ΠΙΠΙΛΑ, Η ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ Ή ΤΟΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΘΗΛΗΣ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ;


Το κομμάτι του θηλασμού, για όποιες... γενναίες αποφασίσουν να το δοκιμάσουν και να το εδραιώσουν, είναι, κατά την γνώμη μου, ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της μητρότητας και σίγουρα εμπεριέχει πολλές "θυσίες", κυρίως όσον αφορά στον ύπνο μαμάς και μωρού. Προσωπικά, θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι αυτό, καθώς στο δεύτερο παιδάκι μου, που αποφάσισα να θηλάσω αποκλειστικά, δυσκολεύτηκα πολύ. Όχι τόσο ως προς την διαδικασία, καθώς η μικρή με καθοδήγησε από μόνη της, όσο ως προς την συχνότητα (συχνότατη:)) και την ποιότητα του ύπνου. Τώρα που το σκέφτομαι εκ των υστέρων και σαφώς πιο ψύχραιμα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτό το αίσθημα ζεστασιάς και ασφάλειας που παρέχει ο θηλασμός στο μωρό μπορεί να το κάνει κυριολεκτικά να "κολλήσει" στο στήθος, το οποίο δεν παρέχει μόνο το πολύτιμο και αναντικατάστατο γάλα, αλλά και απασχόληση. Παίζει, παράλληλα, τον ρόλο της πιπίλας, την οποία οι ειδικοί του θηλασμού συστήνουν να αποφεύγουμε, ειδικά τον πρώτο καιρό, προκειμένου ο θηλασμός να πετύχει. Ισχύει, αυτό, τελικά;

Kάποιος να σηκώνει την πιπίλα!

Σύγχυση θηλής

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν οι μητέρες, όταν αποφασίζουν να θηλάσουν αποκλειστικά. Κι αυτό διότι, αν το μωρό συνηθίσει να ρουφάει το γάλα από το μπουκάλι ή να ηρεμεί με την πιπίλα του, μπορεί να μπερδευτεί και να μην θέλει στην συνέχεια να φάει από το στήθος. Για το λόγο αυτό κάποιοι ειδικοί συνιστούν στις μητέρες να αποφεύγουν την εξοικείωση του μωρού με τεχνητές θηλές έτσι ώστε αυτή η σύγχυση να αποφευχθεί. Ένα διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων είναι ένας μέσος και επαρκής χρόνος αναμονής.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό οι μητέρες να θυμούνται ότι σύγχυση θηλής δεν παθαίνουν όλα τα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ως προς αυτό μπορώ να υπερθεματίσω και προσωπικά, δεδομένου ότι το πρώτο μου παιδί μπορούσε κάλλιστα να συνδυάσει στήθος, μπιμπερό και πιπίλα, σε αντίθεση με το δεύτερο που δεν πήρε πιπίλα ποτέ και δεν...καταδέχτηκε το μπουκάλι στους πρώτους δέκα μήνες.


Να δώσω πιπίλα, τελικά; 

Γεγονός είναι ότι κάθε μητέρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα εισαγάγει την πιπίλα στην ζωή του μωρού της. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση της πιπίλας κατά την διάρκεια του θηλασμού δεν αλλάζει απαραίτητα το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Αντίθετα, σύμφωνα με ενδείξεις, όσο πιο έντονη είναι η σύσταση ήδη από το μαιευτήριο να αποφεύγεται η πιπίλα, τόσο λιγότερες μητέρες συνέχισαν την προσπάθεια να θηλάσουν. Αν, λοιπόν, μια μαμά νιώθει καλύτερα με την πιπίλα, έτσι ώστε να μπορεί να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της μέσα στην ούτως ή άλλως απαιτητική της ημέρα, τότε θα πρέπει να το κάνει ασυζητητί, καθώς, μαζί με το μωρό, θα ηρεμήσει και η ίδια και το περιβάλλον της. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια μαμά είναι να αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα. Ο θηλασμός θα πρέπει να είναι μία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη διαδικασία.
Προσοχή: κάποια θηλάζοντα μωρά απλά δεν παίρνουν πιπίλα! Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό η μητέρα να αναζητήσει συμβουλές από μία ειδική θηλασμού ή τον παιδίατρο της οικογένειας.


Τι πρέπει να ξέρω για την πιπίλα

Αν, τελικά, μια μαμά αποφασίσει να δώσει νωρίς την πιπίλα στο μωρό της, θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο του θηλασμού. Οπότε είναι καλό να αναγνωρίζει πότε το μωρό πεινάει, δεδομένου ότι οι πρώτες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή του. Άλλωστε, ειδικά στην αρχή, όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή γάλατος έχει η μητέρα. Είναι αυτό που λένε οι παλιότερες: "κατεβάζει γάλα".

Η πιπίλα και ο θηλασμός συμβαδίζουν, τελικά;

Οι απόψεις μάλλον διίστανται ως προς αυτό το ερώτημα. Αν η μητέρα μπορεί να καταλάβει τα σημάδια της σύγχυσης θηλής εγκαίρως, τότε μάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Τουναντίον, η πιπίλα βοηθά την μητέρα να νιώθει λιγότερο άγχος και έτσι παίρνει και κουράγιο να συνεχίζει να θηλάζει. Αν, τώρα, τα προβλήματα συνεχίζονται και η μητέρα νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, τότε είναι καλό να απευθυνθεί στον παιδίατρο και την σύμβουλο θηλασμού προκειμένου να πάρει τη απόφαση εκείνη που θα την κάνεινα νιώσει καλά! Αν η ίδια νιώσει καλά, θα είναι καλά και το μωρό της. 


ΙΝFO
Καλέστε στο 10525 για συμβουλευτική περί θηλασμού. Λύστε όλες τις απορίες σας και αντλήστε βοήθεια σε θέματα που αφορούν στον θηλασμό από την πρώτη μέρα έως την εδραίωση και τον αποθηλασμό. Η  γραμμή υποστήριξης 10525 στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, μαίες και παιδιάτρους και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 – 14:00, με αστική χρέωση.
Μπείτε στο http://epilegothilasmo.gr/, την σελίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ενημερωθείτε για την "Αλκυόνη", την Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού θηλασμού. Όπως αποτυπώθηκε στην Εθνική Μελέτη Συχνότητας και Προσδιοριστικών Παραγόντων για τον Μητρικό Θηλασμό, η πλειοψηφία των μητέρων διέκοψαν τον θηλασμό γιατί δεν είχαν υποστήριξη στα μικροπροβλήματα που συνήθως εμφανίζονται στην διάρκεια του θηλασμού.

Εν κατακλείδι

Μια μαμά δεν είναι κακή  αν δεν καταφέρει ή δεν θελήσει να θηλάσει. Ο θηλασμός είναι δώρο, είναι προσφορά, αλλά είναι και μια δύσκολη για πολλές μητέρες διαδικασία.  Σημασία, πρωτίστως, έχει η καλή ψυχική υγεία της μητέρας, την οποία το μωρό χρειάζεται δυνατή και λειτουργική. Απλά, αν επιλέξετε να θηλάσετε, μην εγκαταλείψετε στα πρώτα προβλήματα διότι πραγματικά διορθώνονται.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις