ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ 

Χθες το απόγευμα, ο Χάρης έφερε στο σπίτι τον φάκελο με τις ζωγραφιές που έκανε όλη την χρονιά στο νηπιαγωγείο. Δεν θα σταθώ στην συγκίνηση που ένιωσα, αφενός γιατί η σχολική χρονιά τελειώνει, αφετέρου γιατί του χρόνου θα περάσει την πόρτα του δημοτικού (!). Το οιδιπόδειο που νιώθω, άλλωστε, είναι ανίατο. Πέρα από το χιούμορ, εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι στο νηπιαγωγείο τα παιδιά αναπτύσσουν μια σειρά από δεξιότητες, ανάμεσα στις οποίες και η ζωγραφική. Ο Χάρης τελειοποίησε την ζωγραφική εντός περιγράμματος και έμαθε (επιτέλους) να κάνει αρτιμελείς ανθρώπινες φιγούρες, πιο εξελιγμένες από τα απλοϊκά σκίτσα που έκανε πιο μικρός, όπου τα άκρα ήταν απλές γραμμές, το κεφάλι ένας απλός κύκλος και το σώμα μια κάθετη γραμμή. Πάλι καλά, διότι ήμουν στο τσακ να αρχίσω να το "ψάχνω":)
Βλέποντας τον φάκελο, συνειδητοποίησα, όπως κάθε χρόνο, ότι τα έργα των παιδιών έχουν πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία και είναι καλό να τα αποθηκεύουμε ή να τα αξιοποιούμε όπως τους αξίζει. Είναι ωραίο, μετά από χρόνια, να υπάρχουν κάπου φυλαγμένα, ως ενθύμια της παιδικής τους αθωότητας. Στο πλαίσιο αυτό, σκέφτηκα να γράψω ένα θέμα με συμβουλές για να τακτοποιήσουμε τις ζωγραφιές και τα υπόλοιπα projects των παιδιών, τώρα που η χρονιά τελειώνει. Κατά την γνώμη μου, αυτή η περίοδος είναι ιδανική για κάτι τέτοιο, καθώς, αφενός δεν έχουμε φύγει για διακοπές και η ζέστη δεν είναι τόσο αφόρητη, αφετέρου διότι έτσι θα απαλλαγούμε από την εκκρεμότητα της οργάνωσης του χώρου και θα είμαστε έτοιμοι, όταν με το καλό επιστρέψουμε από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, να υποδεχθούμε τη νέα σχολική χρονιά-και όλα τα έργα που θα προκύψουν μέσα σ' αυτή-με τακτοποιημένα ντουλάπια.

Αποθήκευση τώρα
Οι εναλλακτικές που έχουμε για να αποθηκεύσουμε τις ζωγραφιές είναι αρκετές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινα κουτιά, είτε με σχέδιο, είτε μονόχρωμα, τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε με αυτοκόλλητα των παιδιών, φωτογραφίες τους για να τα ξεχωρίζουμε (αν έχουν αδερφάκια), ετικέττες με το όνομα, την χρονολογία, το σχολείο. Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουμε πολύχρωμους φακέλους και μέσα σε αυτούς να αποθηκεύσουμε ομαδοποιημένα τα έργα των παιδιών. Προσωπικά παρατήρησα ότι υπήρχαν ζωγραφιές που είχαν να κάνουν με την επικαιρότητα κάθε εποχής (πχ φθινοπωρινά φρούτα), αλλά και επετειακά έργα (πχ για την επέτειο του Πολυτεχνείου κ.α). Είναι "έξυπνο" να τα ομαδοποιήσουμε για να μπορούμε να τα βρίσκουμε με μεγαλύτερη ευκολία στο μέλλον. Μία άλλη λύση είναι να προμηθευτούμε ντοσιέ όπου, σε ξεχωριστές διαφάνειες, θα βάλουμε τις ζωγραφιές μία-μία για να τις ξεφυλλίζουμε άνετα, χωρίς να χαλάμε το χαρτί.
Ως προς την γενικότερη αποθήκευση, μπορούμε να βάλουμε τα έργα σε κάποιο συρτάρι του γραφείου, σε μεγαλύτερα αποθηκευτικά κουτιά κάτω από το κρεβάτι τους, μέσα ή πάνω στην ντουλάπα.  Απαραίτητη προϋπόθεση το ξεσκαρτάρισμα από πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια, δεδομένου ότι όσο χώρο και αν έχουμε, ποτέ δεν φθάνει αν δεν ξεφορτωθούμε αχρείαστα πράγματα.

Διακοσμητικά έργα
Εννοείται ότι ως υπηρήφανες μητέρες θα ξεχωρίσουμε κάποια έργα που δεν θα θέλαμε να είναι αποθηκευμένα, αλλά να φαίνονται σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Η επιλογή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τα παιδιά μας (και ναι, ακόμη κι αν επιλέξουν ένα φοβηχτερό τερατάκι που ζωγράφισαν επηρεασμένα από τα Angry birds την ώρα του ολοήμερου, θα μάθουμε να βλέπουμε το έργο αυτό ως αριστούργημα).
Μπορούμε, λοιπόν, να προμηθευτούμε πολύχρωμες κορνίζες για να διακοσμήσουμε με τις ζωγραφιές των παιδιών το γραφείο τους, τον τοίχο του παιδικού ή όποια άλλη γωνιά του σπιτιού μας επιθυμούμε. Μπορούμε με πολύχρωμα sticks που θα βρούμε στα βιβλιοπωλεία ή σε καταστήματα με χαρτικά να φτιάξουμε τις δικές μας κορνίζες, για πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα. Ή να στερεώσουμε τις ζωγραφιές σε πιχάκια, μετατρέποντάς τις σε πολύχρωμα πόστερ.



Κλικ από την καλοκαιρινή γιορτή
Το τέλος της χρονιάς για τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία. Και μόνο η ανάθεση κάποιου ρόλου ή ποιήματος για την καλοκαιρινή γιορτή τους γεμίζει με χαρά, ανυπομονησία αλλά και ένα μικρό-ή μεγαλύτερο-άγχος απόδοσης. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι τα δικά μου, κάποιες μέρες πριν, ανεβάζουν πυρετό. Είναι σημαντικό να απαθανατίσουμε την εμφάνισή τους επί σκηνής, ως ενθύμιο για την μετέπειτα ζωή τους. Μπορούμε να τυπώσουμε στην συνέχεια τις φωτογραφίες και να κορνιζάρουμε αυτές που μας αρέσουν περισσότερο. Ειδικά σε χρονιές μεταβατικές, όπως είναι από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο Γυμνάσιο και πάει λέγοντας, οι φωτογραφίες αποκτούν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Ενδεικτικό
Χθες το πρωί έτυχε να δω την νηπιαγωγό μας να ετοιμάζει τα ενδεικτικά των απόφοιτων του νηπιαγωγείου! Θυμήθηκα τα δικά μου και την στημένη φωτογράφιση που κάναμε όλα τα νήπια, με το μολύβι πάνω στο θρανίο και το αριθμητήριο ως φόντο. Υπάρχει ακόμη στον τοίχο του παιδικού δωματίου μου στο πατρικό μου, για να μου υπενθυμίζει κάθε φορά ότι τα παιδιά πρέπει να κουρεύονται στο κομμωτήριο και όχι στο σπίτι, από τα χέρια της μαμάς ή του μπαμπά τους! Πέρα από την πλάκα, όμως, μου θυμίζει και όλα όσα έζησα στο πρώτο μου σχολείο, το τρέξιμο στο προαύλιο, τις αγκαλιές με τα υπόλοιπα παιδιά, το χαμόγελο της κυρίας Λίτσας, της νηπιαγωγού μου που μας καλημέριζε πάντα με χαρά. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα θελήσουμε να κορνιζάρουμε το ενδεικτικό. Η γνώμη μου είναι να επιλέξουμε ένα πιο κλασικού τύπου πλαίσιο, αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται και επαφίεται στο γούστο του καθένα από εμάς.

Μια που μιλάμε για ζωγραφιές, διαβάστε, επίσης, τι σημαίνουν οι ζωγραφιές των παιδιών σε παλαιότερο θέμα της Μαμαδοχώρας, με τίτλο "Στην παλέτα της ψυχής τους", αλλά και πώς μπορούμε να τακτοποιήσουμε την ντουλάπα, στο θέμα μας "Επιχείρηση Ντουλάπα". Διότι κι αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτή την εποχή, όπου θα πρέπει να κάνουμε το ανάλογο ξεσκαρτάρισμα. 
Μια μικρή συμβουλή: Ας μην πετάμε τα ρούχα ή τα παπούτσια που δεν χρειαζόμαστε, ειδικά αυτή την εποχή. Σίγουρα κάποια παιδιά στον περίγυρό μας και οπωσδήποτε κάποια λιγότερο προνομιούχα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι, λοιπόν, καλό να επικοινωνήσουμε με οργανώσεις που ενδεχομένως δέχονται προμήθειες, την ενορία μας ή ενδεχομένως κάποιο ορφανοτροφείο ή ξενώνα παιδιών.  Στο Διαδίκτυο θα βρούμε επίσης σελίδες μαμάδων όπου χαρίζονται ή δωρίζονται είδη για παιδιά.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις