ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ. Η ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ο "ΧΡΥΣΟΣ" ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ.




Το να είναι κανείς γονιός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να προσέχει την υγεία του, καθώς, πλέον, ένα ή περισσότερα μικρά πλασματάκια έχουν ανάγκη από την παρουσία και την φροντίδα του. Ενόψει  καλοκαιριού, το δέρμα μας, ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του οργανισμού, έχει ανάγκη από έξτρα περιποίηση προκειμένου αφενός να είναι υγιές, αφετέρου να δείχνει νεανικό, δίνοντας πόντους στην αυτοπεποίθησή μας (γιατί και αυτό μετράει). Η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η σωστή διατροφή, αλλά και η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης είναι οι παράμετροι εκείνες που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το δέρμα μας και να ακτινοβολούμε ως μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά! Πάμε να τις δούμε μία-μία πιο αναλυτικά.



1. Ήλιος

Μπορεί να είναι ευεργετικός για την ψυχική μας διάθεση, ωστόσο κρύβει κινδύνους για το δέρμα μας. Η υπερβολική και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο προκαλεί την λεγόμενη φωτογήρανση, αλλά-κυρίως-καρκίνο του δέρματος και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η προστασία από τον ήλιο είναι το Νο1 πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την φωτογήρανση και να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές.
Ο ήλιος απελευθερώνει δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας, την UVA και την UVB, οι οποίες προκαλούν φθορές στο DNA του δέρματος. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά συντελούν στην μείωση του κολλαγόνου, το οποίο ούτως ή άλλως αρχίζει να φθίνει κατά περίπου 1% κάθε χρόνο,  ήδη από το 20 μας χρόνια (!).
Οι UVA ακτίνες είναι λιγότερο έντονες και είναι εκείνες που μας χαρίζουν το μαύρισμα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία προστατευτική αντίδραση του δέρματος. Διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, όπου σχηματίζονται οι ρυτίδες, και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόκληση φωτογήρανσης, προκαλώντας φθορά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος (μια πρωτεϊνη η οποία το διατηρεί σφριγηλό). Το σημαντικό είναι ότι οι UVA ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα και επομένως χρειάζεται προστασία καθόλη την διάρκεια του χρόνου.
Με την σειρά τους, οι UVΒ ακτίνες διεισδύουν λιγότερο βαθιά στο δέρμα αλλά είναι πιο έντονες, προκαλούν εγκαύματα και ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Συνήθως έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος των ΗΠΑ, περίπου 9 στους 10 καρκίνους του δέρματος που δεν είναι μελανώματα, προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι σε κάποια παραλία.
Πώς να προστατευτούμε: Παραμένοντας στην σκιά όπου είναι εφικτό, φορώντας προστατευτικά ρούχα και εφαρμόζοντας στο δέρμα μας το απαραίτητο αντηλιακό προϊόν, με δείκτη προστασίας άνω του 30. Είναι σημαντικό να απλώνουμε το αντηλιακό τουλάχιστον 15-30 λεπτά πριν την έκθεσή ας στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε την φροντίδα κάθε δύο με τέσσερις ώρες. Η χρήση καπέλων με γείσο και γυαλιών ηλίου είναι εξίσου απαραίτητα σε μικρούς και μεγάλους. Η αποφυγή της έκθεσης τις μεσημεριανές ώρες (11πμ-4μμ) είναι επίσης επιβεβλημένη.  



2. Διατροφή

Το "είμαστε ό,τι τρώμε" ισχύει και για την εικόνα του δέρματός μας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά εποχής και επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνης και καλών λιπαρών (ειδικά των Ω-3), με ταυτόχρονο περιορισμό της ζάχαρης, των επεξεργασμένων υδατανθράκων και των τρανς-λιπαρών, θα κάνει το δέρμα μας να ακτινοβολεί! 

Οι φλεγμονές που μπορεί να υφίσταται ο οργανισμός μας ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία καταστρέφουν το κολλαγόνο και οδηγούν στην παραγωγή των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να καταστρέφουν τα κύτταρα. Η υπερβολή στην πρόσληψη ζάχαρης και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επιταχύνουν την γήρανση, με το να συνδυάζουν την πρωτεϊνη με τα λιπαρά στο δέρμα μας, προκαλώντας τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα προϊόντα, γνωστά και ως (ΑGEs), συσσωρεύονται στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου και οδηγούν σε φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Αξίζει να τονίσουμε ότι το δέρμα μας χάνει τα αντιοξειδωτικά μετά από 20-40 λεπτά έκθεσης στον ήλιο γι αυτό και είναι σημαντικό να προσέχουμε πάντα την διατροφή μας. 

3. Προϊόντα περιποίησης 

Ειδικά για τις γυναίκες, το κομμάτι της καλλυντικής περιποίησης είναι πολύ σημαντικό. Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν επιλέγουμε ένα προϊόν είναι να επενδύουμε σε εταιρείες οι οποίες επενδύουν με την σειρά τους στην επιστημονική έρευνα. Μια ενυδατική κρέμα της που θα βρούμε στην αγορά μπορεί να βελτιώσει την ξηρότητα, αλλά αν δεν εμπεριέχει ενεργά συστατικά, δεν είναι ικανή να βελτιώσει την δομή του δέρματός μας. Προϊόντα που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη D, οι πολυφαινόλες και το γνωστό Q10 συχνά συμπεριλαμβάνονται στις φόρμουλες αντιγήρανσης, δεδομένου ότι παρέχουν πιο συμπυκνωμένη δόση αντιοξειδωτικών απευθείας στο δέρμα. Ωστόσο, η ποιότητα, η δοσολογία και η δυνατότητα διείσδυσης στο δέρμα ποικίλουν από προϊόν σε προϊόν και κάπου εκεί χρειάζεται να το ψάχνουμε. 

Εξίσου σημαντική κατά της γήρανσης είναι και η ρετινόλη, καθώς, σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην ανανέωση της επιδερμίδας και την διόρθωση της φθοράς που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας. Ωστόσο, η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει και ερεθισμούς ή ξηρότητα, οπότε σε κάθε περίπτωση είναι πάντα καλό να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας. 

Οδηγός αγοράς: Τα προϊόντα που θα επιλέξουμε για την περιποίησή μας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις δικές μας, εξατομικευμένες ανάγκες. 

Άλλα "όπλα" στην φαρέτρα μας

-Να μην καπνίζουμε

-Να κοιμόμαστε επαρκώς

-Να διαχειριζόμαστε το άγχος

-Να ασκούμαστε τακτικά. 


IΝFO

Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία,
www.edae.gr





 














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις