ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ  ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΡΟΩΡΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 70% ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.


Περίπου ένα στα 10 παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, αλλά, ευτυχώς, ειδικά στην χώρα μας, το ποσοστό επιβίωσής τους είναι υψηλό. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βιαστικά μωράκια είναι αναπνευστικής φύσης, εγκεφαλική αιμορραγία, προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη.  Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ καταφέρει να παραμείνει στην μήτρα ένα μωράκι, τόσο λιγότερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει στην μετέπειτα ζωή του. Γι αυτό οι επιστήμονες εξετάζουν συχνά την λύση των κορτικοστεροειδών, για τα μωράκια που κινδυνεύουν να γεννηθούν πρόωρα τελικά. Οι ενέσεις στεροειδών συστήνονται στις εγκύους προκειμένου να βοηθήσουν στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου. Και μολονότι αυτή η σωτήρια θεραπεία είναι απαραίτητη για τα εν δυνάμει πρόωρα μωρά, η υπερβολική δόση φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα, μεταξύ των οποίων το χαμηλό βάρος γέννησης.

Νέα, διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους θαλάμους όπου φιλοξενούνται τα πρόωρα μωρά και δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας (American Journal of Obstetrics and Gynecology (ACOG)  έδειξε ότι υψηλότερα-από το επιτρεπόμενο-επίπεδα στεροειδών δεν βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου. Αντίθετα, η διάρκεια της έκθεσης σε χαμηλής συγκέντρωσης στεροειδή είναι απαράιτητη για την ωρίμανση των πνευμόνων των πρόωρων μωρών.
Όπως δήλωσε ο Dr. Matthwew Kemp, επικεφαλής της έρευνας, "η χρήση των στεροειδών στην εγκυμοσύνη δεν έχει βελτιστοποιηθεί, υπό την έννοια ότι από το 1970 σε μία γυναίκα βάρους 50 κιλών που βρίσκεται στην αρχή της εγκυμοσύνης χορηγείται ακριβώς η ίδια δόση που δίδεται σε μία γυναίκα βάρους 100 κιλών που βρίσκεται προς το τέλος της κύησης. Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να είναι δυνατόν να πετύχουμε την ωρίμανση των πρόωρων πνευμόνων ακόμη κι αν χορηγήσουμε 70% λιγότερη δόση φαρμάκου". Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω-εξατομικευμένη-έρευνα.
Όπως τονίζει, από την πλευρά τους ο John Newnham, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας για γυναίκες και μωρά (Women and Infants Research Foundation), "δεδομένου ότι τα στεροειδή είναι δυνατά φάρμακα που στοχεύουν σε πολλά ανθρώπινα όργανα, κάποιοι ερευνητές ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες από την υπερβολική έκθεση σε αυτά, τόσο για την μητέρα, όσο και για το αγέννητο μωράκι". Όπως προσθέτει, " η δουλειά που γίνεται για να καθορίσουμε την ελάχιστη δυνατή δόση στεροειδών πριν την γέννηση προκειμένου να βοηθήσουμε στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου, υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη βελτιωμένου καθεστώτος δοσολογίας, το οποίο θα βελτιώσει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια της θεραπείας με στεροειδή που χορηγούνται πριν την γέννηση".
Αξίζει να πούμε ότι στην έρευνα αξιοποιήθηκαν δεδομένα από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ενώ υποστηρίχθηκε από ποικίλα ιδρύματα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις