τα οφέλη της θάλασσας για τα παιδιά, ανατρέξτε σε προηγούμενα θέματα της Μαμαδοχώρας. Καλές βουτιές!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις