ΤO ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ


ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ 15 ΚΑΙ ΤΑ 25 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ

Ολοένα και περισσότερα άτομα προσβάλλονται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστό και ως HPV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Σε κάποιες γυναίκες, μάλιστα, η μόλυνση επιμένει και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου. Το ευτύχημα είναι ότι πλέον, με το εμβόλιο κατά του HPV, αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί, ειδικά αν τα κορίτσια εμβολιαστούν ανάμεσα στα 15 και τα 26 χρόνια τους, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα του Cochrane Library. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 26 προηγούμενων μελετών σε πάνω από 270.000 γυναίκες και βρήκαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από την χρήση του εμβολίου κατά του HPV.

Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή θα εκτεθούν στον ιό HPV κάποια στιγμή στην ζωή τους. Ωστόσο, είναι θετικό ότι ακόμη και αν εκτεθούν, οι περισσότερες γυναίκες θα καταφέρουν να καθαρίσουν την ιογενή μόλυνση με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, μία μόλυνση που επιμένει μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό μη φυσιολογικών τραχηλικών κυττάρων, τα οποία ονομάζονται "προκαρκινικά", τα οποία μπορούν σιγά σιγά να εξελιχθούν σε καρκινικά αν δεν αντιμετωπιστούν.

Χιλιάδες γυναίκες χάνουν την ζωή τους από καρκίνο του τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός στις γυναίκες παγκοσμίως, λέει ο  Δρ. Marc Arbyn, επικεφαλής της Μονάδας Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Βελγικό Κέντρο για τον Καρκίνο στις Βρυξέλλες (Unit of Cancer Epidemiology at the Belgian Cancer Centre). Περισσότερες από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ, δυστυχώς, περίπου οι μισές από τις γυναίκες αυτές θα χάσουν την ζωή τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και υπάρχουν πολλοί τύποι του HPV, μόνο κάποιοι από αυτούς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Τα στελέχη HPV16 και HPV18 ευθύνονται για το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εκτίμησαν τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν για δύο σκευάσματα: το Cervarix, που στοχεύει σε αυτούς του δύο τύπους του HPV και το Gardasil, που προορίζεται τόσο γι αυτά, όσο και για άλλους δύο τύπους του HPV οι οποίοι προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό τόσο των κοριτσιών, όσο και των αγοριών ανάμεσα στα 9 και τα 14 έτη. Παρόμοιες είναι οι οδηγίες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη, αν και κάποιες αποκλείουν τα αγόρια. Με δεδομένο ότι τα αγόρια δεν έχουν συμπεριληφθεί σε όλες οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί, οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνδρες. 

Oι σεξουαλικές επαφές με προφυλάξεις αποτελούν ασπίδα κατά των ΣΜΝ
Τι βρέθηκε στην έρευνα
Στις γυναίκες 15-25 οι οποίες ήταν αρνητικές στον HPV πριν το εμβόλιο, οι πιθανότητες να βρεθούν σε προκαρκινικό στάδιο λόγω HPV16 και HPV18 ήταν 164 στις 10.000, ενώ για όσες εμβολιάστηκαν έπεφταν σε 2 στις 10.000. Παράλληλα, το εμβόλιο μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης κάθε είδους καρκίνου του τραχήλου από 287 σε 106 για κάθε 10.000 γυναίκες.
Όσον αφορά στις γυναίκες του ίδιου ηλικιακού φάσματος, οι οποίες ήταν θετικές ή αρνητικές στον HPV πριν τον εμβολιασμό, το εμβόλιο και πάλι μείωσε τις πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου που σχετίζεται με τα HPV16 και HPV18 από 341 σε 157 για κάθε 10.000 γυναίκες. Λιγότερο θεαματική είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (25-45).

Ασφαλές το εμβόλιο, καθησυχάζουν οι επιστήμονες

Παρά τα όσα ακούγονται για το εμβόλιο κατά του HPV, ότι μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει προβλήματα νευρολογικής φύσης, ο Δρ. Arbyn και οι συνεργάτες του ναι μεν εντόπισαν τοπικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα πρηξίματα στο χέρι, αλλά όχι "αυξημένη επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών". Ωστόσο, οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι "είναι δύσκολο να εντοπισθούν ενδείξεις αναφορικά με πιθανές σοβαρές ζημιές".
Από την πλευρά της, η  Helen Bedford, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (University College London's Institute of Child Health) είπε ότι αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου μειώνονται σε χώρες όπως η Φιλανδία και ότι το εμβόλιο ήδη μετρά δέκα χρόνια κυκλοφορίας, η αξία του είναι πρωτοποριακή, ενώ οι ενδείξεις ως προς την ασφάλειά του είναι καθησυχαστικές.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν έχετε κοριτσάκια, συμβουλευτείτε τον δικό σας παιδίατρο.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις