ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ.


Μπορεί ο καιρός να είναι απρόβλεπτος και η λιακάδα να εναλλάσσεται με τη νεροποντή, ωστόσο ζούμε ήδη το καλοκαιράκι. Αυτό το τριήμερο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τόλμησαν μια βουτιά στις πλησιέστερες παραλίες, εκμεταλλευόμενοι την αργία του Αγίου Πνεύματος. Άλλοι τόσοι, όμως, ίσως οι περισσότεροι, επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν στην πόλη, αρκούμενοι στο να βλέπουν τα κρυστάλλινα νερά μέσα από τις αναρτήσεις στα social media. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι, τελικά, δεν είναι και τόσο άσχημο να παραμένει κανείς στο κλεινόν άστυ, αρκεί να έχει αφενός καλή διάθεση, αφετέρου ιδέες για να περάσει τις ώρες του όμορφα, διασκεδαστικά και αυτό που λέμε γεμάτα. Ειδικά αν έχει παιδιά. Πάμε να δούμε μαζί ότι η παραμονή στην πόλη έχει και τα καλά της;

Άδειοι δρόμοι

Τα αυτοκίνητα μειώνονται στο ελάχιστο, πολύ απλά διότι οι εκδρομείς φροντίζουν να φεύγουν νωρίς, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν ακόμη και το τελευταίο, περισσευούμενο λεπτό της ανάπαυλας. Μαζί με τα αυτοκίνητα, φυσικά, μειώνεται και ο θόρυβος και το καυσαέριο. Έτσι, μια απλή βόλτα στο κέντρο γίνεται αυτομάτως πιο άνετη, εύκολη και ευχάριστη. Ειδικά για όσους έχουν μωρά, το καροτσάκι μπορεί-επιτέλους-να κινηθεί με την ησυχία του, χωρίς να σκαλώνει ανάμεσα σε διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, ξεχασμένα μηχανάκια και αδιέξοδα πάνω στα πεζοδρόμια. Και φυσικά, ούτε λόγος για το πάρκινγκ.

Καλύτερη εξυπηρέτηση

Την ώρα που τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και τα beach bars κατακλύζονται από κόσμο και αν είναι κανείς τυχερός, μπορεί και να φάει σε μισή ώρα αφότου παρήγγειλε, στην πόλη τα πράγματα είναι πιο ήσυχα και η εξυπηρέτηση σαφώς καλύτερη. Έτσι τα παιδιά τρώνε πριν πάθουν την γνωστή υπερένταση και οι γονείς καταφέρνουν να χαλαρώσουν χωρίς να προσπαθούν-απεγνωσμένα-να τα ηρεμήσουν.

Αξιοθέατα

Όποιος έχει πει ότι ξέρει όλα τα αξιοθέατα του μέρους όπου ζει, μάλλον κάνει λάθος. Οι ρυθμοί της ζωής, η ταχύτητα με την οποία περπατάμε ή οδηγούμε με το αυτοκίνητο στην πόλη δεν μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τις όμορφες γωνιές της, να παρατηρήσουμε μια προτομή, να επισκεφθούμε ένα μουσείο. Σε περιόδους αργίας, όσοι μένουμε στην πόλη μετατρεπόμαστε κάπως αυτόματα σε τουρίστες της. Σεργιανίζουμε στους δρόμους, μπορεί να κάνουμε μία οικογενειακή βόλτα σε ένα μουσείο, να σταθούμε μπροστά σε μία προτομή και να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες της επιγραφής της.Να μάθουμε, εν τέλει, λίγα περισσότερα για την ιστορία του τόπου μας.

Παιδική χαρά, με χαρά

Ένα τυπικό κυριακάτικο απόγευμα στο πάρκο της γειτονιάς αρκεί για να νιώσουμε τον συνωστισμό στο πετσί μας. Εκατοντάδες παιδάκια, με αστείρευτη ενέργεια, να σπρώχνουν το ένα το άλλο στην τσουλήθρα, να διεκδικούν με γκρίνια ή όχι την κούνια, να φωνάζουν, να χτυπούν και να χτυπιούνται. Και οι γονείς με τον καφέ στο χέρι που έχει ζεσταθεί και πλέον δεν πίνεται, να προσπαθούν να βάλουν μία τάξη. Ενώ, σε ένα τριήμερο όπως αυτό που διανύουμε, τα πάρκα έχουν τόσο όσο κόσμο, τα παιδιά δεν είναι υπερβολικά πολλά και έτσι ούτε η τσουλήθρα "υποφέρει" ούτε και η κούνια:) Για τα έμψυχα όντα δεν το συζητάμε:)

Ποδηλατάδες

Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, το ποδήλατο μοιάζει με extreme sport όταν δεν γίνεται στους ποδηλατόδρομους. Όταν, όμως, οι περισσότεροι λείπουν, μετατρέπεται σε πραγματική απόλαυση, για μικρούς και μεγάλους.

Άδεια αστικά

Εντάξει, όχι εντελώς άδεια, αλλά σε σημείο που να σου επιτρέπεται να καθίσεις και να καθίσουν-κυρίως-τα παιδιά, που άλλες μέρες, πιάνονται από τα κίτρινα σίδερα και με τα δύο χεράκια και το ...τρίτο χέρι της μαμάς ή του μπαμπά απλωμένο σαν χταπόδι στην πλάτη τους (πόσο να αντέξουν και αυτά).

Άδειες κινηματογραφικές αίθουσες

Η χαρά της μάνας, καθώς αυτές τις μέρες κάπως "επιτρέπεται" ο λιλιπούτειος σινεφίλ να σηκωθεί από την καρέκλα όταν απλά βαρεθεί, να κάνει μια βόλτα στον χώρο λίγο πριν την μεγάλη οθόνη, να μην αρκεστεί μόνο σε μία βόλτα αλλά και σε χοροπηδητό στο σκοτάδι και πάει λέγοντας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους παιδότοπους, όπου μπορείς να δεις το παιδί σου να παίζει πιο άνετα, χωρίς να το ψάχνεις μέσα στο πλήθος.

Δεν σας έπεισα και σκέφτεστε ακόμη αμμουδιές και παραλίες; Καλές είναι κι αυτές, προς Θεού:) Απλά υπάρχουν πάντα εναλλακτικές και οφείλουμε να τις αξιοποιούμε.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις