ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

 ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΣΕΞ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ


Πτωτική πορεία καταγράφουν οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ναρκωτικών ουσιών στους εφήβους στις ΗΠΑ, μολονότι άλλες, επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, όπως είναι ο αυτοκτονικός ιδεασμός και ο εκφοβισμός (το γνωστό bullying) δεν φαίνεται να υποχωρούν. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας (National Youth Risk Behavior Survey Report) που δημοσιεύθηκε από τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) την περασμένη εβδομάδα.
H μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία μιας δεκαετίας (2007-2017), συμπεριλαμβανομένων των τάσεων στις σεξουαλικές συμπεριφορές, της χρήσης ουσιών υψηλού κινδύνου, της θυματοποίησης βίας, όπως, επίσης, και θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία και την τάση για αυτοκτονία σε μαθητές ιδιωτικών λυκείων της χώρας.

Όπως αναφέρει η Kathleen Ethier, συντάκτρια της μελέτης, "γενικά νομίζω πω οι νέοι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, ειδικά όσον αφορά στην σεξουαλική συμπεριφορά και την χρήση ναρκωτικών ουσιών". Ωστόσο, όπως προσθέτει, ο ρυθμός της βίας και η θυματοποίηση που βιώνουν δεν έχουν υποχωρήσει. Ο εκφοβισμός δεν έχει μειωθεί, ενώ ούτε και ο αριθμός των νέων που έχουν υποστεί σωματική πίεση να προχωρήσουν σε σεξουαλικές πράξεις έχει μειωθεί. Παράλληλα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι έχουν αυξηθεί οι εμπειρίες επίμονων συναισθημάτων όπως είναι η θλίψη και η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ενώ εξίσου έντονος είναι και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, ο οποίος προβληματίζει τους επιστήμονες και τους κοινωνικούς φορείς.
Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι επιστήμονες προήλθαν από το Σύστημα Επιτήρησης της Επικίνδυνης Συμπεριφοράς των Νέων του CDC (Youth Risk Behavior Surveillance System) και αφορούν σε πάνω από 3,8 εκατομμύρια μαθητές λυκείων των ΗΠΑ και πάνω από 1700 μεμονωμένες έρευνες. Η μόνη παράμετρος που περιορίζει κάπως τις πληροφορίες-ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων-είναι ότι πρόκειται για στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι μαθητές, ενώ εξαιρούνται όσοι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στο σπίτι (home-schooled).

Σεξουαλικές επαφές
Το ποσοστό των λυκειόπαιδων που δήλωσε ότι έχει εμπειρία (έστω μία φορά) ανέρχεται στο 39.5% το 2017, μειωμένο σημαντικά από το 47.8% που καταγράφηκε το 2007. Όπως αναφέρει η Ethier, λιγότεροι νέοι παίρνουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές, ενώ όσοι έχουν, έχουν λιγότερους συντρόφους. Επίσης, πλέον συχνότερα χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους με ορμόνες. Η χρήση προφυλακτικού φαίνεται ότι είναι λιγότερο ευρεία σε σχέση με μία δεκαετία πριν, καθώς μόλις το 53.8% των νέων δήλωσε ότι χρησιμοποίησε προφυλακτικό στην τελευταία ερωτική συνεύρεση το 2017, έναντι 61.7% το 2007. Αυτό το στοιχείο ανησυχεί τους επιστήμονες ως προς την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και ο HIV/AIDS.





Χρήση ουσιών
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των μαθητών Λυκείου που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας (κακαϊνη, ηρωϊνη, έκσταση κλπ), έπεσε από το 22.6% το 2007 στο 14% το 2017. Ακολούθως, το ποσοστό των νέων που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών έπεσε στο 1.5% από 2% το 2007.

Εκφοβισμός
Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό των νέων που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί εκφοβισμό παραμένει πάνω-κάτω το ίδιο και αφορά σε περίπου 2 στους 10 νέους. Όσον αφορά στον διαδικτυακό εκφοβισμό, το 2011 το ποσοστό των νέων που είχε αναφέρει ότι τον έχει υποστεί ήταν 16.2%, ενώ το 2017 14.9%.  Περαιτέρω, το 2007 ένα 5.5% των μαθητών ανέφεραν ότι δεν πήγαν στο σχολείο γιατί ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους, αριθμός που αυξήθηκε στο 6.7% το 2017. Αντίστοιχα, το 7.8% των λυκειόπαιδων ανέφεραν ότι πιέστηκαν να κάνουν σεξ το 2007, με το ποσοστό να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα το 2017 (7.4%)

Ψυχική υγεία
Σύμφωνα με την έρευνα του CDC, σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την τάση προς την αυτοκτονία, καταγράφεται σταθερότητα ή ακόμη και αυξητική τάση, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των ειδικών. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των μαθητών Λυκείου που ανέφεραν ότι ένιωθαν επίμονο αίσθημα θλίψης και ματαιότητας αυξήθηκε στο 31.5% το 2017 (από 28.5% το 2007).  Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι που ανέφεραν ότι σκέφτονται σοβαρά να αυτοκτονήσουν άγγιξαν το 17.2% του συνόλου των συμμετεχόντων το 2017, έναντι 14.5% δέκα χρόνια πριν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις