Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
ΠΕΡΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ, ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, ΜΕ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ.
Χθες το απόγευμα, μια πεταλούδα τρύπωσε στο σαλόνι από το παράθυρο, την ώρα που είχα ανοίξει για να μπεις λίγος φρέσκος αέρας. Το κατά πόσο φρέσκος είναι, βέβαια, είναι σχετικό, δεδομένου ότι μένουμε σε κεντρικό δρόμο. Την κοιτούσα λοιπόν αφηρημένα να πετάει και να κοπανιέται στο ταβάνι ψάχνοντας διέξοδο να ξεφύγει και σκέφτηκα πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια πεταλούδα ή οποιοδήποτε άλλο έντομο ή ζώο στα μάτια των παιδιών, που "διψούν" για την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Παλαιότερα, σε βόλτα μας, μία άλλη, πολύχρωμη πεταλούδα είχε σταθεί στην άκρη του δακτύλου μου, με υψωμένες τις κεραίες της και τα παιδιά την κοιτούσαν αποσβολωμένα. Η χθεσινή επισκέπτρια μου έδωσε την ιδέα να γράψω ένα θέμα με προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με εργαλεία από την Φύση, με κατασκευές, μέσα από την παρατήρηση. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά;
1. Φτιάξτε έναν τροφοδότη πουλιών
Είναι μία πολύ καλή πρόταση για το εξοχικό σας ή αν μένετε σε ένα σπίτι, κάπου στην εξοχή, με αυλή και κήπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι τα μπουκάλια του νερού ή του γάλατος, δοχεία του καφέ ή δοχεία όπου αποθηκεύετε καρυκεύματα. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα φαντασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρολά από χαρτί τουαλέτας ή κούπες από πορτοκάλια για να ταϊσετε τους φτερωτούς φίλους. Εξυπακούεται ότι, στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής ασχολίας, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τους αποθηκευτικούς χώρους, αφήνοντας έτσι, ως λιλιπούτειοι καλλιτέχνες, την προσωπική τους σφραγίδα. Αρκεί τα χρώματα και τα όποια άλλα υλικά να είναι οικολογικά.
2. Οργανώστε τον κήπο σας
Δεν χρειάζεται να διαθέτετε μεγάλη βεράντα γι αυτό. Κι ένα μικρό μπαλκονάκι φθάνει για να μεταμορφωθεί σε μία μικρή, πράσινη όαση, ειδικά τώρα το καλοκαιράκι. Ακόμη κι ένα περβάζι είναι αρκετό. Προμηθευτείτε από φυτώρια ή την λαϊκή αγορά μικρές γλάστρες και σπόρους και ξεκινήστε την...επίμονη κηπουρική! Σε όλη αυτή την διαδικασία, μπορείτε να εξηγείτε στα παιδιά ότι κάθε φυτό θέλει τον χρόνο του και την δική του ξεχωριστή φροντίδα για να φυτρώσει, διδάσκοντάς του, με αυτόν τον τρόπο τις αρετές της υπομονής και της υπευθυνότητας. Όταν πια τα φυτά θα ψηλώσουν και θα ανθίσουν, θα τα καμαρώνετε όλοι μαζί.
3. Φτιάξτε αυτοσχέδια παιχνίδια
Καμιά φορά, θα το έχετε παρατηρήσει, τα παιδιά περιεργάζονται περισσότερο την συσκευασία ενός παιχνιδιού παρά το παιχνίδι. Αντι, λοιπόν, να ξοδεύετε χρήματα για να τους αγοράσετε κάτι πλαστικό, σκεφτείτε να τους προμηθεύσετε με ανακυκλώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως είναι το ξύλο και το χαρτί, προκειμένου να φτιάξουν με τα χεράκια τους τα παιχνίδια της φαντασίας τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να παίξουν πέρα από όρια, προδιαγραφές, οδηγίες.
4. Φτιάξτε σπίτια από λάσπη
Όλοι μας το ξέρουμε πια, τα παιδιά απολαμβάνουν να είναι "βρώμικα", όσο και αν κάποιες φορές αυτό είνα δύσκολο για μας. Να μια καλή ιδέα: προμηθευτείτε άμμο, προσθέστε νερό και βάλτε αυτό το μιγμα σε παγοθήκες. Έτσι θα φτιάξετε τουβλάκια λάσπης. Πρωτότυπο; Είναι μη πλαστικά, από φυσικά υλικά και μπορείτε να χτίσετε μαζί σπίτια για ήρωες και νεράιδες. Και αν θέλουμε να το τραβήξουμε και λίγο παραπάνω, αυτή η διαδικασία εξοικειώνει με το χτίσιμο πχ ενός καταφυγίου, σε περίπτωση που κάποτε χρειαστεί. Κάπως, έτσι, ίσως, μεγάλωσε και ο Μαγκάιβερ:)
Βρείτε την συνταγή για τα τουβλάκια από λάσπη στην σελίδα της Μαμαδοχώρας στο Facebook (@mamadoxora).
5. Παρατηρήστε την Φύση έξω από το σπίτι σας
Σας αρέσει να παρατηρείτε τον χώρο που σας περιβάλλει; Κάντε το και με τα παιδιά! Αρχικά, σε μία βόλτα σας στην περιοχή σας, παρατηρήστε τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν. Συγκεντρώστε κάποιες πληροφορίες γι αυτά και μοιραστείτε τις με τα παιδιά. Αν δείτε μία γάτα στο δρόμο ή έναν παπαγάλο στο πλησιέστερο pet shop, εξηγήστε στα παιδιά τι τρώνε, πού κοιμούνται, αν έχουν φωλιά (πχ ένα σπουργιτάκι που κάνει χαμηλές πτήσεις στο παγκάκι της παιδικής χαράς).
Κάντε το ως παιχνίδι: Κάντε μια λίστα, για παράδειγμα με τα λουλούδια που φυτρώνουν στους δρόμους της γειτονιάς και στερεώστε την στο ψυγείο. Στην επόμενη βόλτα, αν το παιδί παρατηρήσει κάποιο από αυτά, θα βάζει κι ένα αυτοκόλλητο δίπλα στο όνομά του στην λίστα, σημειώντας, ενδεχομένως, την ημέρα που το παρατήρησε. Μπορεί, εναλλακτικά, να το σβήσει από την λίστα, με την πρόκληση να τα σβήσει κάποια στιγμή όλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έτσι θα μπει στην διαδικασία να τα ψάχνει όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου